- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

До економічного зростання – через інтенсифікацію виробництва

Директор ПП “Комунар” Великобагачанського району Олександр Джугань належить до когорти молодих керівників, оскільки очолює господарство лише 2 роки (до цього працював головним механіком), але те, що йому вдалося зробити в агроформуванні за такий короткий період часу, заслуговує на увагу.

Нині в “Комунарі” давно завершено комплекс осінньо-польових робіт. Вирощений і зібраний урожай не може не радувати хліборобів: добре вродили ранні зернові, кукурудза дала близько 80 центнерів з гектара, соняшник – 42 центнери з гектара, в хорошому стані ввійшов у зиму озимий клин. Продавати зерно тут не поспішають, адже ціни на нього зараз невисокі. Хіба що соняшник, бо складських приміщень для зберігання не вистачає. За тонну високоолеїнового сировинного продукту пропонують 3 тисячі гривень, хоча в добрі часи давали й по 5 тисяч. Але кошти господарству потрібні сьогодні, адже на порі розрахунок за оренду земельних паїв, підбиття підсумків сільськогосподарського року.
Загалом агроформування обробляє 2,5 тисячі гектарів земель і надає роботу майже 120 мешканцям села Степанівка, де розташована база сільгосппідприємства. Тут також утримують по 1200 голів великої рогатої худоби породи червоно-ряба молочна й свиней породи велика біла, мають власний кормоцех із виготовлення кормів для громадського тваринництва, олійницю й хлібопекарський цех, де виготовляють продукцію для власних потреб. Минулого року відкрили реконструйовану, обладнану за останнім словом техніки тваринницьку ферму з дорощування молодняку ВРХ на 500 голів. Худоба тут перебуває на безприв’язному утриманні, після чого, за словами головного зоотехніка господарства Вадима Липка, добові прирости зросли майже вдвічі й становлять нині від 600 до 770 грамів – у залежності від вікових груп. Стосовно середніх надоїв на фуражну корову, то нині вони становлять майже 6 тисяч кілограмів, навіть зараз надоюють близько 19 кілограмів. І хоча такі показники вважаються досить пристойними, зупинятися на досягнутому в “Комунарі” не збираються.
– Підвищення продуктивності худоби, впровадження нових, досконаліших, технологій утримання поголів’я – такі завдання ставимо перед нашими спеціалістами на найближчий час, – зазначає директор господарства Олександр Джугань. – Ми працюємо без залучення банківських кредитів, тож розвиваємо агровиробництво без поспіху, зважуючи кожен наступний крок. А поставивши мету, обов’язково її досягаємо. Торік відремонтували дороги на фермах, обладнали два сінники, з переходом у поточний рік стовідсотково оновили парк кормозаготівельної техніки, придбали комбайн “Ягуар”, прес-підбирач рулонний, подрібнювач і валкоутворювач, ворушилки. Вся техніка – виробництва німецької компанії КЛААС. І хоча вона вже була в роботі у німецьких фермерів, працює надійно. Бо, скажімо, прес-підбирачем там за весь період експлуатації “накатали” всього 900 рулонів сіна, а в нас тільки за сезон – близько 4 тисяч рулонів.
Варто зазначити, що Олександр Джугань, перш ніж закупити комплект кормозбиральної техніки, сам особисто їздив до Німеччини й вивчав потенціал тамтешніх сільськогосподарських агрегатів. Оскільки розширення орендованих площ земель у найближчій перспективі не передбачається, у сільгосппідприємстві робиться наголос на інтенсифікацію агровиробництва. Поки що не планують тут і поголів’я худоби нарощувати, адже наявному потрібно дати лад, аби здешевити вартість виробництва м’яса, бо за нинішніх цін на нього (близько 16 гривень за кілограм яловичини й 19 гривень за кіло свинини) господарство практично балансує на межі собівартості.
Значну увагу в сільгосппідприємстві приділяють розвитку соціальної сфери Степанівки, допомагають місцевій школі й дитсадку, не забувають про людей поважного віку. Головний бухгалтер господарства Людмила Литвин одночасно є і головою ради ветеранів села. Вони оточені увагою, підтримкою й піклуванням керівництва агроформування. Підтримує “Комунар” і культуру та спорт, а одноіменна місцева футбольна команда є цьогорічним чемпіоном району з футболу.
Степанівський сільський голова Віктор Беркало задоволений співпрацею з керівництвом ПП “Комунар”, адже партнерські стосунки з господарством перш за все відрегульовані угодою про соціальне партнерство, згідно з якою на підтримку соціальної сфери перераховується по 40 гривень за кожен орендований гектар землі. Але визначеною сумою справа не обмежується. Якщо необхідно, сільгосппідприємство завжди підтримає і технікою, й коштами. Сільський голова перераховує: ремонт Будинку культури, придбання музичних інструментів і костюмів для учасників художньої самодіяльності, меблів та допомога із забезпеченням продуктами харчування дитсадка, нічне освітлення вулиць – усі ці та інші добрі справи виконано при фінансовій підтримці “Комунара”.
“Усім би таких господарників, як наші, тоді й проблем на селі було б менше”, – переконаний Віктор Беркало.

Людмила ДАЦЕНКО
 “Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]