- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Інвестиції, технології, сумлінна праця

Підсумки роботи нинішнього сільськогосподарського року підбито на засіданні обласної Консультативної ради з питань розвитку агропромислового комплексу та сільських територій, яке відбулося в Полтавській державній аграрній академії. На зібранні зазначалося: валове виробництво зернових культур становить понад 5,6 мільйона тонн, і це – найвищий показник в Україні; середній надій на кожну фуражну корову по області за 11 місяців уже перевищив 5200 кілограмів.
– Підготовлені кадри, які можуть працювати з сучасними технологіями, на сучасних механізмах, – це дуже важливо. І саме завдяки поєднанню науки з виробництвом, зокрема й завдяки роботі Консультативної ради під егідою влади, ми досягли вагомих результатів, – наголосив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. – Дотримання відповідних агротехнологій, використання високоякісного насіння – такий підхід до справи аграріїв, у тому числі й вихованців ПДАА, забезпечив хороший результат. Але маємо ще чимало невирішених питань у роботі галузі тваринництва, тож потрібно рухатися далі, щоб зробити ще більше.
Керівник області також зупинився на впровадженні інвестиційних проектів у тваринництві, співпраці Полтавської державної аграрної академії з агроформуваннями краю в питанні підготовки висококласних спеціалістів для сільського господарства, інших актуальних питаннях сьогодення.
Що вдалося зробити й на чому потрібно зосередити увагу науковців для підвищення родючості грунтів, збереження в них вологи, поліпшення кормової бази в тваринництві – на цьому зосередив виступ заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула. Йшлося про розвиток таких галузей, як садівництво, ягідництво, овочівництво, рибництво, бджільництво, що сприяє підвищенню рівня соціальної інфраструктури села. Також наголошувалося на невикористаних резервах галузі, серед них – понад 200 тисяч мешканців сільських населених пунктів, які не мають постійної роботи, й близько 360 тисяч гектарів присадибних земельних ділянок, які використовуються не зовсім раціонально.
Про стан і перспективи агропромислового виробництва та розвитку сільських населених пунктів доповів директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. Він зазначив, що за 11 місяців цього року валове виробництво сільськогосподарської продукції склало більше 118 відсотків. У всіх категоріях господарств вироблено 730 тисяч тонн молока. Водночас не вдалося призупинити негативну тенденцію зменшення поголів’я корів, натомість у господарствах населення завдяки державним дотаціям на 7 відсотків збільшилося поголів’я ВРХ.
З початку року в розвиток сільських територій вкладено 188 мільйонів гривень, з них 112 мільйонів – залучено від спонсорів. У розрахунку на кожного мешканця області сума інвестицій становить 327 гривень.
Про синтез навчального процесу, науки і виробництва учасникам засідання обласної Консультативної ради розповіла  ректор Полтавської державної аграрної академії Валентина Аранчій. Вона наголосила, що для вдосконалення системи практичної підготовки студентів академії шляхом проходження практики в господарствах та агроформуваннях з подальшим впровадженням їх розробок у виробництво в ПП “Агроекологія” Шишацького та в ТОВ АФ “Маяк” Котелевського районів працюють спеціалізовані навчально-виробничі комплекси. Для інтеграції наукового прогресу у виробництво укладаються тристоронні контракти, за якими вже в цьому році здобувають освіту 220 студентів. Продовжується робота з оновлення матеріально-технічної та навчальної баз академії, розробки науково-обґрунтованих рекомендацій зі стабілізації та поліпшення родючості ґрунтів, сортової агротехніки зернових культур селекції ПДАА.
Учасники зібрання ухвалили відповідні резолюції.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]