- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Шовковиця – з насіння

Раніше важко в селі було знайти подвір’я, на якому б не росла шовковиця. Її солодкі й соковиті ягоди темно-бузкового чи білого кольору понад усе смакують дітворі. Полюбляє шовковицю й домашня птиця. Проте останнім часом ця культура не користується тією популярністю, на яку заслуговує. А дарма…
Агротехніка шовковиці нескладна – її з легкістю опанує навіть садівник-початківець. Вирощувати шовковицю можна зокрема насіннєвим способом. Насіння цієї культури не потребує стратифікації, тобто тривалої підготовки, – для пробудження його достатньо просто намочити. Завдяки цьому агроприйому отримуємо більш дружні сходи.
Щоб намочування дало бажаний ефект, насіння поміщають у дерев’яну посудину (неодмінна умова) і заливають водою. Щодоби її треба міняти по 3–4 рази. Можна вдатися і до пророщування. Задля цього насіння добре поливають і накривають зверху мішковиною. Через кожні 12 годин його треба перемішувати і зволожувати. У такому стані насіння тримають доти, доки третина його не наклюнеться.
Насіння чорної шовковиці обов’язково треба стратифікувати. Попередньо його протягом півроку зберігають у теплому сухому приміщенні. За місяць до висіву в грунт його загартовують у холоді. Для цього в зручну ємність треба набрати снігу, добре його утрамбувати, зверху розсипати насіння тонким шаром і вкрити його ще однією порцією снігу. Таких прошарків можна зробити декілька. Після цього посудину з насінням шовковиці слід закопати в кучугуру. Тільки при цьому не забудьте помітити, де саме ви її закопали. До речі, за відсутності снігу насіння можна стратифікувати у піску за тим самим принципом. Єдина відмінність: пісок попередньо треба добре прожарити. Таким чином ви його знезаразите.
Для проростання насінню потрібне повітря і вогке середовище (50–60% вологості). Тобто пісок, в якому збираєтеся стратифікувати насіння, треба зволожити настільки, щоб із нього не лилася вода, але він тримався купи. Температурний режим – від 1 до 5 оС.
Частину насіння змішуємо з трьома частинами піску. Суміш через кожні 2 тижні необхідно висипати із ящичка, перемішувати і зволожувати. Наприкінці березня – на початку квітня насіння з піском підсушуємо до сипучого стану і висіваємо у ящички, заповнені поживним родючим грунтом. Глибина сіяння – 1,5–2,5 сантиметра. Відстань між борозенками – 3–4 сантиметри. На 1 погонний метр можна висівати по 50–100 насінин.
Посіяне насіння у борозенках поливаємо слабким розчином марганцевокислого калію (із розрахунку 5 грамів на 10 літрів води) і загортаємо. Надалі полив здійснюємо талою чи відстояною водою кімнатної температури. Щоб грунт не надто швидко підсихав, до появи сходів ящики бажано накрити прозорою плівкою.
Якщо будуть дотримані всі перераховані вище умови, при температурі повітря 20–23оС насіння повинно прорости через 6–8 днів після висіву. Паростки шовковиці дуже тендітні, тож доки вони не зміцніють, поливати їх треба надзвичайно обережно. Для цього бажано використовувати ситечко. Для розпушування грунту після поливу треба запастися спеціальними ручними грабельками – “кішками”.
Шовковиця – світлолюбна культура, в тому числі й на стадії проростання. Сходи у міру росту поступово витягуються поближче до світла, тож час від часу в ящики треба буде підсипати земельку.
У травні-червні, коли вже запанує тепла погода, сіянці, на яких до того часу вже має бути по 4–5 листків, можна буде пікірувати у шкілку за схемою 15х5 сантиметрів або в окремі ємності.
На Поліссі й у лісостеповій зоні, в якій знаходиться і Полтавська область, саджанці шовковиці слід розміщати на сонячних місцинах, що добре прогріваються сонцем, а на Півдні – у напівзатінку, під кронами великих дерев. Після пікіровки сіянці на кілька днів треба притінити, щоб дати їм змогу адаптуватися. За літо вони виростуть заввишки 10–15 сантиметрів, і їх уже можна буде пересаджувати на постійне місце. Якщо зима очікуватиметься холодна, саджанці шовковиці бажано присипати сухим опалим листям, соломою або ж одразу засипати снігом. Надалі вони не потребуватимуть укриття.

Володимир БЕСПАЛОВ,
агроном-плодоовочівник.
м. Миколаїв.

Print Friendly, PDF & Email [1]