- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Наші консультації

Спадкування за заповітом

“Моя мама – інвалід, самостійно не пересувається, погано бачить. Хоче скласти заповіт на нас із братом, а до нотаріальної контори до-братися не може. Ми чули, що можна підписати документ за маму (за довіреністю). Які є особливості оформлення заповіту?
Галина. Шишацький район”.
Згідно зі статтею 1234 Цивільного кодексу України право на заповіт здійснюється особисто фізичною особою з повною цивільною дієздатністю. Таку дієздатність має фізична особа, яка досягла 18 років і здатна своїми діями набувати для себе цивільних прав та самостійно їх здійснювати й нести відповідальність у разі їх невиконання. Також повну цивільну дієздатність набуває особа в разі реєстрації шлюбу до досягнення повноліття; особа, яка досягла 16 років і працює за трудовим договором; неповнолітня особа, яка записана батьком або матір’ю дитини; особа, яка досягла 16 років і отримала свідоцтво про право заняття підприємницькою діяльністю.
Заповіт складається у письмовій формі та має бути посвідчений нотаріусом або іншими посадовими, службовими особами (якщо у населеному пункті немає нотаріуса). Вчинення заповіту через представника не допускається. Заповідач може передати за заповітом майно будь-яким особам, визначити частки майна спадкоємцям у спадщині на свій розсуд. Незалежно від умов заповіту заповідач не може позбавити спадщини певні категорії осіб, а саме: малолітніх, неповнолітніх, повнолітніх не-працездатних дітей спадкодавця, непрацездатну вдову (вдівця) та непрацездатних батьків, а також інвалідів цієї категорії осіб, які успадковують половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом, згідно зі статтею 1241 ЦКУ. За життя заповідач вправі у будь-який час скасувати заповіт або скласти новий.
У випадку, якщо особа внаслідок фізичної вади, хвороби або з будь-яких інших причин не може особисто підписати заповіт, за її проханням та в її присутності, а також у присутності нотаріуса чи іншої посадової особи, цей документ, відповідно до статей 1248, 1253 ЦКУ, підписує інша особа. При цьому зазначаються причини, через які заповідач не міг підписати заповіт власноручно. Заповіт не може підписувати особа, на користь якої його складено.
Якщо особа, яка бажає укласти заповіт, за станом здоров’я не в змозі з’явитися до нотаріальної контори, вона має право за-просити нотаріуса додому, де з урахуванням вимог законодавства про нотаріат буде посвідчено заповіт.
Подароване майно не ділиться

“Ми з чоловіком жили окремо, але перебували в шлюбі. Моя бабуся оформила мені дарування своєї частини будинку. Я там і жила, доглядала її до смерті. З чоловіком збираємось розлучитися. Чи вважається ця частина будинку спільно нажитим майном подружжя? Бо чоловік тепер говорить, що половина цього житла – його.
Валентина. Полтавський район”.
Згідно зі статтею 57 Сімейного кодексу України майно, набуте за час шлюбу на підставі договору дарування, є особистою приватною власністю. Тобто чоловік дописувачки права власності на вказану частину будинку не має.

На запитання читачів відповідала
приватний нотаріус Надія ПОЛЄЖАЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]