- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Бережіть своє серце

Не секрет, що ми живемо в період епідемії серцево-судинних захворювань. Щоб захиститися від них, слід перш за все змінити ставлення до власного життя.
“Ні” – стресам!
Встановлено, що такі недуги частіше розвиваються у людей, близькі родичі яких перенесли подібні хвороби. Чоловіки зрілого віку хворіють на інфаркт міокарда у три-п’ять разів частіше, ніж жінки. Однак після клімактеричного періоду ризик захворіти у жінок похилого віку майже однаковий з чоловіками.
Але є фактори, які піддаються корекції. Скажімо, від стресів однією з перших страждає серцево-судинна система. Сильні хвилювання, нераціональна організація і монотонність праці, постійний дефіцит часу, надмірний потік інформації тощо можуть провокувати періодичне підвищення артеріального тиску, що сприяє розвитку гіпертонічної хвороби. Зазвичай вона виникає поступово під впливом “дрібних уколів”, наприклад, щоденних конфліктів удома, на роботі, постійного невдоволення своєю справою.
При цьому бездіяльність працездатної людини у більшості випадків так само шкідлива для організму, як і нервове перевантаження. Саме тому в багатьох людей, особливо в емоційних, активних за характером, а також у дратівливих, з’являються агресивність, неврівноваженість, нерідкі зриви в спілкуванні з оточуючими, що в підсумку призводить до стресу з усіма його негативними наслідками.
Щоб успішно справлятися з такими явищами, намагайтеся рівномірно розподіляти навантаження протягом дня, не влаштовуйте авралів у кінці місяця або семестру.
Будьте оптимістом
Важливим є також раціональний відпочинок після роботи і під час відпустки. Допоможе будь-яка фізкультура: ковзани, лижі, плавання в басейні, спортивні ігри, піші прогулянки. І ще – побільше позитивних емоцій!
Наприклад, під час прогулянки озирніться навколо, помилуйтеся природою, послухайте спів птахів, розглядайте дерева, квіти. Добре знімає напругу прогулянка з собакою: втома минає, з’являється гарний настрій.
Даруйте знаки уваги близьким – радуйте людей, які вас оточують, добрим словом, участю – це так само благотворно, як і отримувати їх самому. Фахівці Гарвардської школи громадського здоров’я з’ясували, що відчуття благополуччя знижує артеріальний тиск і рівень холестерину. Люди, що з оптимізмом дивляться в майбутнє, ведуть більш здоровий спосіб життя: правильно харчуються, менше курять і вживають алкоголь, більше часу проводять на свіжому повітрі. Ці фактори суттєво покращують загальний фізичний і психічний стан.
Фактори ризику
До них, у першу чергу, відносяться шкідливі звички. Після викуреної цигарки різко зростає в крові концентрація адреналіну, прискорюється серцебиття, підвищується артеріальний тиск. Серце курця за добу робить на 12–15 тисяч скорочень більше і зношується швидше, ніж у того, хто не палить. Через спазм судин протікання крові ускладнюється і міокард не отримує належної кількості кисню. У людей, які часто вживають алкоголь, хвороби серцево-судинної системи розвиваються у 2,5 разу частіше і протікають значно важче, ніж у непитущих.
Чимало шкоди завдає надлишкова маса тіла. Надмірне вживання жирів може призвести до розвитку атеросклерозу, коли судинна стінка вражається атеросклеротичними бляшками. Артеріальна стінка втрачає еластичність, здатність скорочуватись і адекватно реагувати на нервові й гуморальні зміни. Щоб цьому запобігти, жирів потрібно вживати не більше 60 грамів, краще “налягати” на бобові, вівсянку, фрукти, особливо яблука, цитрусові. Обмежуйте в раціоні вуглеводи, жири тваринного походження, їжте сирі овочі й фрукти. Харчуйтеся до шести разів на добу, забороніть собі гострі приправи, прянощі, обмежте вживання солі, впроваджуйте розвантажувальні дні.
Сіль: друг апетиту і ворог здоров’я
Те, що надмір солі шкідливий для серця, відомо досить давно. Чим більше солі людина вживає, тим вищий ризик розвитку гіпертонії та серцево-судинних захворювань. Сіль підсилює апетит і сприяє ожирінню, порушує водно-сольовий обмін і може викликати набряки. Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щоденна норма солі – не більше 5 грамів.
Звичайній людині не можна відразу відмовитися від вживання солі, бо вона вже настільки “вплетена” в обмін речовин, що це може спровокувати його порушення. Знижувати використання солі потрібно поступово. При цьому, вживаючи м’ясо та м’ясні продукти, відмовлятися взагалі від неї не варто.
Ускладнюють контроль над вживанням солі промислові продукти та напівфабрикати (сосиски, ковбаси, сири, сирні маси і т.п.), де кількість солі зазвичай не вказується. Відмовтеся від солоних горішків, фісташок, сухариків.
Серце в нас одне-однісіньке, воно є диригентом для всього організму. Найдієвіший захист цього потужного біологічного двигуна від усіляких неприємностей – дотримання здорового способу життя.

Людмила АНДРЄЄВА,
лікар-кардіолог диспансерно-
поліклінічного відділення
обласного клінічного
кардіологічного диспансеру.

Print Friendly, PDF & Email [1]