- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Стабільні врожаї, високі надої, гідна оплата за пай

Коли ТОВ “Дукла”, яке входить до складу корпорації “Приватагроцентр” й орендує землі в Полтавському і Новосанжарському районах, прийшло господарювати в Решетилівський район, то на відміну від багатьох тутешніх сільгосппідприємств не відмовилося від ведення тваринницької галузі. Навпаки, нові орендарі на чолі з директором ТОВ “Дукла” Володимиром Шпаком “вдихнули нове життя” у занедбані приміщення молочнотоварних ферм, що поряд із селами Пащенки та Лиман Перший. Було проведено капітальний ремонт, реконструкцію сараїв, встановлено молокопроводи та холодильні установки, впорядковано літні табори, завезено племінну худобу. Завдяки цьому для місцевих селян з’явилися нові робочі місця.
Тож в решетилівському відділку ТОВ “Дукла” займаються як рослинництвом, орендуючи близько 1800 гектарів землі, так і тваринництвом. Як же тут господарювалося у 2013 році?
Тимчасово виконуючий обов’язки керуючого відділком (він же агроном) Ян Гричко розповів, що урожайність озимої пшениці склала 46,4 центнера, озимого ячменю – 28,8 центнера, соняшнику – 29 центнерів з гектара, що близько до середньорайонних показників. Для потреб тваринництва заготовлено достатню кількість силосу, спресованого в тюки сіна та соломи. Не бракує і концентрованих кормів. Подбали про вирощування врожаю 2014 року. На площі 740 гектарів в оптимальні строки посіяли озиму пшеницю, а на ділянках поряд з тваринницькими фермами – озиме жито, щоб було чим підгодовувати худобу навесні. На всіх полях, де планується вирощування зернової та силосної кукурудзи, внесли аміачну воду. Головний агроном ТОВ “Дукла” Володимир Атаманчук постійно дбає про впровадження прогресивних технологій землеробства.
Щодо тваринництва, то, як проінформувала головний зоотехнік господарства Любов Супрун, поголів’я худоби на обох фермах, які знаходяться в Решетилівському районі, на даний час досягло максимуму – 750 голів ВРХ, з яких 320 – корови. За попередніми підрахунками, надій молока на фуражну корову в 2013-му в середньому по обох вищезгаданих фермах повинен перевищити 5000 кілограмів. Це більше, ніж у минулому році, і є одним із найвищих показників у районі. Та вже на початок грудня кілька доярок подолали п’ятитисячний рубіж. Це, зокрема, – Катерина Костогриз, Оксана Зозуля, Валентина Антонець, Надія Рясна.
Переважна більшість орендарів району виплачує власникам земельних паїв орендну плату в розмірі 5 відсотків від оціночної вартості земельного наділу. А ось у ТОВ “Дукла” – 7,5 відсотка, тобто найбільше в районі. Розрахунок, за бажанням орендодавця, здійснюється грошима, зерном пшениці, ячменю, кукурудзи, цукром, іншою сільгосппродукцією, а також різноманітними послугами. Причому оранка та культивація городів із розрахунку 50 соток на пай здійснюється безкоштовно, а обробіток землі понад ліміт – сівба, обмолот, навантаження та внесення органіки, косіння і тюкування сіна, надання транспортних послуг – за низькими розцінками, практично по собівартості.
Не стоїть керівництво “Дукли” й осторонь вирішення соціальних питань у територіальних громадах, де господарює. Сільгосппідприємство допомагає в наведенні належного санітарного стану на вулицях сіл, впорядкуванні сміттєзвалищ, очищенні доріг від снігу, прокладанні водогонів.

Володимир БОНДАРЕНКО
Журналіст
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]