- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Досвід творення врожаїв

“Роль часу відновлення весняної вегетації в житті зимуючих рослин” – такою була тема міжнародної науково-практичної конференції, що проходила на базі Полтавської державної аграрної академії і присвячувалася 90-річчю від дня народження доктора сільськогосподарських наук, почесного професора ПДАА Василя Дмитровича Мединця.
Майже 45 років минуло з часу публікації наукової роботи про можливість управління фотогенезом рослин у час весняної вегетації. Це відкриття світового рівня не відразу було сприйняте науковою спільнотою, але воно сприяло проведенню численних експериментів і підготовці близько 30 різних розробок, найважливішою з яких була “Ощадна технологія диференційованого догляду озимини”, котра в 1985 році офіційно визнана як ефективна технологія. На практиці вона застосовувалася з середини 1980-х років. За офіційними статистичними даними, на площі 4 мільйони 350 тисяч гектарів на теренах колишніх республік Радянського Союзу давала додатковий економічний ефект у 500 мільйонів американських доларів. Учений-практик Василь Мединець – чи не єдиний доктор наук у системі сортовипробування України, який очолював лабораторію зимуючих рослин і створив дендропарк із 500 рідкісних видів рослин. Саме завдяки йому в області створено 5 дослідницько-випробувальних станцій сільськогосподарських культур, виведено нові генотипи пшениці, зазначив, відкриваючи роботу конференції, проректор з наукової роботи ПДАА Микола Опара.
– Цьогорічне валове виробництво зерна в Україні становить майже 63 мільйони тонн, у тому числі пшениці – 22,3 мільйона. Експортні очікування коливаються в межах 32 – 33 мільйонів тонн. Наша держава в перспективі може вирощувати до 83 мільйонів тонн зерна. Лідером за валовим виробництвом зерна в цьому році є ваша область, де загальний намолот складає 5,5 мільйона тонн. Вінницька область має 5 мільйонів, Харківська й Черкаська – по 4,5 мільйона, – зазначив головний спеціаліст департаменту землеробства Міністерства аграрної політики та продовольства України Іван Точений. – Навряд чи можна було досягти таких здобутків без взаємодії науки з виробництвом.
Учасники конференції прослухали лекції про еколого-генетичні основи селекції озимої пшениці в стресових умовах, вплив часу відновлення весняної вегетації на продуктивність озимої пшениці, етапи формування колекції дендрарію та інші, взяли участь у їх обговоренні та поділилися власним досвідом наукової роботи.
Привітати ювіляра прибули численні друзі, колеги, однодумці, учні, серед яких перший заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Семен Москаленко, вчений секретар Українського інституту експертизи сортів рослин Галина Каражбей, директор обласної державної сортодослідної станції Глобинського району Григорій Бугаєць та інші. Дякуючи за високий професіоналізм і життєву мудрість, вони вручили Василю Дмитровичу Мединцю почесні відзнаки, квіти, коровай.
Варто додати, що й зараз ювіляр сповнений планів і творчих задумів, він продовжує наукову роботу.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]