- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Семен Антонець, пророк землеробства

У  залі Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя відбулася презентація фотоальбому заслуженого журналіста України, багаторічного працівника “Зорі Полтавщини” Валерія Черкаса “Автограф на землі. Семен Антонець”. І ця урочиста подія, яка зібрала разом науковців, хліборобів, працівників культури, представників духовенства не лише з Полтавщини та столиці, а й сусідів-росіян, стала справжнім святом пошанування засновника ПП “Агроекологія”, Героя України, Героя Соціалістичної Праці Семена Антонця. Вона цілком могла стати ще й подією світового значення, якби до Полтави були запрошені представники десятків країн, які вважають наставником і вчителем українського хлібороба.
Заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула наголосив, що Семен Антонець – людина державна, Хлібороб із великої літери, який пройшов непростий життєвий шлях, втіливши ідею вирощування екологічно чистої продукції на базі землеробства, дбаючи про здоров’я нації. Завдяки його зусиллям і прикладу господарювання нещодавно прийнято Закон України “Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини”.
– Це дар від Бога, який він усе своє життя втілює, – сказав про хлібороба секретар Полтавської єпархії УПЦ протоієрей Михаїл, додавши, що Семен Свиридонович може безкінечно говорити про землю і про людей, бо турбота про них, любов до них складають основу його життя.
І це справді так, бо ж відомо, що Семен Антонець будує церкви і школи, дитячі садочки, десять років тому відродив дачний будинок видатного письменника Володимира Короленка. Засновник “Агроекології” – відомий меценат, шанувальник мистецтв. Про все це було сказано у виступах численних промовців. На жаль, неможливо процитувати усіх, але чимало сказаного прозвучало і гостропубліцистично, й афористично.
– Земля як живий організм мала народити таку людину, як Антонець, – наголосив зокрема директор департаменту з питань нафтогазового комплексу, промисловості, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Ігор Піддубний.
Бо земля потребує захисту, як усе живе. Її не можна нівечити плугом, труїти пестицидами й хімічними добривами, а відтак нищити здоров’я людини, котра споживає продукти отруєних полів – і хліб, і молоко, і м’ясо.
Нині “земля абсолютно хвора ”, за багато десятків років отруєна хімією, і щоб змінити ситуацію, потрібні такі люди, як Антонець, наголошує доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки і техніки України Тетяна Черевченко. І щоб вирощувати святий наш хліб насущний, потрібні не лише фізичні, а й в першу чергу інтелектуальні зусилля, що і доводить творча, вдумлива діяльність Семена Антонця. Бо ж він, продовжує уже доктор технічних наук, академік Національної академії аграрних наук України, директор Національного наукового центру “Інститут механізації та електрифікації сільського господарства” Валерій Адамчук, випередив час, адже в “Агроекології” – єдиному в Україні сільгосппідприємстві – ще з 1978 року не користуються гербіцидами, а з 1997-го не вносять у землю і мінеральних добрив.
– І це на тисячах гектарів! Нічого подібного у світі немає. Чому ми, українці, боїмося сказати, що так, у нас з’явився свій пророк, пророк землеробства, котрий дивиться в майбутнє, котрий вчить, як господарювати, щоб наші діти і внуки були щасливі? Ми маємо те, чого немає ніде у світі, а тому наш Антонець є гордістю всієї землі, тому до нього і їдуть із Аргентини, з Франції, з азійських країн – звідусіль і всі, хто хоче повчитись.
– Але чому вся Україна не господарює так, як Антонець? – звертається до колег – науковців з агрономічних наук – професор-філолог Василь Яременко. – Чому в нас наука існує для науки? Мене це хвилює як громадянина й сина полтавської землі, де твориться чудо.
Директор Національного ботанічного саду імені академіка Миколи Гришка НАН України, ґрунтознавець, еколог, доктор біологічних наук Наталія Заіменко наголосила, що 15 відсотків ресурсів землі наше покоління уже “вкрало” у майбутніх поколінь, а йдеться, знову ж, про здоров’я нації. Ґрунтознавство нині не сформувалося як структуроване вчення, і тільки в господарстві Семена Свиридоновича Антонця дослідники бачать новітній досвід господарювання. Створити школу ґрунтознавців на базі “Агроекології” і пропонує вже віддавна Семен Свиридонович, тож вона має працювати на землі, де твориться справжнє диво, де оживає чорнозем, де люди ведуть виробництво у гармонії з природою.
“Він завжди ішов на крок попереду своїх колег”, – писав свого часу про хлібороба Антонця учений-аграрій, економіст, господарник, письменник і публіцист Федір Моргун, котрий пропагував і впроваджував прогресивний ґрунтозахисний спосіб безвідвального обробітку землі. І його колеги вчилися в Антонця господарювати, мріяли вчитися, як розповіла із власного досвіду Герой України, голова Котелевської райдержадміністрації Тетяна Корост. Вона назвала Семена Свиридоновича патріархом сучасного українського землеробства і від імені когорти хліборобів-колег вручила йому запашний коровай.
Тож свято було не лише пишномовним, а й досить повчальним для багатьох присутніх хліборобів. І приємно, що приїхали прозвітувати про впровадження досвіду видатного українського аграрія  його колеги й науковці з Бєлгородської області Російської Федерації – свого часу приїздила делегація звідти в Михайлики, центральну садибу ПП “Агроекологія”, вивчати ази органічного землеробства.
Семенові Свиридоновичу додалося почесних докторських звань, і професорську мантію, цього разу Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка, одягли на урочистостях, адже, як зазначив його ректор, доктор філологічних наук, професор, письменник Микола Степаненко:
– Ми, короленківці, горді з того, що одним духовним подихом живемо з Вами, розуміємо Вас, відчуваємо Ваше духовне буття. Ми дякуємо Вам за хліб, який Ви вирощуєте, водночас кажемо спасибі за те, що Ви і ми всі не хлібом єдиним живемо.
Виступи гостей чергувалися згідно з розділами книги: “Становлення особистості”, “У співпраці з Природою”, “Не хлібом єдиним…” І її творці почули високу оцінку нового видання, в першу чергу – його автор Валерій Черкас. Авторський колектив видання одержав Почесні грамоти Українського фонду культури, а запрошені на свято – презентоване видання.
Герой України, Герой Соціалістичної Праці Семен Антонець – справжній герой сучасності – подякував усім за добрі слова, вкотре наголосив, як важливо господарювати, не порушуючи законів Природи, дбаючи про здоров’я людини, а науковців закликав звернути увагу на ще одну гостру на сьогодні проблему – ерозію грунтів. Не вперше, треба зазначити, закликав.
Завершувалося свято концертом, у якому взяли участь муніципальний духовий оркестр “Полтава” під орудою заслуженого артиста України Едуарда Головашича, народний артист України Олександр Василенко, вокальне тріо із Харкова “Обереги”.
Попереду в хлібороба, як завжди, – робота. І – мрія про те, що чиста, жива, збережена й відроджена його земля стане національним надбанням.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]