- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Економіка зростання

Полтавщина за результатами минулого року займає перше місце серед регіонів України за чисельністю поголів’я великої рогатої худоби, корів та з виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах і четверте – за поголів’ям свиней.
Торік тваринницька галузь майже на 9 відсотків наростила обсяги виробництва продукції порівняно з 2012 роком. Зокрема в сільгосппідприємствах зростання сягає 16 відсотків, а в господарствах населення – 0,5 відсотка. Минулого року в усіх категоріях господарств вироблено понад 786 тисяч тонн молока, що становить 6,8 відсотка загальнодержавного показника, реалізовано на забій худоби та птиці більш як 110 тисяч тонн (приріст – 30,9%), вироблено 640 мільйонів штук яєць.
Головним якісним показником розвитку тваринництва є продуктивність худоби та птиці, а вона з огляду на інтенсифікацію агровиробництва не може не зростати. Так, середній надій на корову торік склав 5656 кілограмів, що на 225 кг більше від попереднього року. Область посідає 3-тє місце серед регіонів України за продуктивністю корів. Найвищою вона є у Чорнухинському (7177 кг), Карлівському (6709 кг), Котелевському (6383 кг), Оржицькому (6375 кг), Шишацькому (6091 кг) районах. Серед агроформувань найвищих надоїв досягли у СТОВ “АФ “Оржицька” (9104 кг) Оржицького, СТОВ “Перемога” (7779 кг) Чорнухинського та філії “Дем’янівка” (7431 кг) Семенівського районів.
Чисельність поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств станом на 1 січня 2014 року збільшилась на 6 тисяч і складає 285,5 тисячі голів, у тому числі корів – понад 134 тисячі. У господарствах населення поголів’я ВРХ збільшилося проти минулого року на 8,5 тисячі голів. Чисельність поголів’я свиней в усіх категоріях господарств торік, відповідно, збільшилася на 23,2 тисячі й складає 429,4 тисячі голів.
В області постійно ведеться робота із впровадження промислових технологій виробництва продукції тваринництва, селекційно-племінна робота з підвищення генетичного потенціалу сільськогосподарських тварин, активно підтримується залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій у будівництво нових та реконструкцію існуючих виробничих об’єктів.
Рівень продуктивності худоби на 50 – 60 відсотків залежить від системи годівлі, її повноцінності, збалансованого за поживними речовинами раціону. Для проведення успішної зимівлі худоби галузь забезпечена якісними кормами: понад 103 тисячі тонн сіна (124 відсотки до потреби), майже 324 тисячі тонн сінажу (136% до потреби), 885 тисяч тонн силосу (107% до потреби). Зокрема на кожну корову заготовлено 1,5 тонни сіна, 4,6 тонни сінажу, 13 тонн силосу.
* * *
На базі Полтавської державної аграрної академії відбулося навчання з підвищення кваліфікації фахівців тваринницької галузі області. Його учасники прослухали лекції науковців з економіки виробництва молока, ветеринарії, селекційно-племінної роботи. На результативності співпраці науки з сільськогосподарським виробництвом наголосив заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула. Він також акцентував увагу присутніх на перспективах розвитку тваринництва. А вони, за словами керівника, – у максимальному збалансуванні кормів за рахунок використання продуктів переробки сої.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]