- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Наше здоров’я – у наших руках?

Наше здоров’я на 80 відсотків залежить від якості води й продуктів, які ми споживаємо. Між тим, чималий відсоток із придбаної співвітчизниками в магазинах та аптеках, тим паче на ринках, продукції, м’яко кажучи, не відповідає жодним стандартам. Далеко не завжди відповідають нормам і послуги, які нам надають. На жаль, майже 2,5 року тому в Україні скасовано державний контроль за якістю продукції. І, хоча нині питання запровадження споживчих стандартів високого рівня, які б відповідали європейським вимогам, – це стратегія держави, активної роботи в цьому напрямку відповідні установи не здійснюють, а влада й громадськість суттєвого впливу на ситуацію на споживчому ринку не має, констатували учасники “круглого столу” на тему “Проблеми захисту прав споживачів у Полтавській області та шляхи їх вирішення за участю громадськості”, засідання якого провів голова громадської ради при облдержадміністрації Володимир Голуб.
Про основні завдання та шляхи виконання обласної програми захисту прав споживачів доповів начальник відділу з питань розвитку внутрішнього ринку управління регіонального розвитку департаменту економічного розвитку ОДА Михайло Бугрій. Він зазначив, що, незважаючи на недостатнє фінансування, консультаційні, юридичні й експертні послуги надавалися й надаватимуться повною мірою. Співпраця з громадськістю загалом проходить у відповідності до програми. Із 1500 розглянутих звернень громадян у 96 відсотках прийнято позитивні рішення на їхню користь. А невдовзі буде створено координаційну раду при голові ОДА, яка координуватиме роботу за всіма напрямками. Розглядається й можливість створення підрозділів з питань захисту прав споживачів у містах обласного значення. Поки що такий працює лише в місті Комсомольську та створюється у Кременчуці.
На засіданні також йшлося про основні завдання ДП “Полтавастандартметрологія” та інспекції з питань захисту прав споживачів у Полтавській області в питаннях захисту прав споживачів. Зазначалося, що, на жаль, пропозиції фахівців “Полтавастандартметрології”, які направлялися до департаменту економічного розвитку для формування обласної програми захисту прав споживачів, не враховані навіть наполовину. Не використовує сповна надані їй функції й інспекція з питань захисту прав споживачів, хоча її фахівцями торік проведено 356 перевірок суб’єктів господарювання, за результатами яких накладено штрафів на суму понад 200 тисяч гривень, більше 300 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, споживачам повернуто майже 1,3 мільйона гривень, більш як на 500 тисяч гривень повернуто неякісної продукції.
Приклад власної небайдужості до ситуації на споживчому ринку продемонстрували науковці. Як зазначила завідуюча кафедрою експертизи і митної справи Полтавського університету економіки і торгівлі Наталія Омельченко, вже кілька років у вузі працює Центр незалежних експертиз, де громадянам можуть надати необхідну консультацію чи провести експертизу товару. Іноді навіть безкоштовно. Провести випробування товарів більш як за 2000 показників можна й у лабораторії ДП “Полтавастандартметрологія”, щоправда, за гроші, оскільки цей заклад працює на самоокупності. Наголошувалося також на необхідності створення Центру незалежних експертиз за кошти споживачів, аби фахівці цього закладу були й справді ні від кого, окрім місцевої громади, незалежними та надавали, окрім проведення експертиз, ще й консультаційні послуги, оскільки наші пересічні співвітчизники мало поінформовані в питаннях захисту своїх прав.
Учасники “круглого столу” прийняли відповідну резолюцію, в якій запропонували широке залучення громадськості до участі у заходах з контролю за дотриманням законодавства, нормативних документів, державних стандартів при виготовленні продукції та забезпеченні її належної якості при постачанні споживачам, а також – систематичне висвітлення у ЗМІ результатів перевірок виконання вимог чинного законодавства виробниками товарів і виконавцями послуг.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]