- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Скарбниця історії диканського краю

Диканському історико-краєзнавчому музею імені Дмитра Гармаша виповнилося 35 літ. Символічно, що урочистості з цієї нагоди відбувалися 25 грудня – у день 105-ї річниці з дня народження Дмитра Михайловича Гармаша, який у 1977 році після виходу на заслужений відпочинок очолив громадський музей у Диканьці. Саме завдяки йому музей у 1978 році отримав статус державного, саме Дмитро Гармаш переконав керівників району, що треба будувати нове приміщення, з його ініціативи відкрито й картинну галерею в селищі.
Директор історико-краєзнавчого музею Надія Крюченко представила присутніх на урочистостях людей, які внесли значний вклад у розвиток краю, стали його гордістю, – почесних громадян Диканщини Михайла Перехреста, Володимира Джежелія, Григорія Павлюка, Анатолія Чорного, Анатолія Деримарка, Дмитра Новака, почесного громадянина селища Диканька, сина Дмитра Гармаша Юрія Гармаша, майстра спорту СРСР із зимового багатоборства, велосипедного спорту та марафонського бігу Валентина Позивайлова, майстра спорту з пауерліфтингу та бодібілдингу Ігоря Рашоянца, заслуженого працівника культури України Євгена Іванова, члена Національної спілки письменників України, члена НСЖУ, лауреата премій імені Панаса Мирного та Леоніда Бразова Івана Нечитайла, автора оригінальних картин з монет Віктора Журова, художників Вільяма Порініса та Володимира Криворучка.
Спогадами про те, як зводився музей, поділився Михайло Перехрест, який у ту пору очолював Диканський райвиконком. З теплом у душі він розповідав про Дмитра Гармаша, який, навіть звідавши сталінських таборів, не розгубив душевної щирості, був Людиною з великої літери. Справу Дмитра Гармаша – директора музею – достойно продовжили Микола Черепаха, Василь Скорик (на жаль, і їх уже немає серед живих), Лідія Грубич, Надія Крюченко.
“Двадцять вісім тисяч відвідувачів побувало цьогоріч в історико-краєзнавчому музеї імені Дмитра Гармаша – це свідчить і про цікавість до історії нашого славного краю, і про те, що тут проходять змістовні екскурсії, ерудовані та привітні екскурсоводи”, – зазначив голова райдержадміністрації Юрій Оніщенко. Він подякував за працю творчому колективу і його енергійному директору, заслуженому працівнику культури України Надії Крюченко та вручив відзнаки. Директор обласного центру народної творчості Ліна Ковтун передала музею 35 картин та поетичні збірки львівської художниці й поетеси з диканським корінням (її бабуся і дідусь жили в Михайлівці) Лариси Учурханової.
У рамках святкування відбулося відкриття персональних виставок диканських художників Вільяма Порініса та Володимира Криворучка, присутні оглянули творчий доробок, поспілкувалися з авторами. Гостям було запропоновано екскурсію. Її провели Галина Золотайко, Світлана Купка, Наталія Дзюба, Неля Гордівська. Із задоволенням присутні оглянули й оновлену експозицію залу сучасності.
Диканський музей – один з найкращих не лише на Полтавщині, а й в Україні, цим завдячуємо невтомним краєзнавцям – його працівникам. Тож хай цей творчий вогник не згасає, хай скарбниця диканської історії поповнюється новими цікавими сторінками біографії рідного краю.

Світлана ГЛУШКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]