- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Магістральний шлях розвитку галузі й країни

Минулої неділі Глобинський районний будинок культури ледве зміг вмістити всіх бажаючих зайти до просторої світлої зали, в якій лідер агропромислового комплексу району – ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” агропромхолдингу “Астарта-Київ” – підбивав підсумки року, що минає, і відзначав Свято урожаю-2013. Привітати дружний, працьовитий колектив інвестиційно-промислової компанії, а це загалом близько 2 тисяч висококласних фахівців, завітали голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, генеральний директор агропромхолдингу “Астарта-Київ” Віктор Іванчик, представники органів виконавчої влади і місцевого самоврядування, профспілок, майстри сцени, професійні та аматорські мистецькі колективи, школярі Глобинського та Семенівського районів – територіальних громад, на землях яких господарює агроформування.
DSC_0346 [1]– Головною і найбільшою цінністю одного з найпотужніших в області сільгоспформувань – ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт”, яке загалом обробляє майже 30 тисяч гектарів земель на території Глобинського та Семенівського районів, – є висококваліфіковані працівники. І всі наші досягнення – це перемога тих людей, хто посіяв, виростив і зібрав урожай, – зазначив, відкриваючи урочистості, генеральний директор ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт”, депутат Глобинської районної ради Юрій Мацак. – Підсумки нинішнього господарського року не можуть не радувати, адже компанією вироблено валової сільськогосподарської продукції на суму 326 мільйонів гривень та 413 мільйонів – по цукровиробництву.
Юрій Мацак детально проаналізував досягнуті підрозділами показники агровиробництва, наголосивши на значних резервах, можливостях підвищення урожайності сільськогосподарських культур і молочного тваринництва, зупинився на роботі цукрозаводу, яким у нинішньому сезоні вироблено понад 61 тисячу тонн цукру, 97 відсотків якого вперше належить до другої категорії. Це забезпечило підприємству перше місце серед цукрозаводів агропромхолдингу “Астарта-Київ”. Йшлося у доповіді й про успішну роботу нового підрозділу – цеху з утилізації жому, який виробляє біогаз із 52-відсотковим вмістом метану для забезпечення потреб виробничих потужностей компанії. Головною подією року, що минає, Юрій Мацак назвав втілення інвестиційного проекту з будівництва унікального навіть у масштабах Європи Глобинського заводу з переробки сої. Потужності цього нового високотехнологічного підприємства – одночасне зберігання близько 42 тисяч тонн сої, переробка 700 тонн зерна за добу та виробництво 520 тонн соєвого шроту й 110 – 120 тонн олії. Запуск цього підприємства – це й вагоме поповнення місцевого бюджету, й створення додаткових робочих місць, наголосив доповідач.
Успішно виконуючи нагальні виробничі завдання, ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” не стоїть осторонь вирішення соціальних проблем сільських громад, землі яких орендує. Втілюючи в життя програму соціального партнерства, в поточному році на соціальний розвиток населених пунктів, а таких у Глобинському й Семенівському районах – 24, компанією спрямовано 1 мільйон
329 тисяч гривень.
– Ще 3–5 років тому ми навіть не мріяли, що збиратимемо цукрових буряків по 550 і більше центнерів з гектара, а сьогодні це вже для нас норма. Рекордні врожаї чекають нас і в майбутньому. Оцінюючи вклад ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” у загальні здобутки агропромхолдингу “Астарта-Київ”, я з гордістю говорю: мої земляки – одні з найкращих, – підкреслив генеральний директор АПХ “Астарта-Київ” Віктор Іванчик. – У цьому році агропромхолдингом вкладено в розвиток агровиробництва близько 800 мільйонів гривень: це інвестиції в об’єкти, техніку, новітні технології, які дають змогу отримувати високі врожаї. У бюджети різних рівнів сплачено майже 200 мільйонів гривень. Це кошти, які йдуть на розвиток соціальної інфраструктури населених пунктів, освіту, охорону здоров’я, спорт, інші потреби територіальних громад.
Віктор Іванчик також зупинився на нових потужностях ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт”, уведених в експлуатацію цього року, наголосивши, що загалом у зазначені сучасні підприємства вкладено майже 500 мільйонів гривень. Промовець визначив пріоритетним саме соціальний напрямок роботи агроформування. Він наголосив, що фахівці компанії працюють для того, щоб наші діти й онуки жили краще, щоб вони з гордістю могли сказати: “Я – українець”.
Варто зазначити, що благодійний фонд за програмою “Повір у себе” підтримує нині більше 200 дітей, які навчаються у різних вузах України, а невдовзі, за словами Віктора Іванчика, фонд підтримуватиме стипендією і тих студентів, які навчатимуться у провідних вузах Росії, Європи та світу. Адже, як зазначив Віктор Іванчик, українцям потрібно дивитися і на Схід, і на Захід і розуміти, що перспектива України там, де ми можемо бути достойним, самостійним народом, який поважатимуть і який поважатиме себе.
Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко наголосив, що підрозділи агропромхолдингу “Астарта-Київ”, які обробляють на Полтавщині близько 150 тисяч гектарів земель, є лідерами агропромислового комплексу краю. Керівник області зокрема підкреслив:
– Сьогодні ми можемо гордитися і результатами, і тим, що зроблено в напрямку розвитку агровиробництва, щоб завтрашній день приносив більші врожаї і фінансово-економічний прибуток, який задовольнятиме й інвесторів, і ті колективи, які своєю працею роблять гідний внесок у розвиток регіону. В тих 5,6 мільйона тонн зерна, які намолотили хлібороби Полтавщини – велика частка вашої праці й ще більша – в зібраних мільйонах тонн цукрових буряків та валовому виробництві молока. Завдяки таким агроформуванням, як ваші, Полтавщина в останні роки переозброїлася технічно й технологічно. Крок за кроком ми рухаємося до цивілізованих форм господарювання у виробництві й у технологіях, у вирішенні соціальних питань. А це можливе лише за наявності фінансових результатів. І саме це дасть магістральний шлях для того, щоб бути сильними. Адже треба з холодним розумом, з розрахунком приймати рішення щодо майбутньої долі й регіону, й країни в цілому. Ми повинні все зробити для того, щоб український народ об’єднався навколо прагматичної ідеї: рухаємося до Європи, до цивілізованого життя, але розуміємо, що ми маємо прийти рівноправними гравцями.
На адресу винуватців урочистостей – працівників ТОВ ІПК “Полтавазернопродукт” – лунало ще чимало привітань. Кращих фахівців агроформування за значний внесок у розвиток виробництва було нагороджено почесними відзнаками, грошовими преміями. Мов золотавий перелив пшеничного поля, звеселяли пісенно-танцювальні композиції майстрів та аматорів сцени, даруючи трудівникам полів і ферм хороший настрій, утверджуючи їхню упевненість у доброму майбутті.
Організував багатогранну концертну програму, кульмінацією якої був виступ народного артиста України Павла Зіброва, меценат Віталій Рябчун.

Людмила ДАЦЕНКО
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]