- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Імплантація зубів

Зубне протезування має давню історію. Протягом багатьох століть у пошуках вирішення цієї проблеми було виявлено багато винахідливості й майстерності. Для виготовлення штучних зубів використовувалися різні матеріали, наприклад, слонова кістка і бивні, або зуби, вилучені у бідних пацієнтів, які використовувалися для заміни втрачених зубів у багатих людей. Набагато пізніше стали виготовляти зубні протези – переважно з фарфору і пластмаси.
Сьогодні метод дентальної імплантації зубів – це науково обґрунтований, технічний і осмислений клінічний процес реабілітації пацієнта з відсутністю одного чи кількох природних зубів або навіть за повної їх відсутності. Це дарує пацієнтові нову якість життя, адже різниці між природним зубом і штучним він практично не відчуває.
Наразі імплантати виготовляються з титану – абсолютно безпечного біоінертного матеріалу. Відторгнення дентальних імплантатів відбувається в 0,5–1 відсотку випадків і залежить здебільшого від індивідуальних особливостей організму.
Протипоказання до дентальної імплантації зведені до мінімуму. До них відноситься вагітність, оскільки в цей період увесь кальцій, необхідний для відновлення кістки, організм направляє на розвиток плоду, а також загальне виснаження пацієнта у зв’язку з запущеними хронічними захворюваннями. Але навіть у найважчому клінічному випадку сучасна стоматологія має можливість максимально допомогти людині.
За відсутності природного зуба кістка в цій ділянці починає зменшуватися у висоту і в ширину. Тому перед імплантацією необхідно хірургічним методом наростити її в ділянці зменшення (резорбції).
Установка дентального імплантату проводиться під місцевою анестезією найсучаснішими гіпоалергенними препаратами. Процес безкровний і абсолютно безболісний. Далі, на час приживлення імплантату, встановлюються тимчасові коронки, що забезпечує повний естетичний і фізичний комфорт для пацієнта. Після закінчення терміну приживання імплантату тимчасові коронки замінюються на постійні – металокерамічні або безметалеві конструкції.
Пародонтоз – грізне і важке захворювання порожнини рота, яке довгий час було прямим протипоказанням для подальшої імплантації. Завдяки сучасним методикам лікування тканин пародонту ця проблема у більшості випадків вирішена. Розроблено технології, коли при видаленні зуба відразу ж встановлюється імплантат, що скорочує час реабілітації.

Володимир ТИТАРЕНКО,
завідуючий лікувально-хірургічним відділенням
обласної клінічної стоматологічної поліклініки.
Юлія ПОЛУЯНОВА,
лікар-хірург-стоматолог лікувально-хірургічного
відділення обласної клінічної стоматологічної
поліклініки.

Print Friendly, PDF & Email [1]