- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Три складові сільськогосподарського бізнесу

Товариства “Приват-Агро-Альянс”, “Коновалівське” та “Агрофірма “Покровська”Машівського району є господарствами холдингу “Приват-Агро”. Обробляють вони відповідно 6200, 6600 та 2450 гектарів землі. Порівняно з минулим, складним через посуху, роком, нині урожай отриманий гарний. А ось щодо прибутків, то рік поки що важкий: немає прийнятної ціни на продукцію. Тому розмова з керівником Іваном СИДОРЕНКОМ, директором “Приват-Агро-Альянсу” та “Коновалівського” і першим заступником директора “Покровської”, не стільки про здобутки, скільки про нагальні проблеми.Урожаї високі,
та ціни низькі
– Сьогодні зернотрейдери оббирають тих виробників, у кого немає зерносховищ. І, зверніть увагу, хліб при цьому не дешевшає, – говорить Іван Сидоренко. – Тонна пшениці зараз мала б коштувати як мінімум 1600–1700 гривень. Нам же пропонують 1400. За кукурудзу  – 1055, за соняшник – 3000–3100. А тим, кому діватися нікуди, напевне, дають ще менше.
Маючи засновником потужний агрохолдинг, підприємствам, як то кажуть, гріх скаржитися. Адже за шалених минулорічних збитків від посухи, а їх по “Приват-Агро-Альянсу” було 27 мільйонів, по “Покровській” – 23, ні працівники, ні пайовики цього не відчули. Парадокс у тому, що, маючи в нинішньому році гарні врожаї по всіх культурах, не відчувається радості від результатів… Натомість доводиться вмикати всі важелі економії, оскільки через низькі ціни немає реалізації. Це при тому, що міндобрива, насіння, засоби захисту рослин, техніка постійно дорожчають. Вартість запчастин злетіла неймовірно на відміну від їхньої якості…
Орендна плата зараз по всіх трьох господарствах складає 7,5 відсотка кадастрової вартості земельного паю – це в середньому від 2000 до 2200 гривень за гектар. І на все це гроші потрібні уже сьогодні.
Ціпом махати – не угоду реєструвати
– Нарешті ситуація на ринку оренди землі більш-менш стабілізувалася, – продовжує директор. – Натомість “виріс” інший клопіт: якщо раніше договори реєструвалися протягом 15 хвилин, то після змін у чинному законодавстві неможливо зареєструвати більш як 3–4 угоди за тиждень! Адже в реєстраційній службі районного управління юстиції працює на прийомі лише один реєстратор. Люди продають-купують будинки, оформляють права на іншу власність, тож на роботу з підприємствами-орендарями виділено всього два дні на тиждень. Враховуючи кількість таких орендарів, на одне підприємство припадає… дві години.
Як відомо, законною оренда земельного паю стає не з моменту підписання договору пайовиком, а з моменту його державної реєстрації. Аби узаконити один договір, спочатку реєструється право власності на землю, про що видається витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Лише після цього може бути виданий витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права, тобто оренди. Приблизно півгодини триває внесення даних для отримання одного витягу. Тобто одна година – один договір. Враховуючи всю цю бюрократію, орендарі Машівського району зверталися з проханням виділити ще хоча б одного реєстратора, але поки що питання відкрите.
Тим часом перевіряючі організації висловлюють претензії: не мав права сіяти, бо угода не в порядку! Або пшениця посіяна, строк оренди спливає і перереєструвати підписаний пайовиком договір потрібно терміново.
А реєстрація вчасно не відбувається.
Але це ще не увесь клопіт! Для проведення такої процедури потрібні особиста присутність власника паю (або доручення на проведення цієї дії) і оригінал державного акта на землю. Врахуйте, що пайовикові може бути за вісімдесят років, він може мешкати не за місцем реєстрації. Якщо проживає в селі, то довіреність ще можна оформити в сільській раді, якщо ж у місті чи райцентрі, то лише нотаріально, що також коштує грошей.
Програми
для пайовиків
За поточний рік орендної плати пайовикам виплачено по трьох підприємствах близько 30 мільйонів гривень. При цьому прибуткового податку, що надійшов до місцевих бюджетів (сільського, районного й обласного), перераховано більш як 4,5 мільйона гривень.
– На моє переконання, – продовжує Іван Сидоренко, – успішний сільськогосподарський бізнес тримається на трьох складових: кошти, земля (пайовики) і трудовий колектив. Причому раніше вирішальним фактором були кошти – наявність інвестицій. Але конкуренція на ринку землі вивела на перше місце пайовика! Якщо не задовольняти інтереси орендодавця, гроші знайдуться у когось іншого. Тому й розробляємо різноманітні програми кредитування.
Донедавна на наших підприємствах діяла програма надання безвідсоткового кредиту на 10–20 років у рахунок оренди земельного паю. І люди знали: як “припече”, гроші взяти є де, не бігаючи по сусідах. Залежно від розміру та вартості паю мінімальний кредит, оформлений нашими пайовиками у “ПриватБанку”, що є партнером агрохолдингу, складав 50 тисяч гривень. Людина взяла гроші “під пай”, а поверненням кредиту займається підприємство. Таких кредитів за останні роки було оформлено понад дві з половиною сотні.
Зараз запущено нову програму – договір укладається на 49 років з виплатою орендної плати наперед. Враховуючи те, що паї, скажімо, у Машівському районі, величенькі, орендна плата  висока, то й сума виходить пристойна. Уже більше семи десятків пайовиків уклали такі угоди – ці кошти беруть на придбання житла, лікування, навчання дітей та внуків.
Сьогодні орендарю не вигідно економити на пайовикові. Тому в усьому намагаємося іти назустріч: від зручної форми оплати до новорічних подарунків дітям. Адже пайовик є співвласником аграрного бізнесу.
Про третю складову цього бізнесу – трудовий колектив – скажу лише, що працюємо командою, на спільний результат – від сторожа, тракториста, водія до директора. Цей рік також був нелегким, погода не милувала, та й інші причини дошкуляли, але ми вистояли тільки завдяки спільній наполегливості, за що колективам усіх трьох підприємств я безмежно вдячний. Усі молодці.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]