- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Перевага – сімейному вихованню

Профільні служби області, які займаються реалізацією державної сімейної політики та опікуються родинами, що опинилися у складних життєвих обставинах, підсумували роботу за 2013 рік. Так, чимало юних полтавців завдяки фахівцям знайшли нові родини, а їхні батьки – отримали різні види допомог.
– Постійно працюємо над тим, щоб, виконуючи соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича, знайти нові сім’ї для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштувати їх на виховання в родини. Протягом останніх трьох років спостерігаємо на Полтавщині зменшення кількості дітей, які втрачають батьківську опіку. Останнім часом досягнуто максимального влаштування дітей в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ), – зазначає керівник служби у справах дітей облдержадміністрації Інна Конончук.
Тож для багатьох дітей рік, що минув, приніс позитивні зрушення: їх усиновили, взяли під опіку чи на виховання. На жаль, 193 дорослих позбавили батьківських прав. Діти, які втратили батьківське піклування, потрапили в інтернатні заклади. З кожним роком меншає число вихованців інтернатів. Перевага надається сімейним формам виховання, до яких загалом залучили 1600 наших маленьких земляків, або 84 відсотки тих, хто цього потребує. Протягом 2013-го 11 неповнолітніх усиновили, 49 – влаштували до ДБСТ і прийомних родин. Зростає й кількість багатодітних сімей, яких нині вже більше 7 тисяч.
– В області триває професійна робота з підтримки родин, які потребують особливої соціальної уваги, – поінформувала начальник відділу у справах сім’ї та молоді ОДА Наталія Шкоденко. – Соціальна допомога нині надається 137 869 сім’ям. У результаті успішної реалізації на місцевому рівні соціальної ініціативи Президента України Віктора Януковича “Діти – майбутнє України” ми значно поліпшили захист багатодітних сімей. Зараз 6588 сімей та 15454 дитини з таких родин віком понад 6 років занесені до Єдиного державного реєстру отримувачів пільг. Для порівняння: у 2009 році жодна багатодітна сім’я не отримувала пільг на житлово-комунальні послуги, тверде паливо, проїзд, ліки тощо.
На Полтавщині розвивається соціально-приватне партнерство, тобто патронат над багатодітними сім’ями. Щороку проводяться традиційні благодійні акції “Великодній кошик”, “Школярик”, “Дарунки Святого Миколая”. За минулий рік здійснено понад 24 тисячі соціальних інспектувань дітей, надано більш ніж 18 тисяч адресних соціальних послуг. У 2014 році планується збільшити чисельність фахівців із соціальної роботи.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]