- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Пенсії стали вищими

Відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2013 рік” значна частина українських пенсіонерів з 1 грудня нинішнього року отримає пенсії в підвищеному розмірі. Докладніше про це розповіла начальник управління Пенсійного фонду України Октябрського району в місті Полтаві Олена ПАНОВА.
– Олено Леонідівно, на чому ґрунтується нове підвищення пенсій і які категорії пенсіонерів отримають ці соціальні виплати у більшому розмірі?
– Згідно з Законом України “Про Державний бюджет України на 2013 рік” з 1 грудня цього року прожитковий мінімум збільшено з 894 гривень до 949 гривень. А це означає, що жодна пенсія для осіб, які втратили працездатність, не може бути меншою, ніж прожитковий мінімум. Відтак перерахунку підлягали підвищення, надбавки до пенсій всім категоріям ветеранів війни, адже вони розраховуються у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму. Також перераховано пенсійні виплати для непрацюючих пенсіонерів, а саме доплати за понаднормовий стаж.
– Чи торкнулося нове підвищення тих, хто вийшов на пенсію до 1 жовтня 2011 року?
– Пенсіонерам, які вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року, стажові доплати розраховуються для жінок, які відпрацювали понад 20 років, і чоловіків – понад 25 років. Пенсіонерам, які вийшли на заслужений відпочинок після жовтня 2011 року, перерахунок доплати за понаднормовий стаж розраховується з іншої величини стажу. Це жінки, які відпрацювали понад 30 років, і чоловіки, стаж яких понад 35 років. Після нapaxyвaння стажової доплати до загальної суми пенсії додавалися інші надбавки і підвищення, передбачені чинним законодавством для певних категорій громадян.
– Чи стосуються вказані підвищення працюючих пенсіонерів?
– Для працюючих пенсіонерів такий перерахунок доплат за понаднормовий стаж не проводився. Він залишається незмінним у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму, якщо пенсіонер працевлаштувався. Такі перерахунки пенсій проводяться в разі звільнення пенсіонера з роботи. Доплата за понаднормовий cтaж тоді визнaчaєтьcя відповідно до прожиткoвoгo мінімуму, який був встановлений на день звільнення людини.
– Яких іще категорій стосується нове підвищення пенсій?
– Збільшенню підлягають виплати пенсій у мінімальних розмірах інвалідам-чорнобильцям, інвалідам війни і учасникам бойових дій – без урахування пенсій за особливі заслуги перед Україною. Мінімальний розмір цих пенсій відтепер складає такі суми: для інвалідів війни І групи – 2704,65 гривні на місяць (збільшено виплату на 156,75 гривні); для інвалідів війни II групи – 2419,95 гривні (збільшено на 140,25 гривні); для інвалідів війни III групи – 2135,25 гривні (збільшено на 123,75 гривні); для учасників бойових дій – 1565,85 гривні (збільшено на 90,75 гривні).
Крім цього, з грудня збільшилися нараховані до пенсій підвищення учасникам бойових дій в період Великої Вітчизняної війни, інвалідам війни ІІ та ІІІ груп, яким виповнилося 85 і більше років. Ці підвищення до пенсії становлять тепер як для інвалідів війни І групи – 50 відсотків від прожиткового мінімуму (474,50 гривні).
Зазначу також, що перерахунки пенсій здійснюються автоматизованим способом, тому громадянам не потрібно звертатися особисто до спеціалістів щодо проведення перерахунку. Пенсії сьогодні, як і раніше, виплачуються щомісяця у термін не пізніше 25 числа кожного місяця, як і передбачено законодавством.

Записав
Андрій КАРПЕНКО.

Print Friendly, PDF & Email [1]