- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Олена Вірьовка: “Інсульт з року в рік “молодшає”

Якщо раніше ця недуга вважалася хворобою людей похилого віку і реєструвалася найчастіше у пацієнтів віком 65–70 років, то сьогодні, за словами обласного позаштатного невропатолога, завідуючої неврологічним відділенням обласної клінічної лікарні імені М.В.Скліфосовського Олени Вірьовки, трапляються ішемічні інсульти у молодих людей 24–27 років. Чому хвороба “молодшає”, як розпізнати інсульт і як йому запобігти, розповідає спеціаліст.

Сутність інсульту
– Як приходить недуга? Наприклад, закінчуючи сніданок, літній чоловік помічає, що йому важко втримати чашку, – розповідає Олена Анатоліївна, – рука не підкоряється його волі. Через кілька хвилин спробував встати, але йому не вдалося перенести вагу на праву ногу. Знову сів і спробував сказати дружині, що з ним щось не так, але виявилося, що говорити йому теж важко. Перше, що можна запідозрити в цьому випадку, – інсульт. Він обумовлений раптовим припиненням кровопостачання частини головного мозку або крововиливом у порожнину черепа із здавленням тканини мозку кров’ю, що вилилась.
Обидві ці причини призводять до припинення функціонування і загибелі клітин мозку, що у свою чергу спричиняє порушення або втрату функцій тих частин тіла, якими вони керують. Залежно від того, яка частина головного мозку уражена інсультом, можлива втрата мови, чутливості, м’язової сили, зору, пам’яті. У деяких хворих, що перенесли інсульт, порушені функції повністю відновлюються, але більшість із них, на жаль, залишаються інвалідами. Вчасне надання першої медичної допомоги та невідкладний початок лікування рятують багато життів, а також запобігають розвитку серйозних довготривалих наслідків інсульту.
В Україні щороку реєструється більше 100 тисяч випадків інсульту. В Полтавській області – близько 4 тисяч. Інсульт як причина смерті посідає друге місце, поступаючись лише захворюванням серця.
Існує декілька дуже важливих факторів, позбавлення від яких або контроль над якими сприяє суттєвому зниженню ризику інсульту. Це – підвищений артеріальний тиск, тютюнокуріння, надлишкова маса тіла, діабет, підвищений рівень холестерину в крові, деякі порушення ритму серця (особливо фібриляція передсердь), захворювання клапанів серця або наявність штучних клапанів, а також захворювання крові, що зумовлюють підвищену схильність до тромбозів або до кровотеч.
Маючи ці фактори ризику, потрібно регулярно консультуватися з лікарем, проходити медичні обстеження.
Якщо прийшла недуга…
– Існують дві основні форми інсульту: ішемічний і геморагічний, – продовжує лікар. – Приблизно 80% випадків інсульту складає ішемічний, обумовлений звуженням просвіту великих судин, що забезпечують кровопостачання головного мозку. Типовим симптомом інсульту є раптове порушення чутливості (“оніміння”, “повзання мурашок”) або слабкість, порушення функцій м’язів обличчя, кінцівок, а також сплутаність свідомості, утруднення мови або нерозуміння мовлення. Також на інсульт вказують порушення зору одним або обома очима, наприклад, двоїння в очах, утруднення ходьби, запаморочення, порушення рівноваги або координації, несподіваний сильний головний біль.
Якщо виникають ці ознаки, негайно викликайте екстрену медичну допомогу. Дуже важливо, щоб вона надійшла своєчасно. Зафіксуйте час, коли з’явилися симптоми. Нові лікувальні заходи ефективні, тільки якщо їх проведення було розпочате не пізніше, ніж через кілька годин після виникнення інсульту. Наприклад, лікарський засіб, що розчиняє тромб, повинен бути введений не пізніше, ніж через 3 години після початку хвороби.
Лікування та профілактика
За словами Олени Вірьовки, якщо інсульт викликаний порушенням кровопостачання головного мозку, в лікуванні можуть застосовуватися і препарати, що перешкоджають згортанню крові, й хірургічне втручання для відновлення просвіту звуженої сонної артерії.
Якщо недуга викликана крововиливом, лікування може включати засоби для відновлення нормального згортання крові, а також хірургічне втручання для відновлення цілісності пошкодженої судини, видалення крові, що вилилась, або для зменшення тиску на головний мозок.
Після інсульту в людини може залишатися порушення функціональної спроможності в тій чи іншій мірі. Прояви такого порушення залежать від локалізації та розміру інсульту. Відновленню втрачених внаслідок інсульту функцій сприяє реабілітація, що дозволяє більшості хворих досягти поліпшення здоров’я. Однак багатьом людям, які перенесли цю недугу, повністю повернути втрачені функції все ж не вдається. На відміну від, наприклад, клітин шкіри, загиблі нервові клітини не відновлюються і не замінюються іншими. Проте людський мозок має великі адаптаційні можливості: можна відновити втрачені функції, “змусивши” працювати неушкоджені клітини головного мозку.
Поліпшення зазвичай настає протягом перших 3–6 місяців реабілітаційного процесу. Однак у деяких людей, що перенесли інсульт, вражаюче покращення може настати і через триваліший період.
Дотримання нескладних запобіжних заходів допоможе уникнути не лише інсульту, а й серцево-судинних та інших хвороб, просто поліпшити самопочуття.
Перш за все потрібні регулярні медичні обстеження, постійний контроль артеріального тиску і підтримка його у нормальних межах. Обов’язкові умови – лікування захворювань серця, особливо порушень ритму, зокрема фібриляції передсердь, відмова від куріння, лікування діабету, контроль над рівнем глюкози в крові.
Дуже важливо раціонально харчуватися: уникати надлишку солі, жирів, алкоголю. Помірні фізичні навантаження, підтримка нормальної маси тіла теж є надійною профілактикою інсульту. Лікар може призначити й антитромбоцитарні засоби та препарати для нормалізації рівня холестерину.
Люди, що перенесли це захворювання, набагато більше схильні до повторного інсульту, ніж ті, у кого інсульту не було. Запобігти повторному виникненню недуги допоможе консультація невролога.
Чому інсульт “молодшає”?
– А ви звертали увагу, як більшість дітей звикли дивитися телевізор? – наголошує лікар. – Багато з них увесь час щось жують! Америка вже заплатила масовим ожирінням за моду постійно й повсюди жувати поп-корн та інші не зовсім корисні речі. Причому жувати не тоді, коли хочеться їсти, а просто за звичкою. Запивати чіпси, сухарики солодкими газованими напоями. Такі продукти містять підсилювачі смаку, інші добавки, проти яких продукти домашнього приготування явно “програють”. Це – одна з причин ранньої гіпертонії, підвищення вмісту цукру в крові.
Додайте до цих шкідливих звичок раннє куріння: за результатами анонімних опитувань, діти сьогодні беруть до рук цигарку вже років у 12. Тому так швидко прогресують, “молодшають” багато хвороб, які раніше вражали лише літніх людей.
Інша причина – масова гіподинамія. Ми користуємося в домі – ліфтом, на вулиці – власним чи громадським транспортом. У побут прийшли комп’ютер, Інтернет, і вже не треба ходити до театру, в кіно, навіть у гості – все це легко отримати, не встаючи з-за столу.
Не змінивши способу життя, жодну хворобу перемогти не вдасться. У тім числі й інсульт.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]