- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Відкрито сезон продажу ялинок

Незабаром – Новий рік. А яке ж свято без зеленої красуні в оселі? Лісівники області, як і завжди, потурбувалися про те, щоб їх вистачило на всіх. Працівники обласного управління лісового та мисливського господарства спеціально підготували 128 гектарів новорічних насаджень, що підлягають вирубці молодих дерев на продаж.
Та, незважаючи на широкий вибір лісових красунь, на жаль, трапляються ті, хто хоче отримати святкове деревце, так би мовити, “на дурничку”. З метою захисту лісових насаджень від браконьєрів у передноворічний період буде організовано посилене патрулювання спеціалізованих бригад державної лісової охорони із залученням працівників УМВС, екологічної інспекції та працівників ЗМІ.
Відповідно до статті 65 Кодексу України “Про адміністративні правопорушення” незаконна вирубка  навіть одного дерева обійдеться браконьєрові доволі дорого. По-перше, він буде змушений заплатити штраф у розмірі від
5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 85–170 гривень. Окрім того, порушник повинен буде відшкодувати завдані державі збитки, розмір яких залежатиме від діаметра стовбура зрубаної деревини і становитиме щонайменше 197 гривень. Тож нескладно порахувати, що за одне зрубане без відповідного дозволу дерево доведеться заплатити близько 300 гривень. Натомість хвойне деревце із спеціальною биркою (електронним чипом), що дає змогу дізнатися про його походження, коштуватиме не так і дорого – від 50 гривень. Тож, щоб не мати проблем із законом і щасливо зустріти Новий рік, лісівники радять купувати лісові красуні, обладнані електронними бирками, у спеціально відведених для цього місцях, наприклад, у лісництвах та лісгоспах. У Полтаві вони продаватимуть ялинки й сосонки, починаючи з 21 грудня. Окрім того, з 15 грудня лісівники облаштовують торгові майданчики в усіх районних центрах, у Кременчуці, Комсомольську, Миргороді, Лубнах. Ялинкові базари діятимуть і на автошляхах біля цих міст, а також біля Пирятина, Гадяча, Нових Санжар, Диканьки. Вже зараз новорічні деревця можна придбати поблизу села Копили Полтавського району, в спеціалізованому магазині “Лісовичок”.
Купуючи хвойні дерева в інших місцях, можна попередньо перевірити їхнє походження. Для цього потрібно надіслати SMS-повідомлення з мобільного на короткий номер 8668, у тексті необхідно набрати слово forest, а потім після пробілу вказати номер бирки (наприклад, forest 00185520). У відповідь надійде “біографічне” повідомлення про новорічну красуню. Тож нехай духмяний хвойний аромат додасть вам відчуття казки, а Новорічні свята будуть веселими й щасливими.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]