- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтава революційна

Після того, як 20 лютого силовики без спротиву вийшли з приміщення Полтавської обласної державної адміністрації, будівлю зайняли активісти Майдану й представники колегіального органу опозиційних сил регіону – Народної Ради, при цьому заблокувавши роботу структури. Наслідки штурму напередодні – вибите скло у дверях головного входу, вікнах кабінетів на першому поверсі – майже ліквідували. Територію перед установою прибрали, а також привезли нові вікна.
– Нинішню ситуацію в області я б назвав революційною. Верхи не можуть керувати людьми, низи не хочуть, щоб ними так керували, люди доведені до напівжебрацького стану. Тому народ активно піднімається на боротьбу, – говорить депутат обласної ради, голова обласної організації партії “УДАР”, помічник-консультант народного депутата України Віталія Кличка, член Народної Ради, член президії ГО “Майдан” Петро Ворона. – Події в Києві стали останньою краплею – пролилася кров, загинули невинні люди, які відстоювали своє майбутнє. Порівняно із західними чи східними регіонами на Полтавщині люди мирні, але вони теж проявили величезну активність. Сьогодні не тільки в Полтаві тисячі виходять на Майдан, а й у районах області відбуваються масові виступи проти чинної влади з вимогою від місцевих очільників виходити з партії регіонів.
Ще одна причина активності суспільства, за словами Петра Ворони, – відсутність роботи в селах. Людей обурює нинішня ситуація: ціни на молоко, сільськогосподарську продукцію дармові, а влаштуватися на роботу й заробити грошей нема як і де. Соціальну допомогу отримати дуже важко. Люди – в напівжебрацькому стані. Це загострює ситуацію.
– У результаті протистояння збанкрутілий президент, у якого руки в крові, має піти у відставку, потрібно обрати нового, за якого не буде соромно. Необхідно повернутися до парламентсько-президентської республіки й відійти від тоталітаризму і диктатури. І найперше, чого вимагає населення, – покарати винних у численних смертях, – продовжує Петро Ворона.
На сьогодні на Полтавщині – двовладдя, рішення приймаються консенсусно, погоджуються. Вертикаль влади по області працює. Активісти вийшли на ефективні комунікації з владою, оскільки теж зацікавлені зберегти регульовану ситуацію, оскільки остання, як говорить Петро Васильович, починає нагадувати Коліївщину, коли населення чатує й шукає районних очільників – голів адміністрації й ради. Це потрібно спинити.
– Нині ми заблокували роботу обласної державної адміністрації на знак солідарності з нашими київськими друзями, які стоять на Майдані, як засіб тиску для прийняття тих рішень, яких вимагають люди. Добре, що Верховна Рада і обласна рада зокрема прислухаються до громадян і йдуть їм назустріч, приймаючи рішення, необхідні населенню, – говорить Петро Ворона. – Хоча ОДА – під нашим контролем, проте є домовленість, що всі виплати, необхідні для регіону, будуть здійснюватися. Ми пропускатимемо персонал установи на робочі місця, бюджет виконуватиметься. Нині вільний доступ до приміщення мають працівники департаменту фінансів ОДА. У разі здійснення конче необхідних управлінських операцій пропускаємо людей. Проте основної маси працівників тут немає, як і губернатора. У будівлі постійно перебуває невелика частина правоохоронців для підтримання порядку, а також представники охорони ОДА, яка в установі повсякчас. Блокуватимемо облдержадміністрацію, доки в Києві не будуть виконані відповідні вимоги. А потім згідно з вектором розгортання подій у столиці прийматимемо рішення на регіональному рівні.
У подальшому, за словами голови обласної організації партії “УДАР”, – можливість максимально впливати на державну владу, формування нового уряду, підготовка до президентських і парламентських виборів. Не виключають активісти й заміну губернатора та його команди.
– Коли оберуть нового Президента, відбудеться люстрація. Всі, хто був замішаний у силових діях, хто брав хабарі, матимуть відзвітувати перед народом, як вони досягли такого рівня життя. Щоб люди це бачили і чули, тоді повернеться довіра до влади, правоохоронних органів, – переконаний Петро Ворона.
(Матеріал підготовлено до друку 21 лютого ц. р.).

Анна ВАСЕЦЬКА
Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]