- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Багатопрофільна “Дружба”

ПСП “Дружба” Чутівського району, яке очолює заслужений працівник сільського господарства України Микола Явдошенко, спеціалізується на вирощуванні зернових та технічних культур, має насіннєвий профіль, отримуючи посівний матеріал класів супереліта та еліта. Запорукою вирощування високих урожаїв є застосування в ПСП “Дружба” технології мінімального обробітку ґрунту.
Цьогоріч у “Дружбі” обробляли близько 5 тисяч гектарів. Під соняшник було відведено 18 відсотків загальної площі посівів, під ярий ячмінь – близько 12 відсотків. Знайшлося на дружбівських ланах й місце для інших культур. Проте головна ставка робиться на “королеву полів” – кукурудзу. Під неї у ПСП “Дружба” цього року було відведено близько 37 відсотків посівних площ. І качаниста виправдала довіру, давши з гектара в середньому по 71,3 центнера. Соняшник у ПСП “Дружба” вродив по 37,3 центнера, озимина дала по 65,3 центнера, а ярий ячмінь – по 56,5 центнера з гектара.
– Жовтень порадував нас більш-менш сприятливими погодними умовами, вдалося повністю зібрати весь вирощений урожай, успішно завершити зернозбиральну кампанію, – розповів головний агроном ПСП “Дружба” Олександр Іванюта.
Проте рослинництво – не єдиний напрямок діяльності цього агропідприємства. Розвивають тут і тваринництво, причому йдеться про племінне розведення великої рогатої худоби української червоно-рябої молочної та голштинської порід. Дійне стадо налічує 537 корів, кожна з яких щодоби дає в середньому по 15 літрів молока.
ПСП “Дружба” не залишається осторонь вирішення соціальних проблем місцевих сільських громад, надає їм всебічну підтримку й допомогу. Так, наприкінці жовтня сільгосппідприємство за власні кошти придбало автомобіль і передало його Гряківській амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, яка обслуговує населення двох сільських рад – Вільхуватської та Гряківської. Ключі від новенького “Ланоса” завідуючій амбулаторією Тетяні Піценко вручив директор ПСП “Дружба” Микола Явдошенко. Крім цього, очолюване ним агропідприємство допомагає селянам у вирішенні інших нагальних потреб. Питання соціального характеру в господарстві намагаються вирішувати швидко й ефективно, бо ж розуміють: люди – це основа будь-якої справи, тим більше, коли йдеться про аграрний сектор.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]