- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

СОБОРНІСТЬ – ПОНЯТТЯ, НАПОВНЕНЕ КОНКРЕТИКОЮ НАШИХ ЩОДЕННИХ СПРАВ

Можна з упевненістю твердити, що ідея соборності українських земель, виборена та вистраждана нашими предками, і нині працює на далекосяжну перспективу. Сконцентрований у ній історичний досвід українського народу знайшов вияв у створенні й розвитку незалежної держави, але це була лише відправна точка для багатообіцяючих процесів, свідками яких ми є сьогодні.
Полтавці пишаються тим, що наш край ніколи не втрачав традицій державотворення. Адже і 1025-ліття заснування Лубен, і 350-річчя проголошення Гадяча гетьманською столицею України, відзначені минулого року, є вагомими віхами на цьому складному шляху.
У найгостріші моменти боротьби за волю наші земляки були в перших рядах. Саме вихідці з Полтавщини дали поштовх подіям, які увінчалися глибоко символічним Актом Злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року. І хоча тоді віковічним прагненням українського народу не судилося здійснитися, було закладено міцний фундамент для здобуття незалежності.
За повоєнний час Україна склалася не лише як адміністративно-територіальне, а й як економічне ціле. Перехід до ринкових відносин стимулював об’єднавчі процеси на новій основі. Й навіть об’єктивно зумовлені труднощі, пов’язані з перехідним періодом, не могли перекреслити бажання Заходу і Сходу жити в одній країні – заможній і сильній.
Переконаний у цьому й нині, коли з вини антидержавницьких сил цілісність і єдність України опиняється під загрозою. Попри очевидну безперспективність, ведеться постійна інформаційна атака на легітимні органи влади, яким громадяни довірили забезпечувати стабільний і поступовий розвиток країни.
Проте методи провокацій і шантажу безсилі проти мудрості й поміркованості українського народу. Люди втомилися від дешевої демагогії та політиканства, прагнуть жити й мирно працювати на благо своїх родин, із думкою про майбутнє дітей.
Полтавщина – яскравий тому приклад, адже підсумки минулого року довели спроможність області навіть у вкрай несприятливих обставинах гідно виходити на провідні позиції в економіці. Зібрано небувалий досі врожай зернових – понад 5,6 мільйона тонн. В області реалізується 18 потужних інвестиційних проектів із будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів загальною вартістю 1,4 мільярда гривень. За чотири останніх роки збільшилася на 110 одиниць мережа дитсадків. В області функціонує 34 центри первинної медико-санітарної допомоги, що становить 100% від запланованих. Маємо 313 медичних амбулаторій (що на 137 амбулаторій більше, ніж в 2010 році), з них у сільській місцевості – 234. Область отримала 25 сучасних автомобілів екстреної медичної допомоги. Забезпечена вчасна виплата пенсій. І цей перелік можна продовжувати.
Це показники роботи – постійної, копіткої, без зайвого галасу і пафосу. Наші здобутки – спільна заслуга всіх полтавців, гідний внесок у проголошений Президентом України Віктором Януковичем курс на модернізацію держави.
Оновлення економіки зміцнить і політичну єдність України, знизить градус радикалізму. Маємо прагнути до конструктиву і консолідації, бо завдання перед нами стоять нелегкі.
Наші дії повинні базуватися не на емоціях, а на здоровому глузді. Не можна експортувати європейські цінності – їх потрібно створити самим, всередині України, а для цього потрібні і час, і добра воля кожного з нас.
Чи не першою з цих цінностей є забезпечення належних умов життя людей. Державним бюджетом, незважаючи на кризу, передбачено виплату всіх існуючих соціальних допомог. З ініціативи Президента громадяни отримали можливість повернути собі частину радянських заощаджень.
Триває робота щодо розширення повноважень місцевого самоврядування. Це означає, що збільшиться розмір місцевих бюджетів, кошти з яких будуть спрямовані на вирішення першочергових проблем села, міста, району.
Досягнута Віктором Януковичем знижка ціни на російський газ значно полегшила діяльність промислових підприємств. На часі – реалізація великих спільних проектів із нашими російськими та китайськими партнерами, яка відкриє Україні широкі обрії економічного зростання.
Саме цьому й заважають ті, хто на словах уболіває за долю країни, а насправді хоче дестабілізувати ситуацію. Тому сьогодні кожному з нас варто ще раз перечитати сторінки історії, щоб пригадати, до чого доводили вибухи неконтрольованої стихії. До занепаду, роздроблення, розподілу українських земель сильнішими сусідами.
Нас мають надихати і згуртовувати позитивні приклади. Тільки віра в себе
і невтомна праця наблизять сподівані результати.
Бо соборність – це поняття не зі сфери порожніх абстракцій. Воно наповнене конкретикою наших щоденних справ.
Цього року ми всією країною відзначимо 200-ліття від дня народження великого поета і громадянина Тараса Шевченка. Тож вірю, що прислухаємося до його гарячих закликів, які з часом не втрачають актуальності: “Обніміться ж, брати мої, молю вас, благаю!” та “В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля”.

Олександр УДОВІЧЕНКО
Голова Полтавської облдержадміністрації

Print Friendly, PDF & Email [1]