- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Повага партнерів і довіра селян

Давно минули для керівництва ТОВ “Чиста криниця”, що орендує землі на території Новосанжарського району, часи інтенсивного пошуку чужого досвіду. Тепер авторитетне сільгосппідприємство на чолі з директором, депутатом районної ради Віктором Сидоренком бере участь в організації галузевих семінарів у районі, приймає запрошення й розглядає ділові пропозиції від відомих в Україні та за кордоном, зокрема в Німеччині та Франції, агрофірм, які виробляють і реалізують сільгосптехніку, мінеральні добрива, насіння…
Прикметно, що нарощення господарських потужностей ТОВ “Чиста криниця” позитивно позначається і на виплатах, які отримують селяни-пайовики, а в товариства таких близько 2 тисяч 900 осіб. За поточний рік орендну плату за земельні паї у “Чистій криниці” отримали ще у березні, тобто задовго до збору нового врожаю, і розмір її – 8,4 відсотка від вартості паю. Значні кошти товариство вкладає також у підтримку та розбудову соціальної сфери на селі.
У структурі товариства – вісім філій на території Новосанжарського району. Загалом господарство обробляє 12 тисяч 740 гектарів ріллі. Урожай пшениці цього року становив 55,5 центнера з гектара, ячменю – 57 центнерів із гектара. Головна для сільгосппідприємства культура – кукурудза, яку сіяли на 68 відсотках площ, – на кінець жовтня дала в середньому по 86 центнерів із гектара. Соняшник – по 44 центнери з гектара.
– Продукція є, але ж закупівельні ціни на неї упали вдвічі, – бідкається перший за- ступник директора ТОВ “Чиста криниця” Олександр Калантай. – Як найсприятливіший згадуємо 2011 рік, коли й урожайність порадувала, й закупівельні ціни були прийнятними. Тоді за тонну кукурудзи давали           2 тисячі 100 гривень, а тепер знаю, що невеликі фермерські господарства віддають із поля й за 700–800 гривень за тонну.
Сподівань на те, що цінова політика на аграрному ринку все-таки зміниться, в господарстві не втрачають. Добре, що є можливість завантажити збіжжя на зберігання в склади та  зернові силоси господарства. Запорукою отримання високої урожайності в ТОВ “Чиста криниця” вважають не тільки наявність потужного парку  сільгосптехніки передових світових виробників, а й копітку роботу власного департаменту рослинництва, в якому працюють досвідчені науковці-агрономи. Очолює його Анатолій Федорович Яловега.
Загалом у сільгосппідприємстві близько 900 працюючих. Переважно це – селяни, в яких господарство орендує паї, але не відмовляють у працевлаштуванні й іншим, намагаючись по можливості максимально забезпечити сільське населення робочими місцями. Звісно, використання новітньої сільгосптехніки й сучасних технологій у рослинництві впливає на зменшення потреби в працівниках, та натомість “Чиста криниця” залучає людей до різних громадських і підсобних робіт із благоустрою території сіл. “Ми добре розуміємо, що крім нас ніхто інший цього робити не буде”, – говорить Олександр Калантай.
Найщиріше високих урожаїв і хороших закупівельних цін на сільгосппродукцію “Чистій криниці” бажають, певно ж, у Драбинівській сільській раді, соціальна сфера якої тримається саме на допомозі агроформування.
– Завдяки тісній співпраці із засновником сільгосппідприємства, депутатом обласної ради Юрієм Яковичем Лебедином та за підтримки директора “Чистої криниці” Віктора Петровича Сидоренка вдається вирішувати низку соціальних проблем, – розповідає Драбинівський сільський голова Зоя Короленко. – У нас є можливості проводити певні роботи з благоустрою. Так, цього року на побажання місцевих жителів у центрі Драбинівки з’явився пре-         красний парк площею близько 2 гектарів, у якому ми висадили 897 дерев.
