- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Відкритий світ” – для Країни знань

Оголошено переможців конкурсу “2000 шкіл” ІІ етапу Національного проекту “Відкритий світ”. Заявки, подані школами на конкурс, розглядало авторитетне журі, до складу якого входили представники міжнародних компаній – Microsoft, Intel, громадської організації Wikimedia та української галузевої асоціації АПІТУ (Асоціації підприємств інформаційних технологій).
– На сьогодні лише 381 школа виконала всі умови й отримала перемогу в конкурсі. Решті закладів ми вирішили дати додатковий шанс. 19 грудня буде оголошено результати, за якими до “Відкритого світу” приєднається кожна десята школа в Україні, – коментує подію керівник Національного проекту “Відкритий світ” Руслан Свірський.
– Наразі 61 загальноосвітній навчальний заклад Полтавщини запланував узяти участь у проекті, – додає методист Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М. В. Остроградського Світлана Шостя.
Ключовими умовами відбору стали забезпечений швидкий доступ до Інтернету та письмова згода батьків про приєднання школи до “Відкритого світу”. Всього на конкурс “2000 шкіл” було подано 3168 унікальних заявок, з котрих відповідними було документально підтверджено 2310. Значну кількість, а це 1101 заявку, надіслали сільські школи.
– Конкурс був справедливим завдяки зрозумілим критеріям оцінювання, відкритості для участі в конкурсі будь-якої школи, а також прозорості процедур відбору. За схожими принципами проводиться наповнення вільної енциклопедії Вікіпедія, – підкреслив голова журі, генеральний директор АПІТУ та член правління і виконавчий директор ГО “Вікімедіа Україна” Юрій Пероганич.
Перелік шкіл, що стали учасницями, оприлюднено на сайті Національного проекту “Відкритий світ” – www.educom.ua.
– Освітні ініціативи є пріоритетним напрямом глобальної стратегії компанії Intel в усіх країнах світу і в Україні зокрема. Ми дуже раді бачити розвиток Національного проекту “Відкритий світ”, оскільки віримо, що комплексні рішення можуть привести до ефективних позитивних змін в освіті, – зазначив директор Intel в Україні, Білорусі та Молдові Кшиштоф Йонак.
– Ми підтримуємо ініціативи, спрямовані на впровадження нових технологій у освітній процес, бо віримо, що модернізація української освіти сприятиме кращій підготовці й учнів, і вчителів до викликів майбутнього. Ми бачимо готовність шкіл розвиватися, нас надихає активність та креативність учнів і вчителів у кожній окремій школі. Їхня участь у національному проекті – це не лише бажання отримати сучасне обладнання у навчальний заклад, а й готовність спільно працювати над впровадженням нових форм навчання для формування в учнів навичок XXI століття та реалізації їхнього потенціалу, – переконаний генеральний директор “Майкрософт Україна” Дмитро Шимків.
– Другий етап Національного проекту “Відкритий світ” наочно продемонстрував, як швидко прямує Україна до інформаційного суспільства. Швидка реакція як педагогів, так і школярів, їхня ініціатива, активна громадянська позиція – це ті показники, на які ми маємо спиратися для впровадження сучасних інформаційних технологій в освіті, – вважає голова комітету АПІТУ з освіти Олександра Ткаченко.
Нагадаємо: 17 жовтня 2013 року Нацпроект “Відкритий світ” оголосив конкурс, за результатами якого до кінця 2013 року 2000 шкіл стануть учасницями проекту й отримають сучасне навчальне обладнання та доступ до єдиного освітнього порталу. Всі інші школи України національний проект охопить до завершення 2015 року.

Дмитро ЛЄТА
В.о. директора Полтавського регіонального центру
з інвестицій та розвитку

Print Friendly, PDF & Email [1]