- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

І час для них – не перепона

Російський поет Євгеній Євтушенко колись давно в одній із публікацій назвав Олександра Пушкіна сучасником вічності. Одним із підтверджень істинності цього визначення є книга кандидата філологічних наук, доцента кафедри українознавства, культури та документознавства Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Людмили Чередник “Пушкінські мотиви у творчості Михайла Булгакова”. Вона нещодавно побачила світ у Полтавському видавництві “АСМІ” і була презентована читачам обласної наукової універсальної бібліотеки імені І.П.Котляревського. Захід підготувала завідувач відділу соціокультурної діяльності Тетяна Місько, запросивши численних гостей, серед яких були і рецензент книги, доцент кафедри педагогіки, культурології та історії Полтавського університету економіки і торгівлі Віта Сарапин, художник Михайло Шлафер, директор видавництва “АСМІ” Олексій Петренко, колеги авторки – науковці, педагоги.
Людмила Чередник розповіла про роботу над книгою, про свої багаторічні спостереження, дослідження, які дають підстави стверджувати, що життя двох великих російських письменників, котрі розминулися у часі більш ніж на сто років, все ж “ідуть паралельно”, їх об’єднує багато спільних моментів. Обидва жили в періоди суспільних катаклізмів, прагнули до внутрішньої свободи й гармонії – і не мали їх, зазнали гірких моментів заборони видання своїх творів, немилості влади і колег по перу. Обидва пішли з життя у розквіті творчих сил: Пушкін – 10 лютого 1837 року, Булгаков – 10 березня 1940-го. Ще багато інших дивовижних переплетінь – не банальна випадковість, у них заховано певний смисл, упевнена авторка. Більше того – ці питання гостро актуальні нині, наголошує вона, досліджуючи вплив творчості й особистості Пушкіна на творчість і особистість Булгакова. Тож на сторінках презентованої книги майстри слова ведуть діалог. І час для них – не перепона.
Учасникам презентації також були подаровані романси на слова Олександра Пушкіна та “Біла акація” із кінофільму “Дні Турбіних” за мотивами роману Михайла Булгакова, які виконали заслужена артистка України Лариса Лук’янова та студентка Полтавського музичного училища імені М. В. Лисенка Анастасія Осінна.
Книга ж адресується учням, студентам, педагогам, дослідникам літератури й усім, хто так само веде діалог із письменниками-класиками.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]