- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Провіщення Божого благовоління

4  грудня православні християни молитовно прославляють величну подію Введення в храм Пресвятої Богородиці.
Батьки Діви Марії, праведні Іоаким і Анна, які довго не мали дітей і просили Бога зглянутися на їхні молитви, дали обітницю, що віддадуть народжене дитя на служіння Богу. Отож, коли Пресвятій Діві виповнилося три роки, батьки зібрали родичів і знайомих, одягнули Пречисту Марію в найкращий одяг і зі співом священних пісень, із запаленими свічками в руках привели її до Єрусалимського храму. Там дівчинку зустрів первосвященик з іншими священиками. До храму потрібно було підніматися сходами, якими дитина, здавалося, сама ніколи не зможе йти, однак тільки-но Пресвяту Діву поставили на першу сходинку, вона швидко подолала їх усі й піднялася на верхню. Потім первосвященик, за навіюванням згори, ввів Пресвяту Діву в святе святих храму, куди сам входив тільки раз на рік з очисною жертовною кров’ю. Усі присутні дивувалися незвичайній події.
Праведні Іоаким і Анна, вручивши Дитя волі Отця Небесного, повернулися додому. Преблагословенна Марія залишилася в приміщенні для дів, яке знаходилося при храмі. Навколо храму було багато будівель, у яких жили присвячені на служіння Богу. В церковному переказі збереглися відомості, що під час перебування Пречистої Діви в Єрусалимському храмі вона старанно читала Священне Писання, займалася рукоділлям, постійно молилася і духовно зміцнювалася в любові до Бога.
На згадку про Введення Пресвятої Богородиці в Єрусалимський храм Свята Церква з давніх часів установила урочисте святкування. Цю подію називають провіщенням благовоління Божого до людського роду. В народі це свято називають ще Третьою Пречистою.

Підготувала Вікторія КОРНЄВА.

Print Friendly, PDF & Email [1]