- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Гарантії безпеки

Торік в Україні загалом зареєстровано 3147 випадків виробничого травматизму (найвищий рівень – у вугледобувній промисловості та сільському господарстві), що на 500 менше, аніж у 2012 році. З них 100 випадків – із смертю.
Протягом 2013 року на підприємствах, підконтрольних Полтавському теруправлінню Держгірпромнагляду, травмувались 216 працівників, із яких 18 – смертельно. У порівнянні з 2012 роком кількість людей, травмованих на робочих місцях, зменшилася на 18, водночас кількість смертельних випадків на один збільшилася. Зріс рівень смертельного травматизму на підприємствах Полтави, Кременчука, Комсомольська, Зіньківського та Гребінківського районів.
“Стан промислової безпеки та охорони праці на підприємствах Полтавщини. Виробничий травматизм. Підсумки роботи теруправління Держгірпромнагляду за 2013 рік” – такою була тема прес-конференції, яку провели заступник голови облдержадміністрації Борис Галушко та начальник територіального управління Держгірпромнагляду в Полтавській області Сергій Щербак.
– За останні 15 років показники виробничого травматизму на Полтавщині знизилися майже в десять разів, а кількість смертельних випадків за цей період зменшилася приблизно вчетверо, – зазначив Сергій Щербак. – Найбільше нещасних випадків торік сталося на підприємствах сільського господарства (50), машинобудування (42), соціально-культурної сфери (34), харчової та переробної промисловості (25), будівництва та промисловості будматеріалів (15). Серед основних причин смертельного виробничого травматизму – невиконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення та недосконалість технологічного процесу, порушення правил дорожнього руху. Зокрема, 7 смертей сталося внаслідок ДТП, 4 – від враження електрострумом. Тож робота наших фахівців перш за все спрямовувалася на попередження такого роду проблем.
На необхідності забезпечення промислової безпеки, нормальних умов праці на підприємствах області та проведенні заходів із профілактики виробничого травматизму зупинився й Борис Галушко:
– Нові підходи теруправління реалізує через співробітництво з обласною, місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування. Зокрема було підписано угоду про співпрацю між Держгірпромнаглядом і Полтавською облдержадміністрацією, шість угод укладено з районними державними адміністраціями, Полтавським обласним об’єднанням організацій роботодавців і регіонального відділення УСПП. Яскравим прикладом результативності такої роботи є вручення престижної премії в галузі охорони праці та сталого розвитку компанії DuPont ВАТ “Полтавський ГЗК”. За рішенням незалежного журі комбінат у вересні минулого року зайняв почесне друге місце в номінації “Культурна еволюція в галузі охорони праці та сталого розвитку”.
Заступник голови ОДА також висловив сподівання на поліпшення ситуації в ліфтовому господарстві області, оскільки в цьому році чи не вперше керівництвом Полтави передбачено виділити кошти на вирішення цієї проблеми. Нині ж в обласному центрі близько 70 відсотків ліфтів використали свій виробничий ресурс.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]