- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ми прагнемо жити у європейській державі

Дочірнє підприємство “Полтавський облавтодор” публічного акціонерного товариства “Державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України” – головна потужна підрядна організація, яка виконує повний комплекс дорожніх робіт по замовленню Служби автомобільних доріг у Полтавській області, що є розпорядником коштів та балансоутримувачем мережі автомобільних доріг. Підприємство виконує роботи і для інших замовників.
Дорожні організації області задля подальшого успішного розвитку галузі володіють необхідним кадровим та технічним потенціалом.
До складу ДП “Полтавський облавтодор” входять 23 філії, які займаються ремонтом та експлуатаційним утриманням автомобільних доріг загального користування протяжністю 8876 кілометрів.
У дорожніх філіях області працюють близько 1120 чоловік, із них 283 мають вищу освіту. Це професіонали високого рівня, які досконало знають свою справу, кожного дня вирішують складні завдання.
Так, за минулий рік облавтодор виконав робіт на суму 173 мільйони гривень, з них по замовленню Служби автомобільних доріг – на 152 мільйони гривень, в тому числі по державній субвенції – на 10 мільйонів гривень та для інших міністерств та відомств – на 21 мільйон гривень.
На замовлення Служби автомобільних доріг у Полтавській області підприємством проводились роботи на автомобільних дорогах державного значення М-03 Київ–Харків–Довжанський, Р-52 Дніпропетровськ– Царичанка–Кобеляки–Решетилівка, Р-60 Кролевець– Конотоп–Ромни–Пирятин, Н–08 Бориспіль– Дніпропетровськ–Запоріжжя та на місцевій мережі доріг.
Слід відмітити, що облавтодор брав активну участь у ліквідації наслідків повені у Закарпатті в 1998 році та в Чернівецькій області у 2008 році, де найважливішим завданням тоді було забезпечення проїзду до населених пунктів, з якими втратилося сполучення. У найкоротші терміни проводились роботи по відновленню проїзду місцевими дорогами та укріплення конусів мостових переходів, а також проводились роботи по укріпленню русел річок габіонами.
У 2004 році облавтодор був задіяний на будівництві автомобільної дороги Київ–Одеса при спорудженні насипу земляного полотна, влаштуванні систем водовідвідних лотків та дренажів.
Потужна інфраструктура – це 21 асфальтобетонний завод з випуском 45–48 тисяч тонн асфальтобетонної суміші, 166 автомобілів-самоскидів “КрАЗ” для перевезення сипучих матеріалів.
На ліквідацію вибоїн, напливів, осідання та колійності дорожниками задіяні 16 навісних фрез та самохідна фреза “Віртген” шириною 2 метри. Для ліквідації тріщин та неглибокої ямковості на покритті застосовуються вакуумно-струменеві машини “Магнум”, “Шаффер”, “УЯР-1”. Для ущільнення використовуються котки “Хамм”, “СВ34”, “СВ534Д”.
При влаштуванні покриття з асфальтобетонної суміші застосовуються 11 асфальтоукладачів, в тім числі один із них – “Фогель”.
Для видалення порослі, бур’янів та трави зі смуги відводу автомобільних доріг задіяно 83 кущорізи, 66 роторних косарок та 46 мотокіс. При влаштуванні ямкового ремонту задіяні 40 повітродувок, 45 віброплит та 51 бітумний котел. Для видалення аварійних сухих дерев задіяні 52 бензопили, при встановленні сигнальних стовпчиків та дорожніх знаків застосовується 9 мотобурів. На розмітці автомобільних доріг задіяно 3 розміточні машини. До місця виконання робіт працівників перевозять 9 мікроавтобусів та 20 автобусів.
Задля централізованого забезпечення філій пально-мастильними матеріалами використовуються 15 спеціалізованих автомобілів.
Для робіт по зимовому утриманню автомобільних доріг загального користування задіяні чотири роторних снігоочищувачі, 65 піскорозкидачів, 8 солерозподілювачів, 55 автогрейдерів, 65 навантажувачів, 110 одиниць навісного обладнання.
Збудовано 5 солесховищ, діють 50 пунктів обігріву.
Постійно ведеться робота по заміні та встановленню дорожніх знаків, огородження, сигнальних стовпчиків.
Слід зазначити, що в облавтодорі проводиться цілеспрямована політика щодо підвищення ефективності виробництва. Зокрема проведено модернізацію існуючих асфальтобетонних заводів, освоєно випуск та влаштування щебенево-мастичного асфальтобетону, приготування емульсії. Це дає змогу високоякісно виконувати планові завдання в найкоротші терміни.
Для належного функціонування дорожніх організацій кожна філія обладнана складськими, виробничими, санітарно-побутовими приміщеннями, майстернями.
Технічні потужності дозволяють належно дбати про зимову експлуатацію автомобільних доріг, ефективно боротися із слизькістю.
Під час зимового утримання автомобільних доріг, крім традиційних способів запобігання ожеледиці, виконується посипання дороги сумішшю фракційних матеріалів (пісок, відсів, шлак) із технічною сіллю в різних пропорціях, впроваджуються нові прогресивні соляні технології. Вони передбачають використання твердих хлоридів (натрій хлор) у чистому вигляді. Роботи проводяться автомобілями-солерозподілювачами. Це дає змогу за короткий час ефективніше обробити покриття більшої площі.
На спецавтотранспорті встановлені радіостанції, які постійно на зв’язку з диспетчерськими пунктами філій. Це допомагає відповідальному черговому цілодобово координувати роботу.
При ускладненні погодних умов шляховикам всебічно допомагають органи влади: обласна державна адміністрація, райдержадміністрації, управління надзвичайних ситуацій. Це особливо стосується надзвичайних подій в області.
Полтавський облавтодор спільно з Укртрансінспекцією та ДАІ проводять габаритно-ваговий контроль для попередження руйнування доріг.
На балансі підприємства знаходяться два пересувних вагових комплекси, які забезпечують контроль за проїздом великовагових та великогабаритних транспортних засобів автомобільними дорогами загального користування.
Передумовою виконання усіх завдань є, звичайно, створені в колективах належні умови праці, комфортний морально-психологічний клімат, єдність та цілеспрямованість. Велике значення надається соціальній політиці: створені сприятливі побутові умови, надається матеріальна допомога працівникам та пенсіонерам, працівники мають можливість щорічно оздоровитись на базі відпочинку “Комфорт” у селищі Залізний Порт на узбережжі Чорного моря.
Праця дорожників області високо цінується керівництвом держави та галузі. Найкращі працівники нагороджені грамотами Кабінету Міністрів України, відзнаками Укравтодору та Полтавської обласної державної адміністрації.
Полтавський облавтодор та Служба автомобільних доріг у Полтавській області завжди відкриті до діалогу та всебічно сприяють вирішенню нагальних питань дорожнього господарства області.
Постійно на цілодобовому чергуванні знаходяться диспетчери, які надають всю консультативну інформацію за телефонами: 2-16-04, 2-18-93, 050-409-80-01.
Враховуючи старанність та відданість своїй справі колективу Полтавського облавтодору, хочеться побажати усім учасникам дорожнього руху поваги, ввічливості, взаємодопомоги, охайності та дотримання Правил дорожнього руху. Пам’ятайте, що ми прагнемо одного – мати європейську державу, яка здолає будь-які труднощі.

Володимир ІЩЕНКО
Директор ДП “Полтавський облавтодор”

Print Friendly, PDF & Email [1]