- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Де про людей дбають, там високі результати мають

IMG_9549 [1]Серед кращих у Машівському районі – ТОВ “Компанія “ФАРМКО”, яку очолює генеральний директор Григорій Лебедин. Маючи в обробітку 12,5 тисячі гектарів, тут досягають високих результатів у рослинництві. Цього року в господарстві зібрали озимої пшениці 62 центнери з гектара, увійшовши в трійку лідерів району. Кукурудза на площі майже 8 тисяч гектарів дала по 88,5 центнера на круг – перше місце. В господарстві зібрали й високий урожай соняшнику – майже по 46 центнерів із гектара. Складових успіху чимало. Це – висока організація виробництва, орієнтація на новітні технології й досягнення науки,  застосування перспективних сортів, сучасна техніка вітчизняного й іноземного виробництва. Лише цьогоріч придбали 3 шістнадцятирядні сівалки “MAXIMA” французького виробництва, потужний американський зерносушильний комплекс, автомобілі “КамАЗ”, що в свою чергу сприяло створенню нових робочих місць. Робота тут є постійно, і попит на спеціалістів – теж. Шість спеціально придбаних “Газелей” підвозять працівників із населених пунктів, розташованих у радіусі 60 кілометрів.

Але чи не найважливіша складова – соціально орієнтоване виробництво. Яскравим свідченням цього є значна кількість молоді, працюючої у господарстві, а відповідно й проживаючої на території 5 сільських рад, де розташовані орендовані землі. Середній вік зайнятих у виробництві (у господарстві трудиться понад 380 постійних працівників) – менше сорока років.
Заробітна плата пристойна, виплачується без затримок і у повному обсязі. Розрахунки за оренду паїв нині проведено на 102 відсотки. Сума – одна з найвищих в області й у районі: становить 8 відсотків.
Стрижнем соціальної політики господарства є добрі справи. Це – широкий комплекс заходів на території усіх п’яти сільських рад, із якими тісно співпрацює керівництво компанії. Лише цього року в Андріївській школі встановлено теплозберігаючі вікна, тривають відповідні ремонтні роботи в Малонехворощанській школі. Для навчальних закладів закуплено оргтехніку (ноутбуки та принтери), 5 холодильників, 2 холодильні камери, 5 електропечей, котел та насоси для котельні. Для медичних закладів – 2 кардіографи й аналізатор крові вартістю 35 тисяч гривень, аналог якого є лише в обласному центрі. Виготовлено проекти ремонту доріг та освітлення населених пунктів. До речі, благоустрій на їхніх територіях теж підтримується за рахунок господарства. Готові тут і до експлуатації шляхів у зимовий період. Для боротьби зі сніговими заметами придбано 4 бульдозери. У повному обсязі надаються послуги пайовикам і в обробітку землі.
Керівники господарства наголошують, що цей великий список добрих справ став можливим завдяки підтримці засновника агрооб’єднання “Чиста криниця”, депутата обласної ради Юрія Лебедина. Люди не можуть не помічати зробленого. В першу чергу це позитивно позначається на їхній роботі. Добре відома в районі трудова династія батька і сина Миколи та Олексія Черкаських. Син на комбайні “Кейсі” намолотив понад 10 тисяч тонн зерна, а батько перевіз більше 5 тисяч тонн. На районну Дошку пошани занесено портрет механізатора Віталія Карпенка. Серед передовиків цьогорічних жнив також Анатолій Гур’єв, Віталій Дегтяр, Володимир Ріг. Сумлінно працюють механізатори Володимир Бережний, Віктор Лошак, Іван Лозовий, Володимир Решетиловський.
На прикладі виробничої та соціальної діяльності ТОВ “Компанія “ФАРМКО” в черговий раз переконуємося: де про людей дбають, там високі результати мають.

Віктор КІКОТЬ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]