- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Пам’ять про Кобзаря нетлінна

Містобудівна рада при управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації розглянула проект пам’ятного погруддя Тараса Шевченка в Козельщині. Фахівці, присутні на зустрічі, дійшли висновку, що варто доопрацювати ще кілька моментів.
– Протягом цього особливого для держави року відповідно до Указу Президента України Віктора Януковича “Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка” у низці населених пунктів Полтавщини Великому Кобзареві планують встановити пам’ятники, погруддя, стели. За словами голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка, варто відповідально поставитися до цієї події, доклавши зусиль, щоби відкриті скульптури були оригінальними, а не калькували одна одну. Всі запропоновані проекти пам’ятників розглядатиме містобудівна рада, до якої входять досвідчені архітектори й художники. Крім того, після затвердження задуму обеліск має пройти і народне обговорення, оскільки громадська думка в цій ситуації відіграє важливу роль, – розповів начальник управління містобудування та архітектури ОДА Юрій Петрук.
За словами начальника управління культури облдержадміністрації Геннадія Фасія, у рамках програми “Увічнення пам’яті видатних земляків” депутати обласної ради проголосували за виділення з обласного бюджету 427 тисяч гривень на встановлення пам’ятних знаків до 200-річчя від дня народження Пророка нації. Деякі населені пункти зводять монументи власним коштом, як, наприклад, в Оржиці й Лубнах – там ресурси на спорудження обелісків були надані органами місцевої влади й спонсорами.
Пам’ятник Кобзареві у Козельщині розмістять у центральній частині селища, навпроти районного Будинку культури, на території місцевого парку. Скульптура буде представлена у вигляді погруддя Шевченка розміром 84 на 97 сантиметрів, встановленого на гранітному п’єдесталі прямокутної форми висотою 2,2 метра. На обеліск, а також на оформлення зони біля нього планують виділити близько 100 тисяч гривень із районного бюджету. В проекті – зробити освітлення монумента знизу і розбити довкола клумби.
Після ґрунтовного обговорення члени містобудівної ради вирішили доопрацювати питання забезпечення благоустрою пам’ятного знаку, визначитися з його пропорціями, оздобленням і розмірами брукування довкола п’єдесталу.
За словами Юрія Петрука, у планах – встановити монументи в Хоролі, Чорнухах, Глобиному, попередньо звернувшись до представників районів із проханням відкрити обеліски до 9 березня. Як зазначив головний архітектор, на часі найоригінальнішу ідею запропонували на Решетилівщині. Там хочуть встановити пам’ятник Тарасу Шевченку як художнику, поєднавши його постать, вишитий рушник і зображення картини, яку він створив, перебуваючи у селищі.

Анна ВАСЕЦЬКА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]