- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Чверть століття успішного господарювання

– Було це 25 років тому, – згадує директор ПП “Ланнівський цукровий завод” Валентина Соловей. – У приміщенні сільського Будинку культури зібрали спеціалістів цукрозаводу і радгоспу Ланнівського цукрокомбінату. До зали зайшов та привітався тодішній генеральний директор асоціації “Полтавацукор” Володимир Борійчук. Разом із ним увійшов та став поряд високий, статний чоловік. “Знайомтесь, це – ваш новий директор Олександр Федорович Тимоха, – сказав Володимир Борійчук. – Перспективний, молодий (було йому тоді 38 років). Добре зарекомендував себе на попередньому місці роботи. Згодні з ним працювати?” Почувши у відповідь дружне: “Згодні!”, гендиректор асоціації побажав колективу на чолі з новим керівником успіхів та й попрощався. Ми теж розійшлися по робочих місцях після такого лаконічного представлення нового директора.
Це вже пізніше дізналися, що Олександр Тимоха – місцевий, родом із Климівки. У 1973 році закінчив Полтавський державний сільськогосподарський інститут, де здобув фах вченого агронома. Трудову діяльність розпочав агрономом радгоспу “Свердловський” Богодухівського району Харківської області. З 1975 року працював на відповідальних посадах у господарствах Харківської та Полтавської областей, на партійній роботі. Останнє місце роботи – головний агроном цукрокомбінату імені Халтуріна. А тому і в Ланні швидко увійшов у курс справ.
– На відміну від попередніх директорів, які більше займалися радгоспом, Олександр Тимоха відразу почав вникати у цукровиробництво, вивчати економіку, – продовжує Валентина Соловей. – Адже розумів, що поєднання сільгоспвиробництва з переробкою до кінцевого продукту споживання – велика перевага і перспектива!
З того часу й почалося становлення Олександра Тимохи як справжнього господаря на ланнівській землі. До речі, дбаючи про підвищення свого освітнього рівня, щоб йти у ногу з часом, у 1991 році він закінчив Вищу школу менеджерів при Кабінеті Міністрів України. Після реорганізації Ланнівського цукрокомбінату в 1996 році був призначений, а згодом й обраний головою правлінь ВАТ “Ланнівський цукровий завод” та ВАТ “Бурякорадгосп Ланнівський”. Обрали його свідомо, бо люди побачили суттєві зрушення на краще і на виробництві, й у соціальній сфері. Зокрема у 1996-му зусиллями ВАТ “Бурякорадгосп Ланнівський” було збудовано нове двоповерхове приміщення Ланнівської загальноосвітньої школи та спортивний зал. Також збудували дитсадки у селах Куми та Львівське. При підтримці Олександра Тимохи було прокладено 16 кілометрів газифікованої мережі селища, дороги з твердим покриттям, збудовано житлові будинки та місцевий стадіон.
Звичайно, все це стало можливим завдяки поступальному розвитку виробництва. Зокрема завдяки проведеній реконструкції бурякопереробного відділення цукрового заводу потужність з переробки цукрових буряків збільшилася на 30 відсотків за добу. А в 2007 році тут було запроваджено систему управління якістю, яка відповідає європейським стандартам. Розвивалася і сільськогосподарська галузь, поряд із рослинництвом у Ланні завжди приділялася велика увага тваринництву.
Нині Олександр Тимоха є успішним керівником таких підприємств, як ПП “Ланнівський цукровий завод”, ПП “Ланна-Агро”, ТОВ “Ланнівська МТС” та ТОВ “Промінь”.
Ланнівський цукрозавод – одне з найпотужніших підприємств нашого краю. Зокрема 2011 року сюди надійшло на переробку 234 тисячі тонн сировини як з Полтавської, так і з Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей, і в підсумку було виготовлено 32270 тонн цукру-піску. Але через низькі ціни на цукор дещо зменшилося виробництво у 2012 році, а на нинішній сезон було вирішено взагалі призупинити виробництво цукру, бо ціна на нього не покривала витрат на виготовлення. На підприємстві переконані, що це вимушена перерва перед стрімким рухом вперед. Нині на заводі проводяться активні ремонтні роботи, і наступного сезону він працюватиме на повну потужність.
Але не лише виробничою сферою живуть ланнівці та їхній керівник. Дбаючи про відродження духовності, за безпосередньою участю цукрозаводу в особі Олександра Тимохи збудовано у Ланні храм Святого Олександра Невського. А сільському Будинку культури надається постійна допомога з боку підприємства, яке сплачує за електроенергію. До того ж тут нещодавно встановили два твердопаливні котли, придбали підсилювач звуку та сценічне взуття для 18 хлопчиків і дівчаток старшої групи танцювального колективу “Веселка”. Усе це – десятки тисяч гривень, вкладених у розвиток культури і мистецтва. А ще відроджено у Ланні відзначення Дня селища. Не байдужий Олександр Тимоха і до спорту, а тому діють спортивний зал та футбольна команда, проводяться змагання, а кращі спортсмени беруть участь у районних спортивних суперництвах.
Тваринницька галузь є гордістю ПП “Ланна-Агро”. Тут утримується понад 2450 голів великої рогатої худоби, в тому числі 950 корів, що складає 70 відсотків поголів’я худоби Карлівського району. В 2013 році планується отримати 7 тисяч кілограмів молока на корову. Також на підприємстві утримуються коні, свині, вівці та є власне бджільництво. На 40 гектарах розкинувся у “Ланні-Агро” сад, де щедро родять яблука, сливи, вишні та черешні.
Усі три сільгосппідприємства, які очолює Олександр Тимоха, створивши міцний виробничий плацдарм для протидії жорсткій конкуренції, постійно проводять оновлення парку сільгосптехніки. За останні три роки загалом придбано 11 комбайнів, 34 трактори, 18 сівалок, 19 одиниць грунтообробної техніки, 3 самохідних обприскувачі. А це дає можливість ефективно працювати на ланнівських землях та вирощувати вагомі врожаї.
У сільгосппідприємствах, підпорядкованих Олександру Тимосі, зараз в обробітку 10900 гектарів земель. У 2013 році було зібрано ранніх зернових культур в середньому по 42,6 центнера з гектара (у 1988 році було по 32 ц/га), кукурудзи – по 80,6 центнера з гектара (у 1988 році – 35,6 ц/га). За час керівництва Олександра Тимохи з 1988 року досягнуто значних успіхів по всіх напрямках виробничої діяльності. Його організаторський талант, вимогливість, принциповість і високий професіоналізм належно оцінили і люди, і держава. Олександр Федорович Тимоха – депутат обласної ради двох скликань, обирався депутатом Карлівської районної ради трьох скликань. Свої депутатські обов’язки він виконує сумлінно, не ділить виборців на своїх і чужих. Звернення людей завжди уважно розглядаються, у переважній більшості проблеми, порушені у зверненнях, розв’язуються. За високі виробничі досягнення Олександру Тимосі присвоєно почесне звання “Заслужений працівник сільського господарства України”, він має чимало відомчих відзнак, удостоєний, як то кажуть, лаврів переможця і лауреата багатьох престижних всеукраїнських і міжнародних конкурсів.
“Не зупинятись на досягнутому!” – такий девіз Олександра Тимохи та його однодумців. Цього щиро й бажають йому усі краяни з нагоди 25-річного ювілею перебування на керівному посту.

Сергій СТЕЦЕНКО
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email [1]