- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Валерій Пархоменко, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації, депутат обласної ради: “Про ситуацію, що склалася”

Кожен громадянин України має право на свою думку, свою громадянську позицію – це передбачено Конституцією. І сьогодні влада, голова ОДА роблять усе, щоб громадяни, жителі Полтави й області, могли реалізувати дане право. Але це треба робити в законний спосіб, і захоплення будівель чи приміщень не може обгрунтовуватися ”революційною доцільністю”, на чому наполягають деякі представники опозиції. Тоді виникає запитання: чим їхні дії відрізняються від тактики революціонерів минулого століття? Паралелі напрошуються самі собою.
Ніхто не має права в демократичній державі не тільки узурпувати владу, а й говорити від імені народу. Якщо на найбільш масовий мітинг збирається понад тисячу людей у місті з населенням 280 тисяч, це говорить про співвідношення з іншою частиною населення, яка має право мати свою, іншу, позицію.
Тому треба боротися в рамках законодавства і Конституції й доводити свою правоту. І коли нині говорять про політичну кризу, то хтось же розхитав цього човна? І тепер ніхто не може зупинити накал ескалації й звинувачень один до одного. І приймати ситуативно зміни до Конституції тому, що комусь цього захотілося, теж не можна, бо завтра іншого вимагатиме інша політична сила.
Одне порушення породжує інше, а за ними настає хаос. Якщо, відчуваючи безкарність, радикально налаштована молодь трощить майно, палить машини, робить, що заманеться, вважаю це неправильно. Коли ми прагнемо до європейських стандартів, то в першу чергу повинні орієнтуватись на законодавство європейських країн. Політичні уподобання можуть змінюватися, але державна машина має діяти – повинні працювати комунальні підприємства, заклади освіти, медицини, забезпечуватися соціальні гарантії. Не повинно доходити до висновків, що лікар погано лікує, бо він – член Партії регіонів. Таких перегинів не має бути. Найгірше, що до баталій залучається молодь, яка ще не завжди може оцініти ситуацію адекватно. Романтизм властивий усім. Колись і ми хотіли усього й відразу. Але молодіжний ентузіазм треба спрямовувати у позитивне русло. Тож захоплення приміщень – не політична, а правова площина.
На Всеукраїнському зльоті керівників первинних парторганізацій Партії регіонів у Харкові висловлювалася глибока стурбованість подіями, які відбуваються в державі, й переконання, що треба використати усі шанси щодо їх врегулювання. Звучали думки, що більш висока активність західних регіонів обумовлена рядом економічних і соціальних факторів, у першу чергу пов’язаних із зайнятістю населення. Адже Центр, Схід і Південь – це потужна промислова зона, яка підтримує усю державу. Так, Полтавська область збирає податків до 20 мільярдів гривень – це п’ятий показник в Україні за надходженнями
до державної скарбниці. А отримує значно менше. Тож якщо говорити про економічну федералізацію, то Полтавщина буде цілком самодостатньою. Тому наші краяни виваженіші й не кидаються стрімголов у вир подій. Звучала стурбованість однобокістю висвітлення подій засобами масової інформації, рішеннями в ряді західних областей щодо заборони діяльності осередків Партії регіонів та КПУ. Дуже важливо не допустити хаосу, розбрату і дестабілізації у державі. Тому учасники зльоту висловили підтримку Президенту України Віктору Януковичу, як законно обраному гаранту Конституції, за якого проголосувала більшість населення. Український народ покладає на нього великі надії, і він має зробити впевнені, виважені кроки для врегулювання політичної ситуації.
Особисто я вірю у мудрість українського народу, в якого є багатовіковий досвід дуже складної історії. Цю ситуацію він пройде як черговий іспит для держави і суспільства, адже треба, щоб наступні покоління жили у стабільній, процвітаючій і самодостатній країні.

Print Friendly, PDF & Email [1]