- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Моя дитина – це плід трудів тутешніх лікарів”

Так сказала журналістам молода мама про свого Семенка, якому вже виповнився рік і сім місяців. У тому, що він побачив світ, а його батьки – широку посмішку цієї довгожданої дитини, велика заслуга медиків Обласного центру планування сім’ї, репродукції людини, створеного у 1999 році на базі обласної лікарні відновного лікування та діагностики. У складі лікарні є ще один унікальний заклад – Обласний центр медичної генетики, що існує з 1987 року. Наша розмова про те, яке щастя здатні подарувати людям тутешні фахівці та яким трагедіям запобігти.
Життєві історії
Генетичні хвороби – це міна сповільненої дії, спрогнозувати вибух якої дуже важко, іноді – неможливо. Розповісти про те, як справилася з таким вибухом, погодилася мама 11-річної дівчинки з діагнозом фенілкетонурія. Це тяжке спадкове захворювання трапляється один раз на 8–15 тисяч новонароджених, і якщо з перших тижнів не почати лікування, швидко настає глибока психічна інвалідність. Але при ранньому виявленні, дотриманні суворої дієти (це поки що єдиний метод лікування) дитина може вирости абсолютно здоровою.
Вероніку фахівці Обласного центру медичної генетики називають “золотою” мамою, оскільки з випробуванням впоралася гідно, більше того, свідомо зважилася на народження другої дитини, пройшла купу обстежень у цьому ж центрі й таки народила здорового сина.
– Діагноз доньці поставили вчасно, але для сім’ї він став шоком. Відчай, біль, безвихідь (за що це мені?) вдалося пережити тільки завдяки тутешнім лікарям. Ірина Миколаївна (Ірина Бриль нині – головний лікар обласної клінічної лікарні відновного лікування. – Авт.) помалесеньку, крок за кроком, переконувала в тім, що все має бути добре. І відчай швидко відступив. Спеціальним харчуванням немовлят уже тоді частково забезпечувала держава, частково – обласний бюджет. Сьогодні донька гарно навчається у гімназії, вміє готувати для себе сама, доки батьки на роботі.
– Чи страшно було зважитися на народження другої дитини? – запитую в жінки.
– Якщо є мотив, усе вийде, – відповідає Вероніка. – Тутешні лікарі планово готували мій організм. У 18 тижнів вагітності було обстежено і плаценту, і навколоплідні води. Все виявилося в порядку. Нині синові 6 років, він здоровий.
Ще одним підтвердженням того, що все у наших руках, стало спілкування з симпатичною 18-річною Тетянкою. Лікарі нею пишаються – золота медалістка, красуня, студентка престижного факультету… Їй аналогічний діагноз встановили до місячного віку. Зараз дієта не така сувора, як у дитинстві, але харчування низькобілкове: не їсть молочних продуктів, яєць, м’яса. Живе в гуртожитку, що одразу викликало запитання: як вдається у студентському середовищі слідкувати за дієтою?
– Я вже давно до неї звикла. Живу так, як Ірина Миколаївна навчила…
Цікавий факт: низькобілковий хліб для таких особливих людей випікається лише у Києві та Полтавській області.
На що здатна “генетична експертиза”
Для встановлення діагнозу лікарі-генетики вивчають родовід, проводять аналіз хромосом людини, виявляють порушення обміну речовин, підтверджують спадкові захворювання на рівні генів. Для цього у центрі є імунологічна та цитогенетична лабораторії. Співробітники закладу контролюють проведення обстежень новонароджених у пологових стаціонарах на 3–5 добу після народження на фенілкетонурію, вроджений гіпотиреоз (спадкова хвороба, що може призвести до кретинізму), муковісцидоз, адреногенітальний синдром. Щороку в центрі консультується близько тисячі новонароджених, 2,5–3 тисячі хворих на спадкову патологію та членів їхніх сімей.
Як розповіли фахівці закладу, з 4,5 тисячі вагітних із груп ризику, направлених у минулому році на обстеження з усієї області, 45 відсотків мали відхилення у показниках. Із них у 7 відсотків було підтверджено наявність хромосомної патології. У найскладніших випадках виникає питання про можливе переривання вагітності, хоча жінка має право народжувати дитину з будь-яким діагнозом. У кабінеті ультразвукової діагностики за минулий рік було оглянуто 4 тисячі 318 вагітних, виявлено 179 випадків вродженої патології плоду.
У момент відвідин журналістами кабінету УЗД тут саме проходило обстеження. Напевне, все було добре, оскільки лікар охоче показувала на моніторі голівку, ручки, ніжки і навіть сердечко ще не народженого, але вже пульсуючого життя. Оглядаємося на виході й бажаємо мамі удачі.
Як розповіла завідуюча Обласним центром медичної генетики Олена Туль, у боротьбі за здоров’я дуже важливі довірливі стосунки пацієнта і лікаря.
