- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Даруй Своє благословення, Боже, нашій Україні

Свято Введення у храм Пресвятої Богородиці – Третя Пречиста – цьогоріч стало знаковим для диканчан. Із усіх усюд поспішали люди до Свято-Троїцької церкви – на Божественну літургію, яку очолив Високопреосвященніший Филип, митрополит Полтавський і Миргородський, та освячення відреставрованого храму. На початку Богослужіння за усердні труди на благо церкви владика нагородив настоятеля храму, протоієрея Павла Сверловича правом носити митру.
Секретар-референт Полтавського єпархіального управління, протоієрей Миколай Довганич нагадав парафіянам історію й значення величного християнського свята. Батьки Діви Марії, Іоаким і Анна, на знак подяки за дарування їм дочки в глибокій старості обіцяли присвятити Її Богові, віддати на виховання і служіння при храмі. Коли Марії виповнилося три роки, вони виконали обітницю. Діва Марія, яка була тоді зовсім маленькою дівчинкою, ніким не підтримувана, піднялася сходами Ієрусалимського храму і ввійшла у Святая Святих. Десять років служила Вона в храмі з любов’ю, показуючи приклад для всіх. Проповідник побажав, щоб цієї любові набули всі православні християни, щоб, окрім мирської суєти, тривог, роздратувань, у наші душі увійшли б враження від храму Божого. Адже храм – це відображення неба на землі, у якому людина, як у дзеркалі, може знайти себе і зрозуміти своє призначення.
Разом із Високопреосвященнішим митрополитом Полтавським і Миргородським Филипом, благочинним Дикансько-Шишацької округи Богданом Брянчиком, настоятелем Свято-Троїцької церкви протоієреєм Павлом Сверловичем та іншим духовенством диканчани, депутати обласної і районної рад, численні гості селища піднесли до Господа спільну молитву, аби послав Він благословення, мир і злагоду нашій Україні, кожній родині. Тож традиційні “Символ віри” і “Отче наш” звучали цього дня особливо злагоджено й піднесено, як і піснеспіви архієрейського чоловічого хору під керівництвом диякона Димитрія Литвиненка.
– Дякувати Богові й добрим людям, за два роки у Диканьці постав церковний комплекс: новозбудовані дзвіниця та парафіяльний будинок, капітально відреставрований храм, що на початку видавалося нездійсненною мрією. Тож серце наповнюється радістю від цієї значущої для усього Полтавського краю події, – наголосив владика Филип.
Він подякував настоятелю Свято-Троїцького храму і багатьом людям, причетним до цієї богоугодної справи, за заслуги перед Українською православною церквою вручив церковні нагороди. Зокрема “Аксіос!” – “достойний”, – звучало на адресу Дмитра Тарана, Володимира Задорожного, удостоєних орденів Ярослава Мудрого; Віталія Фоста, Олександра Стешенка (ордени 1025-річчя Хрещення Київської Русі); Олександра Савенка, Олексія Бондаренка, Олександра Явдощука (грамоти Блаженнійшого предстоятеля УПЦ), Віктора Гришанова, В’ячеслава Марченка, Геннадія Головіна, Юрія Оніщенка, Сергія Плахоти, Віктора Скочка (грамоти митрополита Полтавського і Миргородського Филипа).
Ікону Божої Матері митрополит Филип вручив Андрію Миронову, який, у свою чергу, привітав усіх парафіян Свято-Троїцької церкви з великим християнським святом та із закінченням реставраційних і будівельних робіт, вручив подарунки для нещодавно відкритої недільної школи. Євхаристичний набір для церкви подарував і Віктор Скочко. Вдячності заслужили всі люди, які щирою молитвою допомагали у відтворенні храму Божого. Причепурилася і територія навколо Свято-Троїцької церкви – Диканська райдержадміністрація та селищна рада подбали про зони охорони пам’ятки архітектури національного значення, яка прикрашає селище.

Валентина Діденко
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]