- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сила – в єдності

На базі Полтавської державної аграрної академії відбулася звітна конференція Полтавської обласної громадської організації (ПОГО) “Асоціація фермерів і приватних землевласників відродження Полтавщини”. В її роботі взяли участь заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула, директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов, делегація фермерів із Дніпропетровщини. Перед початком пленарного засідання керівники галузі вручили відзнаки кращим фермерам області. Присутні також вшанували хвилиною мовчання пам’ять своїх колег, які відійшли за межу вічності, та загиблих у ході протистояння в Києві протестувальників.
Станом на початок 2014 року в області функціонує понад 2000 фермерських господарств (ФГ), які загалом обробляють близько 220 тисяч гектарів орної землі. Торік було створено 53 нових ФГ і 15 – ліквідовано, а отже, можна констатувати, що фермерський рух на Полтавщині розвивається. Найбільша середня площа фермерського господарства (416 гектарів) – у Оржицькому районі. Тут 25 господарств обробляють близько 10,5 тисячі гектарів. Водночас найбільші сільськогосподарські угіддя (27 тисяч гектарів) орендують 210 ФГ Глобинського району. У 18 районах області 46 фермерів, окрім рослинництва, займаються тваринництвом. Найпопулярнішою сільськогосподарською культурою в цих агроформуваннях є кукурудза, під неї, наприклад, торік, загалом відводили 76 тисяч гектарів, ще на 38 тисячах сіяли соняшник і 30 тисяч відводили під пшеницю.
В області росте авторитет фермерства, адже протягом останніх
3 років площі сільськогосподарських земель, які обробляють фермерські господарства, зросли майже удвічі, зазначив у своїй доповіді голова ПОГО “Асоціація фермерів і приватних землевласників відродження Полтавщини” Василь Бурлака. Він також зупинився на характерних для дрібних агроформувань проблемах. Чи не найбільша з них – низькі ціни на сільськогосподарську продукцію. Адже, за словами доповідача, тільки при реалізації кукурудзи за чинними цінами, що значно нижчі за ціни минулого маркетингового року, фермери втратили понад 500 мільйонів гривень. Зі значними труднощами стикаються землекористувачі Машівського, Гадяцького, Новосанжарського та інших районів при переоформленні договорів на продовження оренди землі. Наголошувалося також на недостатній ресурсній підтримці фермерів державою. Вихід Василь Бурлака вбачає у необхідності розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, будівництві “фермерського” зерноелеватора, з тим, щоб реалізовувати крупні партії сільськогосподарської продукції. А ще – у створенні навчально-координаційного центру, оскільки часто фермеру доводиться виконувати функції керівника й агронома, бухгалтера й механізатора. І не менш важливо – об’єднуватися. Адже сила – в єдності, нині ж рахуються тільки з сильними, наголосив доповідач.
Під час бурхливого обговорення доповіді фермери, здавалося, вихлюпнули все, що накопичувалося роками, починаючи з недіючих законів про фермерське господарство й закінчуючи глухим кутом, у який, за словами виступаючих, привела аграріїв земельна реформа. Звучала тривога, що фермерів усе частіше намагаються позбавити найважливішого засобу виробництва – землі.
На відсутності будь-якої стабільності в державі, високому рівні корумпованості влади та численних перевірках контролюючих структур (екологічної та податкової інспекцій, земельної прокуратури та інших) акцентував увагу голова Миргородської районної асоціації фермерів, голова ФГ “Господар” Віктор Галич. Він наголосив, що іноді фермери по 3–4 роки не можуть зареєструвати договори на продовження оренди земельних ділянок, бо, за словами відповідних чиновників, відсутня законодавча база. На жаль, не внесла прозорості й нещодавно запроваджена Національна кадастрова система.
– До прийнятого з таким трудом майже 3 роки тому Податкового кодексу вже внесено близько 2 тисяч поправок. То де ж та обіцяна стабільність? У таких умовах працювати дуже складно, – зазначив Віктор Галич.
Він також запропонував обмежити перевірки фермерських господарств хоча б на час проведення весняної посівної кампанії.
Змовою між державою й основними зернотрейдерами назвав нинішню ситуацію з цінами на зерно голова Асоціації фермерів Лохвицького району Віктор Щуров, за словами якого затрати на виробництво збіжжя в минулому році зросли в порівнянні з 2012 роком майже вдвічі, водночас ціни на вирощену сільгосппродукцію майже вдвічі знизилися. Він зазначив, що правила гри на зерноринку мають бути прозорими, й закликав фермерів об’єднатися і разом протистояти загрозі обезземелення.
На необхідності повернути державну політику лицем до фермерів, а не до латифундій, наголосив заступник голови ПОГО “Асоціація фермерів і приватних землевласників відродження Полтавщини”, фермер із Кременчуцького району Іван Панасенко:
– Земельні питання, які раніше вирішувалися на рівні сільського голови, нині вирішуються у Києві. З такими підходами треба закінчувати. Я вже 2 роки й 3 місяці намагаюся оформити угоду на оренду землі, але закінчення процесу ще не видно.
Дякуючи фермерам за їхню працю, заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула зазначив:
– Фермери є основою розвитку соціальної сфери на селі, тому ви вправі вимагати уваги й поваги до себе. Адже для того, щоб приймати зважені рішення, перш за все треба чути один одного. Тільки в єднанні можна добитися поставленої мети.
Заступник голови ОДА також зупинився на резервах галузі, а це близько 200 тисяч селян без постійного місця роботи і майже 300 тисяч гектарів земель присадибних ділянок, які не завжди раціонально використовуються. А ще – розвиток сільської кооперації й таких галузей, як ягідництво, овочівництво, садівництво, рибництво, бджільництво, де, за його словами, усім знайдеться робота. Але для цього потрібно віднайти шляхи навчання й підтримки цих людей та відпрацювати питання реалізації виробленої ними продукції.
Учасники конференції дали позитивну оцінку роботи обласної Асоціації фермерів та обрали делегатів на 24-й з’їзд Асоціації фермерів і приватних землевласників України.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]