- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Перш ніж вживати таблетки

Будь-які ліки слід приймати лише за призначенням фахівця. Але навіть у цьому випадку можна не дістати сподіваного полегшення, а ще й лиха собі накоїти. Щоб лікування було на здоров’я, варто знати загальні приписи прийому лікарських препаратів.
Вживайте таблетки окремо
Це – найперше правило, бо прийняті “гептом”, жменею, вони можуть спровокувати небажаний побічний ефект. Тому різні таблетки потрібно пити з невеликою перервою. Якщо пігулки призначає один лікар, він, звісно, подбає про їх сумісність. Якщо ж терапевт виписав одні ліки, уролог – другі, кардіолог – треті, варто проконсультуватися у фармацевта. Можливо, деякі препарати доведеться замінити аналогами.
Дія більшості таблеток проявляється через 40–60 хвилин, тому не поспішайте подвоювати дозу в очікуванні результату.
Не ковтайте ліки лежачи – вони можуть почати розчинятися у стравоході й викликати печію, нудоту та блювання.
Не розжовуйте ліки у капсулах – їхня оболонка розрахована на те, щоб доставити засіб “за призначенням”, і розчиняється саме там і саме тоді, де і коли це потрібно. Оболонка забезпечує поступове вивільнення вмісту, і пошкоджувати її не можна.
Коли і як приймати ліки
Аспірин слід приймати тільки після їди. Розчинну таблетку краще не ковтати, а опустити саме в ту кількість води, що зазначена в інструкції, а звичайну – розкришити чи розжувати і запити молоком або мінеральною водою (без газу) – тоді вона швидше потрапить у кров і не подразнюватиме слизових оболонок. Якщо кількість рідини не зазначена, пам’ятайте: економити її не треба, одну таблетку запивають не менш як половиною склянки води.
Антибіотики запивають водою, а не молоком, бо кальцій вступає в реакцію з препаратом (особливо з тетрацикліном) і утворює важкорозчинні сполуки.
Сульфаніламіди бажано запивати склянкою негазованої мінералки. Ці препарати часто спричиняють порушення діяльності нирок, а лужне питво усуне проблему.
Нітрогліцерин, гліцин потрібно розсмоктувати, нічим не запиваючи.
Оральні контрацептиви не можна запивати чаєм (навіть зеленим), кавою, колою. Оскільки контрацептиви знижують здатність організму до розщеплення кофеїну, кава може викликати гіперактивність і безсоння. Найкраще такі препарати запивати водою.
Переварена вода кімнатної температури або столова без газу – найкраща “запивка” для більшості таблеток.
Запивати пігулки кислими соками не можна у жодному разі – багато ліків у кислому середовищі або втрачають свої властивості або значно послаблюють.
Чудовий фрукт – грейпфрут, особливо корисний для діабетиків, яким солодкі фрукти протипоказані, але його сік не сумісний із засобами для зниження вмісту холестерину в крові, імунодепресантами, еритроміцином, оральними контрацептивами, деякими протипухлинними препаратами, віагрою та її аналогами, послаблює дію антибіотиків. Крім того, сік грейпфрута не виводить ліки з організму, чим може спровокувати передозування.
Журавлинний сік не лише кислий, а ще й не сумісний із антикоагулянтами – препаратами, що зменшують зсідання крові. Таке поєднання може спровокувати кровотечу в шлунково-кишковому тракті.
В інструкції до багатьох препаратів є застереження про несумісність із алкоголем. Спиртне у суміші, наприклад, із протигістамінними препаратами, інсуліном, транквілізаторами і таблетками для зниження артеріального тиску призведе до сонливості. Антибіотики у поєднанні з алкоголем викличуть припливи крові до голови, запаморочення і нудоту. Нітрогліцерин під дією спиртного не дає полегшення серцю, а жарознижувальні з алкоголем нанесуть масований удар по слизових оболонках шлунку.
Чи варто “заїдати” ліки?
Деякі – варто. Гормональні препарати потребують неодмінного поєднання з білковою їжею. Вітамінам для доброго засвоєння потрібні жири, а ті ліки, що регулюють травлення, з жирною їжею, навпаки, не сумісні.
Ферментні препарати для покращення травлення, наприклад, популярний мезим, треба ковтати безпосередньо під час їди.
Гостру їжу та цитрусові не можна вживати за годину до і після прийому таблетки, щоб не подразнювати кишківник.
Антидепресанти краще приймати при дієті, що не містить сиру, дріжджів, соєвого соусу, рибної ікри, авокадо. Інакше вам на цілий день гарантовані сильна сонливість і високий тиск.
Людям похилого віку приймати таблетовані препарати кальцію взагалі небажано. Адже підвищення вмісту цього елемента у крові призведе до відкладень кальцію на стінках судин і може прискорити розвиток атеросклерозу. Тому літнім людям для профілактики остеопорозу рекомендується більше їсти кисломолочного сиру та кефіру, бажано – пониженої жирності.
І – насамкінець: серцеві засоби і препарати від астми приймайте ближче до півночі, а ліки від виразкової хвороби – рано-вранці та пізно увечері, щоб відвернути так званий голодний біль.

Підготував Сергій СКОРОБОГАТЬКО.

Print Friendly, PDF & Email [1]