- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ефективність, прагматизм, злагодженість

Відбулося перше пленарне засідання ХХ сесії обласної ради шостого скликання. Загалом народні обранці на пленарному засіданні розглянули 46 питань, що стосувалися різних сфер життєдіяльності нашої області. Провів пленарне засідання голова обласної ради Іван Момот (ПР). У роботі зібрання взяли участь голова обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Олександр Удовіченко (ПР), народний депутат України Сергій Гордієнко (фракція КПУ). За традицією перед початком роботи пленарного засідання сесії обласної ради групі полтавців були вручені почесні відзнаки.
Іван Момот зробив оголошення: у зв’язку з тим, що парламент розглядатиме Державний бюджет на 2014 рік у січні, немає можливості нині прийняти обласний кошторис. Тому, порадившись із профільною комісією і Президією обласної ради, вноситься пропозиція – провести два пленарних засідання ХХ сесії облради. На першому розглянути поточні питання, а на другому, орієнтовно через місяць, прийняти обласний бюджет і Програму економічно-соціального розвитку Полтавщини на 2014 рік та заслухати інформацію прокурора області про стан законності й результати діяльності органів прокуратури. Депутати підтримали пропонований порядок роботи сесії.
Голова обласної ради Іван Момот прозвітував про свою діяльність за 2013 рік.

