- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“АГРОЕКОЛОГІЯ” – СЕРЕД ЛІДЕРІВ ГАЛУЗІ

Завершилось загальнодержавне безкоштовне рейтингування підприємств агропромислового сектора економіки України 2012–2013 років. За його результатами у номінації “Розведення великої рогатої худоби молочних порід” ПП “Агроекологія” Шишацького району отримало перше місце в Полтавській області й вісімнадцяте – в Україні.
Зазначений рейтинг складався із низки показників, зокрема обсягів виробництва, платоспроможності підприємства, ефективності використання ресурсів, інвестиційної привабливості. “Агроекологія” відзначена у групі великих та середніх підприємств, переважна більшість з яких не займається біологічним землеробством. З огляду на це вдвічі приємніше, що наші земляки залишаються лідерами не тільки в екологізації рослинництва, а й у тваринництві.
Керівництво ПП “Агроекологія” і засновник підприємства, Герой України, Герой Соціалістичної Праці, фаховий зооінженер Семен Антонець свідомо взялися за розведення високопродуктивної худоби української червоно-рябої молочної породи. Нині нетелей племінного заводу “Агроекології” охоче купують інші господарства. Адже середній надій первісток у деяких сільгосппідприємствах перевищує 8000 кілограмів молока.
Наполеглива й творча праця куратора тваринницької галузі, співзасновника ПП “Агроекологія” Антоніни Антонець і таких професіоналів цієї справи, як зоотехніки Людмила Мунтян, Олена Кришталь та Марина Вовчок, сприяла створенню тваринницького стада, середній надій на корову в якому вже перевищив 6 тисяч кілограмів. Середні надої молока на корову проти 2012 року зросли на 250 кілограмів. А добова продуктивність окремих первісток сягає 35–38 кілограмів. За добу підприємство виробляє понад 30 тонн екологічного молока екстра-класу для виробництва дитячого та дієтичного харчування.
У цьому році господарство отримає всі необхідні документи, що дасть офіційне право на використання символіки переможця. Є всі підстави сподіватися, що і в 2014 році колектив ПП “Агроекологія” не втратить завойованих позицій загальноукраїнського лідера аграрної галузі.

Віктор САМОРОДОВ
Доцент Полтавської державної аграрної академії

Print Friendly, PDF & Email [1]