- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Не забудемо пом’янути…

У Кременчуцькому регіоні виконують завдання Президента України Віктора Януковича щодо належної підготовки до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, яке в Україні та світі відзначатимуть 9 березня 2014 року. Зокрема днями у міському Палаці культури Кременчука відбулася літературна година для школярів ліцею № 4 “Струни Кобзаревого серця”. Учнів познайомили із життєвим та творчим шляхом українського поета, потім діти із захопленням декламували вірші Великого Кобзаря. У свою чергу учасники самодіяльних колективів міського Палацу культури виконали пісні на слова Тараса Шевченка. Присутній на заході керуючий справами виконкому Кременчуцької міської ради Руслан Шаповалов зазначив, що у місті буде проведено цілу низку заходів з популяризації багатогранного високохудожнього таланту великого українського поета.
Численні заходи мистецького й культурного спрямування, присвячені Кобзареві, заплановано провести і в Комсомольську, і в Кременчуцькому районі. Про це йшлося на засіданнях організаційних комітетів, які днями провели заступник міського голови Комсомольська Надія Угнічева та заступник голови Кременчуцької РДА Олена Бичкова.
Зокрема у Комсомольську головний акцент планують зробити на заходах для школярів. Центральними ж урочистими подіями стануть літературно-музична композиція “Світлиця Шевченківського заповіту” біля пам’ятника-погруддя Тарасу Шевченку й концерт національної заслуженої капели бандуристів (м. Київ) у великій залі Палацу культури і творчості.
А от у Кременчуцькому районі, за словами начальника відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Оксани Семерянін, таку роботу розпочато ще минулого року. Так, у навчальних закладах відбувся перегляд документального фільму “Майстер слова та пензля”; організовано експозиції, присвячені 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка; проведено виставки-огляди літератури “Шевченко – слава і гордість України”; для учнів 4–7 класів відбулися заочні екскурсії “Шевченко і Полтавщина”; для учнів 9–11 класів проведено читацьку конференцію “Від кирилиці до “Кобзаря”, “круглі столи” “Поетичні заповіти Т.Шевченка у віршах українських поетів”; конкурс малюнків “Я ілюструю “Кобзаря”; виставка рефератів “Доля жінки у творах Тараса Шевченка”; семінарське заняття “Філософські погляди Шевченка” та інші заходи.
У День української писемності, 9 листопада 2013 року, проведено районний етап ІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, у якому взяли участь 82 учні 5–11 класів загальноосвітніх навчальних закладів. Під час обласного етапу конкурсу учениця 9-го класу Садківської ЗОШ І–ІІІ ступенів Аніта Третяк виборола ІІ місце.
Заходи щодо гідного вшанування пам’яті видатного українського поета, письменника, художника, громадського діяча Тараса Шевченка триватимуть у районі й надалі. Усі заплановані заходи, запевняє Олена Бичкова, спрямовані на популяризацію кращих надбань літературної спадщини Кобзаря і матимуть широкий резонанс серед мешканців району.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]