- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Вахта пам’яті юних пошуковців

Велика Вітчизняна війна надовго закарбувалася в душах українців, адже, двічі прокотившись територією нашої держави, завдавши незліченних матеріальних і моральних збитків, забрала мільйони людських життів. Скільки гірких “похоронок” отримали вдови, матері, рідні, у яких вказувалося, що їхній чоловік, син, брат пропав безвісти. Були солдати – і не стало. Де ж поділися: не здолали чергової переправи, не зуміли оминути боліт чи полягли смертю хоробрих на мінному полі? Відповіді на подібні питання намагаються знайти юні пошуковці Миргородського краю. Нині в районі діє 29 пошукових загонів: 8 – у місті й 21 – у селах. Вони об’єднали 320 небайдужих до чужої долі учнів, які займаються пошуком місць останніх боїв фронтовиків та їхніх могил.
Із метою підбиття підсумків виконаної в цьому напрямку роботи в залі засідань Миргородської міської ради відбулася четверта конференція пошуковців. На захід прибули керівники пошукових загонів регіону разом із юними дослідниками з місцевих освітніх навчальних закладів. На зустрічі був присутній учасник бойових дій, почесний ветеран України, ветеран Великої Вітчизняної війни, військовий льотчик, полковник Костянтин Григорович Сахаров.
На початку конференції голова міської організації ветеранів України, яка є координатором і центром пошукової роботи, Василь Вертелецький наголосив на важливості проведення досліджень маловідомих сторінок Великої Вітчизняної війни. Після виступу секретаря пошукової ради центру “Пошук” міської організації ветеранів, керівника пошукового загону “Скіф” міської станції юних туристів Івана Кіріченка, який розповів про досягнення своїх вихованців у проведенні дослідницької роботи в найвіддаленіших куточках держави, одинадцятикласники Олександр Шумейко, Олександр Марченко та Олександр Продьма, які протягом п’яти років співпрацюють зі “Скіфом”, розповідали про свій досвід молодшим наступникам.
Олександр Шумейко, чия доповідь “70-річчя визволення Миргорода від німецько-фашистських загарбників та подальші долі наших земляків на фронтах війни” була визнана найкращою на обласній науково-практичній конференції пошуковців у Полтаві, проінформував, що з червня по вересень 1941 року Миргородським райвійськкоматом мобілізовано на фронт понад 13 тисяч осіб, із них пропали безвісти близько 7 тисяч, понад 700 повернулися інвалідами, більше 400 померли від ран, а понад 2100 загинули на фронтах війни. Учасники конференції переглянули схему миргородської наступальної операції; перший номер газети “Червона трибуна”, що вийшов 3 жовтня 1943 року; листи з фронту; книгу призову на військову службу; архівні документи; фоторепортаж про спільну експедицію вихованців “Скіфа” разом із членами міської організації ветеранів до села Вертіївка Ніжинського району Чернігівщини, де було встановлено місце поховання нашого земляка Павла Фуголя, що загинув 15 вересня 1943 року при визволенні цього населеного пункту. Також пролунав запис голосу неповторного диктора Юрія Левітана, який зачитав повідомлення Радінформбюро золотого вересня 1943 року про визволення Миргорода від фашистських окупантів та присвоєння 373-й та 93-й стрілецьким дивізіям звання Миргородських, а 218-й – звання Ромоданівської.
Міський голова Сергій Соломаха подякував пошуковцям за проведену роботу, а найактивнішим із них вручив від Миргородської організації ветеранів іменні годинники. Їх одержали три Олександри – Шумейко, Марченко і Продьма.
На зібранні керівники пошукових загонів звітували про виконану роботу за рік. Так, заслуговують уваги діяльність структури “Славія” Миргородської школи №1 імені Панаса Мирного під керівництвом редактора сайта міської організації ветеранів Ярослава Москаленка і командира Олександра Лубенця, звіт щодо 138 зниклих безвісти фронтовиків та глибокі дослідження вихованців тематичного утворення “Оберіг” міської гімназії імені  Т.Г. Шевченка за підтримки керівника Катерини Білоцерківець і командира Юлії Рябчун. Керівник відповідного формування при Кибинцівській школі Віктор Ботуз надав дослідницькі матеріали про трагедію, що сталася неподалік села Кибинці 29 вересня 1941 року, в результаті якої у нерівному бою з німцями загинули 17 офіцерів-червоноармійців.
Загалом пошуковцям вдалося дізнатися про долі понад 2300 фронтовиків – уродженців Миргородського краю та проінформувати рідних загиблих.
Пошук героїв війни триватиме. Цьому сприяють сучасні технічні можливості та ентузіазм учнів, адже не зникне наснага до роботи, доки не знайдено могили останнього полеглого захисника Вітчизни.

Микола ОЛЕКСЕНКО
Прес-секретар Миргородської міської
організації ветеранів, заслужений
журналіст України

Print Friendly, PDF & Email [1]