- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Енергоефективність – стратегічний напрям розвитку громад

Полтавська область – у числі претендентів на участь в проекті українсько-німецького співробітництва “Енергоефективність у громадах”, що має на меті підтримку місцевого самоврядування щодо раціонального впровадження заходів енергозбереження. Проект сприятиме відповідним заходам міст-партнерів різними засобами, в тому числі допомагатиме у доступі до фондів і кредитних ліній. Нещодавно підписано угоду про його виконання між Німецьким товариством з міжнародного співробітництва і Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.
До кінця поточного року буде обрано п’ять консорціумів, що складатимуться з 4 територіальних громад на чолі з обласною радою, обласною державною адміністрацією або органом влади великого міста. Тож Полтавщину відвідали експерти й координатори проекту. Робочу зустріч з ними провели голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, керівники профільних департаментів і управлінь ОДА, міські голови міст обласного значення, які виявили бажання співпрацювати з названим проектом. Сторони обговорили подальші дії міст Полтавської області у зазначеному напрямку, шанси на потрапляння в плани співробітництва.
Для участі в проекті було створено консорціум міст: Миргород, Лубни, Полтава та Комсомольськ, наголосив у ході зустрічі Олександр Удовіченко. Він підтвердив готовність до спільної роботи. Керівник області також зазначив, що у разі перемоги у конкурсному відборі в рамках реалізації проекту на Полтавщині працюватиме координаційна рада з вироблення політики енергозбереження та енергоефективності.
Експерт проекту українсько-німецького співробітництва GIZ “Енергоефективність у громадах” Клаус Хаарс зазначив, що загальною проблемою усіх міст є значний тягар на місцеві бюджети від дорожнечі енергоносіїв. Отож, щоб протистояти цьому, довелося шукати альтернативні рішення. Експерти проекту мають певний досвід, яким хочуть поділитися з українськими колегами.
Міські голови Полтави – Олександр Мамай, Комсомольська – Сергій Супрун, Миргорода – Сергій Соломаха, Лубен – Олександр Грицаєнко презентували напрацювання у сфері енергоефективності.
Іван Момот зазначив, що область, беручи участь у різних програмах, завжди виконує свої зобов’язання і все, що запланувала. Зокрема реалізується вже третя фаза проекту ЄС–ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”, щороку проводиться обласний конкурс проектів розвитку місцевих громад. У нинішньому році – найбільша кількість переможців, і більшість впроваджують саме проекти в напрямку енергозбереження.
Гостям також повідомили, що в регіоні виконується програма економічних реформ, одна з частин якої – реформування житлово-комунального господарства, модернізація котелень, інші заходи. Олександр Удовіченко відзначив, що найбільшою проблемою в галузі теплопостачання є застаріле енергозатратне обладнання на крупних котельнях, а також значна протяжність теплотрас, які потребують заміни. На зустрічі також обговорили координацію роботи міст-учасників і облдержадміністрації, яку визначено лідером консорціуму міст області.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]