- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Перший Новий рік у новій оселі

Родина Науменків із Хорола зустріла свій перший Новий рік у будинку, який для них придбала міська рада.
– Що для вас означає сім’я? – з таким запитанням звертаюся до щасливих господарів, подружжя Науменків, Юрія Івановича й Наталії Олександрівни.
– Родина – це наше життя! – відповідають вони.
У Науменків – шість доньок: Анастасія, Ангеліна, Анжела, Альбіна, Аніта й Альона. Чекають поповнення…
– Нам хочеться сподіватися, що наша велика родина – це Боже благословіння, – говорить мама Наталія. – Я дякую Богу за свою велику і дружну сім’ю, за своїх дітей, турботливого і люблячого чоловіка. Почуття любові, турботи й відповідальності прищеплюються дітям змалечку. А сьогодні, коли старші підросли, вони виявляють більше турботи про своїх менших сестричок.
Коли Юрій і Наталія одружилися, спочатку жили у батьківській хаті чоловіка. Але з часом, з народженням дітей, стало бракувати місця для забезпечення комфортних умов проживання і виховання. Тому батьки звернулися до місцевої влади – районної державної адміністрації, районної ради, міської ради. Написали заяву про виділення житла багатодітній родині ще у 2010 році. Й тільки в 2013-му за кошти міського бюджету їм був придбаний приватний будинок. Оселя не нова, але доволі простора, з кількома кімнатами, тож є умови, де ростити і навчати доньок.
Науменки розповідають, що велику допомогу в газифікації й вирішенні інших питань надали Хорольська райдержадміністрація, її керівництво, структурні підрозділи, міська рада. Багатодітна родина вдячна за увагу і допомогу.
Крім того, батьки регулярно отримують соціальні виплати відповідно до діючого законодавства. На Новорічні та Різдвяні свята багатодітним родинам і дітям пільгових категорій вручають солодкі подарунки та, при підтримці місцевих приватних підприємців, продуктові набори.
Взагалі, поділилася Наталія Олександрівна, дати лад такій великій сім’ї нині непросто. Навіть із державною підтримкою зовсім не зайві, а навпаки – необхідні свої господарство, город. Це теж хороша підтримка для родини, і діти привчаються до праці.
– Ми маємо сім городів. Якщо скласти їхню площу разом, вийде близько шістдесяти соток землі. Дуже допомагає домашнє господарство. Чоловік працює у приватного підприємця, який, спасибі йому, з розумінням поставився до нашої ситуації. Юрій працює позмінно, має час допомогти мені по господарству і з дітьми.
Добрим словом Науменки відгукуються і про своїх сусідів, із якими мають приязні стосунки.
– Вони нам дуже допомагають, – зазначає мама багатодітної родини Наталія Олександрівна, говорячи про близьких, знайомих, родичів, керівництво міста і району, загалом про багатьох хороших людей. – Це для нас важливо! Ми цінуємо допомогу людей. Поняття чужий чи рідний – досить умовне. Коли живеш із людьми поруч, ділишся, переймаєшся їхніми справами, а вони – твоїми, ці люди стають для тебе ріднішими від рідних… Діти – це головне в нашому житті, для них і живемо.

Сергій МИСЮРЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]