- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Системна робота – основа стабільності

Із початку року на Полтавщині створено та функціонують 28 реєстраційних служб районних, міських, міськрайонних управлінь юстиції, які уповноважені проводити державну реєстрацію прав на нерухоме майно. Однак чи були готові фахівці Державної реєстраційної служби до виконання тих обсягів роботи, з якими їм довелося зіткнутися в процесі функціонування служби? Надто в питаннях реєстрації земельних паїв, де створюються величезні черги, що викликає незадоволення населення. Адже процедура введення необхідних даних через сучасні засоби комунікації потребує певного часу, від 30 до 50 хвилин. Між тим, щодня потрібно обробляти документи сотень власників земельних наділів. Звісно, при цьому не завжди дотримується черговість обробки документів. Що може зробити місцева та обласна влада для поліпшення роботи зазначеної служби? Про це йшла принципова розмова на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації, яке провів голова ОДА Олександр Удовіченко. У роботі колегії взяв участь голова обласної ради Іван Момот.

Про роботу Реєстраційної служби головного управління юстиції у Полтавській області, взаємодію з іншими суб’єктами виконавчої влади доповідала начальник управління Тетяна Колотілова. Серед проблем вона назвала значне навантаження на працівників, не завжди достатньо високий їх фаховий рівень, необхідність вдосконалення Національної кадастрової системи та технічного забезпечення служб. Для вирішення цих питань доповідач зверталася до Мін’юсту, а Мін’юст – до Кабміну. Як результат – в області у наступному році кількість реєстраторів має збільшитися на 55 осіб. Нині ж у районних реєстраційних службах здебільшого працюють по 2 фахівці.
На необхідності запровадження прозорої схеми роботи із земельними документами та відпрацюванні алгоритму спільних дій влади стосовно налагодження стабільної роботи реєстраційних служб області акцентував увагу Олександр Удовіченко. Керівник області наголосив на значній кількості скарг щодо роботи працівників реєстраційних служб, які надходять у різні інстанції. Така ситуація потребує позитивного вирішення, підкреслив голова ОДА.
Протягом нинішнього року в області було проведено реєстрацію майже 45 тисяч земельних ділянок, також було надано близько 48 тисяч відомостей з Національної кадастрової системи. Державними реєстраторами надано відповіді на 3,6 тисячі інформаційних запитів нотаріусів, зазначив співдоповідач, начальник головного управління Держземагентства в Полтавській області Євген Кусяка. Він також наголосив на законодавчій неврегульованості в питаннях реєстрації земельних ділянок. Про проблеми становлення й роботи реєстраційних служб інформували керівники районів.
На колегії також обговорили стан безпеки дорожнього руху на автомобільному транспорті на території області. Констатувалося, що за 10 місяців поточного року зареєстровано 928 дорожньо-транспортних пригод з потерпілими (на 6,3 відсотка більше порівняно з аналогічним періодом минулого року), в яких 15 осіб загинуло й 1126 – травмовано. Серед основних причин ДТП, окрім порушення правил маневрування, перевищення водіями швидкості руху, порушення правил проїзду перехресть та виїзд на смугу зустрічного руху, – перебування водіїв за кермом у нетверезому стані, зазначив начальник УДАІ УМВС України в Полтавській області Олександр Штепа. Зокрема в цьому році виявлено  8,6 тисячі нетверезих водіїв, тоді як торік на відповідну дату таких було 5,6 тисячі.
За словами керівника ДП “Полтавський облавтодор” Дмитра Кобченка, хоча дорожня техніка й має великий відсоток зношеності, але вона відремонтована й готова до зими. За всіма ділянками доріг закріплено конкретних відповідальних працівників. Також укладено 76 угод із промисловими та сільгосппідприємствами про надання допомоги у випадку екстремальних обставин на дорогах у зимовий період.
За високий професіоналізм та значний внесок у розвиток регіону групі фахівців різних сфер діяльності області було вручено державні нагороди.
Із розглянутих питань прийнято відповідні рішення.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]