Слово – дитячому гінекологу
В Обласному центрі планування сім’ї є кабінет дитячого підліткового гінеколога. Обласний позаштатний фахівець у цій галузі Олена Сьомич говорить про наболіле:
– Чомусь огляду гінеколога бояться не стільки дівчатка, як їхні мами. Масово пишуть до школи відмови, мовляв, немає потреби. Це – атавізм! Такі огляди треба проводити від народження, адже у дітей та підлітків є чимало прихованих патологій. За рік у цьому кабінеті в неповнолітніх виявляється 20–25 пухлин статевих органів. Якщо це зроблено вчасно – не буде трагедії, не буде безпліддя.
Але стереотипи помаленьку змінюються, і вже приходять на прийом не лише мами з доньками, а й доньки зі статевими партнерами. Протягом 2013 року в 15–17-річних дівчат прийнято 231 пологи. Набагато більше занепокоєння викликає інший показник: минулоріч зроблено 71 аборт дівчатам цієї вікової групи. Показник нижчий, ніж по Україні, але це не привід для заспокоєння.
Якщо підозра на патологію виникає під час огляду в районі, лікарі направляють пацієнток до нас. Трапляється, що батьки не хочуть проводити огляд дитини за місцем проживання й одразу звертаються до цього кабінету – будь ласка. До речі, Україна, Росія і Білорусь – єдині у світі держави, де огляди, встановлення діагнозу, профілактичні заходи і лікування в дитячій та підлітковій гінекології проводяться безкоштовно. Звертаюся до матерів – не нехтуйте цією нагодою, збережіть репродуктивне здоров’я дітей.
32 безплідні пари стали щасливими батьками
У центрі планування сім’ї також працюють психолог, уролог-андролог, два гінекологи з проблем безпліддя. У кабінеті патології шийки матки огляд проводиться з допомогою кольпоскопа – такий сучасний прилад вже є у декількох районах області. Фахівці центру допоможуть молодій родині уникнути непланової вагітності, щоб поповнення в сім’ї було очікуваним і бажаним. Пацієнтки з абсолютним безпліддям мають змогу пролікуватися методами допоміжних репродуктивних технологій за бюджетні кошти – щорічно цим шансом можуть скористатися 20–25 жінок.
Виїзні тренінги з контрацепції тутешні фахівці проводять для сімейних лікарів у районах області.
Як розповіла журналістам завідуюча Обласним центром планування сім’ї Людмила Касьян, молоді пари, на жаль, неохоче погоджуються на дошлюбні консультації. Чомусь молодь звикла ставитися до свого здоров’я безпечно, мовляв, коли проблема “припече”, лікарі вирішать. Насправді ж, якщо дівчина не звертається вчасно, скажімо, із запаленням статевих органів, організм сам локалізує небезпечне місце, намагаючись вижити, і фаллопієві труби стають непрохідними. Минає час, загострення затихає, натомість проблема залишається. Це – найпростіший приклад. Одна з багатьох причин як чоловічого, так і жіночого безпліддя – часта зміна статевих партнерів: як кажуть у народі, де багато топчуть, трава не росте…
Як розповів уролог-андролог Обласного центру планування сім’ї Олександр Тараканов, в Україні 20 відсотків шлюбів є безплідними й у 40 відсотках випадків він обумовлений чоловічим безпліддям. Причин цього чимало: забруднення навколишнього середовища, неякісні продукти харчування, нервово-психічні перевантаження, інфекції, що передаються статевим шяхом, вплив токсичних речовин або лікарських препаратів, іонізуюче випромінення, захворювання внутрішніх органів, травми, вплив високих чи низьких температур, професійні хвороби. До традиційних чинників додаються нові – стільниковий зв’язок, комп’ютери, пластикові пляшки, сидіння біля телевізорів більше 4 годин на добу. На жаль, ще з підліткового віку багато юнаків вживають слабоалкогольні напої, звикають до паління. Спричинити чоловіче безпліддя може також ранній початок статевих стосунків, коли немає чітких уявлень про безпечність статевого життя, репродуктивна система ще не сформована. Кожен чоловік, не чекаючи виникнення проблеми, має періодично консультуватися у лікаря-уролога.
Та, попри все, у минулому році 32 безплідні подружні пари з допомогою фахівців Обласного центру планування сім’ї змогли стати щасливими батьками. Жінка, яку зустріли в коридорі з дитиною на руках, розповіла, що вперше переступила поріг закладу в 2001 році. Сьогодні її білявий кучерявий Семенко усміхається журналістам, охоче хапає ручками мікрофон, намагається щось сказати.
– Моя дитина – плід багаторічної праці тутешніх лікарів, – говорить мама.
І важко не погодитися, що такий плід справді вартий вкладених у нього зусиль.

Головний лікар обласної лікарні відновного лікування Ірина Бриль та завідуюча Обласним центром планування сім’ї Людмила Касьян у цитогенетичній лабораторії.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]