- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Перспективи розвитку стоматології

Реформування системи охорони здоров’я торкнулося й стоматології. Про зміни в цьому напрямку медицини розповідає головний лікар обласної клінічної стоматологічної поліклініки Петро СКРИПНИКОВ:
– Наші зусилля спрямовані на те, щоб покращити здоров’я полтавців. Якщо навести показники стабільно високих стоматологічних захворювань зубів та ротової порожнини в усіх вікових групах населення (а вони сягають по різних видах захворювань від 60 до 80 відсотків), то будь-які сумніви у реформуванні галузі стають недоречними.
Залишати у теперішньому стані стоматологічну службу – означає втратити перспективи її розвитку. Тому слід створити передумови для централізації та налагодження тісних зв’язків між окремими структурними ланками, створити нову організаційну модель для ефективнішого використання фінансових та кадрових ресурсів. Попереду дуже відповідальна комплексна робота з реалізації інноваційних проектів, впровадження нових видів стоматологічних послуг, забезпечення економічних механізмів стимулювання роботи лікарів.
Сьогодні ми перебуваємо лише на першому етапі реформи. Слід провести аналіз та експертні оцінки роботи нашої поліклініки, а також усіх стоматологічних кабінетів та відділень, що були підпорядковані спеціалізованим медичним закладам.
Нині створюється комунальна установа “Полтавський обласний центр стоматології – стоматологічна клінічна поліклініка” Полтавської обласної ради. Це бюджетна установа, якій будуть підпорядковані вищезгадані кабінети та відділення, що забезпечить їхній надійний розвиток, зміцнення матеріально-технічної бази, запровадження новітніх технологій.
Наразі впроваджується єдина електронна система ведення карток пацієнтів, монтується центральна компресорна установка для усунення шумових вібрацій. Дуже важливо для нас увійти в інформаційний простір: проводити он-лайн-наради, конференції та консультації. Такими є поступові кроки оновлення стоматологічної служби області.

Катерина КВІТКА
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]