- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Технології достатку

– Ми платимо найвищу в районі орендну плату за паї – 5 відсотків від вартості землі. Маємо зараз найбільший процент жирності молока, – не приховує задоволення результатами роботи за рік, що завершується, генеральний директор ТОВ АФ “Хорольська” агропромхолдингу “Астарта-Київ” Павло Кандиба. – Оранка і культивація городів для наших пайовиків – безкоштовні, послуги із внесення добрив – за пільговою ціною, жом на корм худобі – за символічною вартістю в 1 гривню за тонну. Із цими послугами виходить майже 7 відсотків.
Пайовиків у агрофірмі немало – 3550 по всьому району. Загалом у підрозділах агрофірми працюють 740 селян. Тут піклуються про ветеранів, пенсіонерів – щоб мали усе, що потрібно, вчасно отримували плату за паї, допомогу в різних справах.
Серед проблем, які нині стоять перед аграріями, Павло Кандиба називає закупівельні ціни на сільгосппродукцію. Якщо на початку нинішнього року тонну пшениці виробники продавали за 2350 гривень, то у листопаді закупівельна ціна впала до 1600 гривень, що, звісно, дуже невигідно і нівелює працю хліборобів.
“Хорольська” об’єднала 5 господарств району. Агрофірми і сільгосппідприємства “Зоря”, “Тарасівське”, “Перше травня”, “Імені Ватутіна” і “Колос” стали її виробничими підрозділами й тепер господарюють разом, загалом обробляючи 13 тисяч гектарів ріллі. Пшениця цьогоріч колосилася на площі 2776 гектарів, вродивши по 53 центнери з гектара. Кукурудзи з 2252 гектарів зібрали по 76 центнерів з гектара. Цукровий буряк займав 1425 гектарів, його урожайність – 540 центнерів з гектара. Солодкі корені везуть на переробку в Кобеляцький і Глобинський райони.
Соняшник, стверджують фахівці, швидко спустошує землю, висотуючи з неї вологу й корисні речовини. Тому в агрофірмі сіють його порівняно небагато, щоб видавати на паї і мати запашну олію. Для цього тримають власну олійницю.
– Озиму пшеницю посіяли на площі понад 2,5 тисячі гектарів, у оптимальні строки, і посіви – в хорошому стані. У галузі тваринництва розвивається молочний напрямок. Тримаємо 2 тисячі корів, це забезпечує цілорічні робочі місця і постійний прибуток. У цьому році на молоко ціна хороша, краща, ніж торік, щодня продаємо по 30 тонн молока на заводи компанії “Данон” у Кременчук і Київ. Ми – найпотужніше підприємство-здавач молочної сировини. В агрофірмі “Хорольська” – дуже високоякісне молоко, що має найвищий процент жиру – 4,2 відсотка, білка – 3,3 відсотка, – розповідає Павло Кандиба.
IMG_9189 [1]Повністю витримується технологія приготування кормів і годівлі худоби. Високоякісні корми – власного виробництва. Цього року вперше застосували закладку жому в пластикові рукави. Агрохолдинг “Астарта-Київ” придбав машину німецького виробництва для цього процесу за 1 мільйон 100 тисяч гривень, розповідає директор виробничого підрозділу АФ “Тарасівське” Олександр Серпутько. Це дає змогу краще зберігати кормову масу, певною мірою консервуючи її, щоб не гнила, не сиріла. З цією ж метою вперше в районі почали накривати подвійною плівкою силос.
– За два роки співпраці з агрохолдингом “Астарта-Київ” ми зробили багато, – продовжує керівник агрофірми. – На 5 із 10 ферм змонтували і запустили молокопроводи. У 2014 році плануємо повну реконструкцію тваринницького комплексу в Тарасівці – однотипна годівля, кормові столи для худоби, молокопровід, автоматизовані поїлки. Використовуються також нові технології в селекції тварин. Насіннєвий матеріал закуповується централізовано, насіння сої цього року залишили для посіву власне. Поля обробляються новою високопродуктивною сучасною технікою. У кожному господарстві є машинно-тракторні бригади, у виробничому підрозділі “Імені Ватутіна” їх дві. Агрохолдинг постачає в господарства нові потужні агрегати і машини. Техніка постійно оновлюється, хоча й старі трактори теж служать справі.
Агрофірма “Хорольська” має добру традицію проводити щороку конкурс “Кращий за професією” між механізаторами, які працюють на різних типах машин. Професіоналів, які мають кращі виробничі показники, заохочують відзнаками, преміями.
Тут постійно опікуються соціальною сферою сіл, де ведеться виробнича діяльність, вважаючи це справою честі. За сприяння агрохолдингу й агрофірми відбудовані чотири дитячих садки. Постійно надаються продукти школам і літнім пришкільним оздоровчим таборам, дитсадкам. Районній лікарні торік надали 6 тонн зерна на борошно, допомагали в придбанні пального, медикаментів. Виділяються гроші на перевезення дітей у школу. В Староаврамівку в дитсадок малюків возять на спеціально для цього придбаній агрофірмою “Газелі”. У Радьках господарство надало фінансову допомогу для прокладання газопроводу.
За словами Павла Кандиби, агрофірма “Хорольська” також є найбільшим платником податків у районі, формуючи 12 відсотків районного бюджету. Працівники постійно навчаються нових агротехнологій. Керівники агрофірм, підрозділів закінчили Міжнародний інститут менеджменту, періодично їздять на стажування. Механізатори кожної зими освоюють теорію і практику керування новою технікою у Хорольському агропромколеджі, де господарство орендує класи.
– Агрономи повинні володіти всією інформацією за фахом, знати все нове й передове в агротехнологіях, – розповідає головний агроном АФ “Хорольська” Григорій Шевель.
У “Хорольській” багато сумлінних працівників, які славно потрудилися у сільськогосподарському сезоні, що минув. Зокрема спеціалісти агрофірми “Хорольська” – головний агроном, кандидат сільськогосподарських наук Григорій Шевель, головний інженер Алдаберген Наурзбеков, головний бухгалтер Наталія Гомон, головний ветлікар Михайло Полупан, зоотехнік Микола Віблий. Серед механізаторів керівництво агрофірми відзначає комбайнера Анатолія Корсуна, трактористів Олега Франчука, Анатолія Салимоненка, Віктора Павлюка з виробничого підрозділу СТ “Зоря”; водія Руслана Верещаку, трактористів – братів Сергія та Анатолія Кіріних, Василя і Володимира Романеско з ВП “Імені Ватутіна”; провідного інженера Володимира Нестеренка, тракториста Миколу Пазенка (ВП АФ “Тарасівське”); тракториста Валерія Нестеренка, водія Андрія Михайленка (ВП АФ “Перше травня”). У тваринників серед кращих – завідувачі ферм Роман Безніщенко (СТ “Зоря”) та Ольга Бірюк, зоотехнік Максим Ганзя (АФ “Імені Ватутіна”), доярки Любов Карпенко, Парасковія Тягло (ВП АФ “Тарасівське”), Тамара Гаврильчик, Оксана Явтушенко та ветлікар Юрій Кирикилиця (СТ “Зоря”).

Генеральний директор АФ “Хорольська” Павло Кандиба (праворуч), директор ВП АФ “Тарасівське” Олександр Серпутько на осінніх ланах.

Процес закладки жому в поліетиленові рукави у ВП АФ “Тарасівське”: зоотехнік Аліна Сердюк, водій Сергій Зінченко, тракторист Віталій Резвін, оператор закладочної машини Сергій Вацик.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]