Запитання і зауваження до доповіді виникли у кількох депутатів. Петро Ворона (УДАР) зазначив, що неодноразово на засіданні Президії обласної ради згадувалася діяльність обласного фонду підтримки житлового будівництва на селі, зокрема йшлося про те, що треба провести засідання депутатської комісії, яка б розглянула проблеми діяльності фонду, але цього не відбулося. Депутат запропонував це зробити. Олександр Масенко (КПУ) зауважив, що треба ширше висвітлювати у ЗМІ, засновниками яких є обласна рада, діяльність депутатів. Іван Момот відповів, що в поточних номерах газет неможливий такий обсяг матеріалу, для цього треба видавати окрему вкладку-бюлетень із матеріалами кожної сесії. Олександр Масенко також вкотре привернув увагу до проблеми ремонту будинку в Чорнухинському районі, де в 1941 році пройшло останнє засідання штабу Південно-Західного фронту. Степан Бульба (СПУ) погодився з колегою в тому, що організація ширшого висвітлення діяльності депутатів обласної ради – проблема актуальна.
Звіт голови обласної ради депутати взяли до відома.
Також було ухвалено план роботи обласної ради на 2014 рік. Депутати прийняли ряд обласних програм: Програму антитерористичних заходів на 2014–2015 роки; Програму захисту прав споживачів; Програму підтримки обласного комунального підприємства “Аеропорт – Полтава” на 2014 рік та заходи щодо сплати заробітної плати; цільову Програму підтримки інвестиційної діяльності, зміцнення міжнародного іміджу та розвитку міжнародного співробітництва Полтавської області на 2014–2016 роки, інші програмні документи.
Обговорюючи внесення змін до Комплексної програми сприяння розвитку громадянського суспільства та інформаційної сфери в Полтавській області на 2013–2015 роки, Олександр Масенко (КПУ) також акцентував увагу на тому, що, попри виділені кошти ОДТРК “Лтава” й обіцянки охопити мовленням всю територію області, в Оржиці цей канал телебачення не працює. Директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, депутат облради Микола Перепелиця (ПР) у відповідь зазначив, що кошти виділялися “Лтаві” для того, щоб за наявною системою комунікацій можна було довести сигнал телемовлення до споживача. Там, де комунікації дозволяли, кошти були використані, й сигнал доставлений.
В обговоренні змін до Переліків об’єктів будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах області, які фінансуються в 2013 році за рахунок субвенцій з Державного бюджету, взяли участь депутат облради, директор департаменту інфраструктури і туризму ОДА Віктор Шадчнєв (ПР), депутат обласної ради, голова Хорольської РДА Сергій Полупан (ПР), депутат облради Олександр Масенко (КПУ).
Дискусія виникла і навколо Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища області в 2013 році. Депутат облради Василь Стасовський (СПУ) заявив про те, що через бюрократичні перепони дуже складно отримати дозволи на використання водних свердловин, викидів у атмосферу, оформити договори оренди землі. Це паралізує роботу підприємств, змушує по кілька разів їздити в різні міста, витрачати великі кошти і час. Пропозиція депутата – звернутися до Кабміну з тим, щоб відновити структуру управління екології і екологічної інспекції таким чином, як це було до реформування, зокрема, щоб робота велася й у районах. Депутат облради Валерій Капленко (СУ) зауважив, що питання по договорах оренди землі, надмірних штрафах екологів уже не раз порушувалися на профільній комісії, приймалися звернення, але результату поки що немає. Тому потрібно ще звертатися до органів центральної влади зі своїми пропозиціями щодо вирішення цих проблем.
IMG_6359 [1]Народний депутат України Сергій Гордієнко (фракція КПУ) зазначив, що справді, є недоліки в адмінреформі, тому треба робити звернення від сесій обласної, районних рад щодо природоохоронних питань. Він також порушив проблему придбання сміттєвозів для Оржицького та Семенівського районів.
Рішенням сесії внесені зміни до Програми відзначення кращих медичних працівників на 2011–2015 роки; Комплексної програми розвитку малого підприємництва у Полтавській області на 2013–2014 роки; Програми приватизації майна спільної власності територіальних громад області на 2011–2015 роки; цільової Програми впровадження другої фази Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку Організації Об`єднаних Націй (ПРООН) “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2012–2015 роки. Затверджені Порядок забезпечення препаратами інсуліну за рахунок цільових видатків обласного бюджету хворих на цукровий діабет та Порядок реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою у 2014 році.
Сесія затвердила внесення змін до показників обласного бюджету на 2013 рік. Їх представив директор департаменту фінансів ОДА Павло Кропивка.
Рішеннями сесії збільшений розмір обласних премій імені І.П.Котляревського, імені Леоніда Бразова, імені С.А.Ковпака, імені Панаса Мирного до двох тисяч гривень, професійних премій – імені М.В.Скліфосовського та імені А.С.Макаренка – до трьох тисяч гривень.
Депутати заслухали та взяли до відома інформацію начальника УМВС України в Полтавській області Едуарда Федосова про стан боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності органів правопорядку на території Полтавської області.
Сесія обласної ради своїм рішенням реорганізувала Центр охорони та досліджень пам’яток археології управління культури ОДА, затвердила базову мережу закладів культури обласного рівня Полтавської області в кількості 17 закладів.
Депутати також розглянули ряд майнових і кадрових питань. Чимало проектів рішень стосувалися отримання без проведення аукціонів спеціальних дозволів підприємствам на розробку надр. В обговоренні цього блоку питань виступили голова профільної комісії Олександр Залужний (СУ), депутати Юрій Шляховий (“Батьківщина”) та Юрій Кривошеєв (“Батьківщина”), голова облради Іван Момот (ПР).
Обласна рада погодила встановлення ставок збору за спеціальне використання лісових ресурсів, надала в користування мисливські угіддя на території Кобеляцького, Полтавського та Чутівського районів.
DSC_0055 [2]Депутати затвердили розпорядження голови обласної ради, зміни в складі постійної комісії з питань забезпечення законності та правопорядку – припинити повноваження голови цієї комісії Дмитра Хрістова (позафракційний) і обрати її головою депутата Михайла Кривошея (ПР).
Питання “Різне” депутати вирішили винести на другий етап ХХ сесії обласної ради. Проте бажаючі виступити взяли слово й на звітному засіданні. Олександр Масенко (КПУ) звернув увагу на питання фінансової підтримки статутної діяльності ветеранських організацій у містах і районах області, його підтримав Володимир Беседа (ПР), зауваживши, що в Гадяцькому районі є дієва підтримка ветеранів; Юрій Цомартов (СПУ) висловив незадоволення формальним реагуванням деяких чиновників на депутатські та й інші звернення. Михайло Стеценко (КПУ) та Юрій Кривошеєв (“Батьківщина”) порушили проблему ремонту та утримання автомобільних доріг, з цієї ж теми надали слово міському голові Хорола Ігорю Свириденку. Депутат облради Степан Бульба (СПУ) запропонував зробити більш прозорим представлення кандидатур до нагородження державними відзнаками.
У традиційному інтерв’ю представникам ЗМІ голова обласної ради Іван Момот зазначив, що всі питання, внесені до порядку денного, розглянуті й проголосовані.
Щодо свого звіту Іван Момот підкреслив, що говорив не тільки про свою роботу, а й усіх депутатів, керівництва обласної ради, виконавчого апарату, комісій:
– Це – наша спільна робота, і я намагався, щоб обласна рада сприяла своїми рішеннями, програмами розв’язанню проблем, а ті розумні починання, які дають змогу розвиватися нашим територіям, запроваджувалися і реалізовувалися.
Ситуацію з бюджетом у державі та області прокоментував голова облдержадміністрації, депутат обласної ради Олександр Удовіченко (ПР):
–У нас є нині певні проблеми з деякими проплатами, але маємо ще кілька днів року, що минає, і розраховуємо на те, що відповідні субвенції з Державного бюджету буде дофінансовано. Якщо говорити про прогнозні цифри, які ми отримали після того, як був презентований проект Держбюджету наступного року у Верховній Раді України, то бачимо, що є в середньому на 10 відсотків збільшення по галузях освіти, медицини, культури, спорту. Це вселяє оптимізм.

Ганна ЯЛОВЕГІНА,
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото),
Анна ЧАПАЛА (фото).

Print Friendly, PDF & Email [3]