Історія посадки парку залишиться в пам’яті багатьох поколінь драбинівців, адже, почувши про початок робіт, до сільського голови поспішали сім’ями: “І ми хочемо посадити деревце!” Тож чи не у кожної малої паркової берізки, липи, горобини є тепер свої “хрещені батьки”. У парку проклали тротуарні доріжки, понавигадували й встановили різні цікаві декоративні елементи, обгородили територію металевим парканом, відновили в цій частині села освітлення. Всі роботи виконані за підтримки ТОВ “Чиста криниця”.
– Відрадно, що ми впорались силами місцевої громади, наші селяни власноруч  виготовили, зокрема, й паркан, що, по-перше, значно здешевило його вартість, по-друге, ми забезпечили людей роботою і, таким чином, ще й отримали відраху-вання до місцевого бюджету, – продов-жує Зоя Короленко. – І, повірте, громада справді вболіває за те, щоб новостворений парк був привабливим.  Із несподіваним ентузіазмом люди відгукнулися на заклик депутатів сільради поділитися квітами, які господині вирощують на своїх клумбах. Ми висадили їх обабіч паркового паркану. Я бачу: люди розуміють, що цей парк – не чуже, а наше спільне багатство, і жоден кущ квітів, жодне деревце ніхто ніде не викопав. Ми встановили там так звані місточки закоханих, а згодом хочемо доповнити цей “ансамбль”  декоративною фігурою у формі серця.
Найближча приємна подія, яку драбинівцям подарує “Чиста криниця”, це відкриття в селі спортивного майданчика. Влітку на ньому можна буде ганяти м’яча, взимку ж футбольне міні-поле перетворюватиметься на територію ігор і розваг для любителів покататися на ковзанах. Волейбольний майданчик у Драбинівці з’явився на центральному стадіоні на початку літа й швидко став найпопулярнішим місцем активного відпочинку в селі, причому не тільки серед молоді – майже щовечора теплої пори року позмагатися у спортивній вправності сюди приходили й старші односельці. На таку зацікавленість, говорить Зоя Петрівна Короленко, ніхто й не сподівався.
Звертають увагу приїжджі чи просто подорожні й на незвичайні драбинівські зупинки, розмальовані новосанжарським художником Петром Петровичем Лахном. Ще більше дивуються, коли дізнаються, що все зображене на цих “полотнах” має свій зміст – зокрема ластівки символізують місцевий  зразковий дитячий естрадно-танцювальний ансамбль. Навіть встановлюючи прості лавочки, тут змогли залишитись оригінальними – “висадивши” побіля них змайстровані з підручного матеріалу  красені-гриби.
За сприяння ТОВ “Чистяа криниця” кілька років тому в Драбинівці на базі школи було відкрито дитячий садочок, якого тут не було довгих 11 років і який сьогодні відвідують 40 малюків. Про те, як громада чекала на цей заклад, свідчить цікавий факт: коли стало зрозуміло, що садочок невдовзі вже справді відкриється, в кількох місцевих сім’ях наважились подарувати своїм уже двадцятирічним дітям маленького братика чи сестричку. Підвезення школярів із довколишніх сіл на навчання – також турбота “Чистої криниці”, забезпечує господарство транспортом, зокрема, й щонедільні, а тим більше святкові,  поїздки парафіян до церкви в сусіднє село.
А от стан дорожнього покриття, передусім центральної сільської дороги, – це вже проблема, яку подужати на місцевому рівні ніяк не вдається. Ямковий ремонт завдяки підтримці районної влади та керівництва “Чистої криниці” в цьому році робили, але “дійшов” він тільки до в’їзду в Драбинівку, в самому ж селі дороги залишаються в незадовільному стані.
– Проблема номер один – наша центральна дорога, яка є власністю Служби автомобільних доріг у Полтавській області, – говорить Зоя Короленко. –  Інший клопіт – нинішня непроста ситуація довкола проплат по казначейських рахунках. Все інше намагаємося вирішити власними силами та з допомогою місцевого підприємства. Тож стараємося, складаємо плани й вболіваємо за успішне господарювання наших головних помічників.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]