- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавський “Інваспорт” відзначив двадцятиріччя

Полтавський регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт” підготував 18 параолімпійців з легкої атлетики, настільного тенісу, плавання, карате, лижних гонок, футболу, академічної греблі. Цьогоріч наші земляки встановили новий рекорд у спорті вищих досягнень: 34 з них входять до основного складу збірних команд України, 13 спортсменів – кандидати і  7 – резервісти.
Урочисте і зворушливе свято зібрало організаторів інвалідного спорту, які розпочинали цю сподвижницьку справу в далекому 1993 році, тренерів, спортсменів, численних гостей з усієї області, адже нині на Полтавщині діє 5 філій центру.  Начальник управління з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації Ігор Петраш привітав тих, хто стояв біля витоків цього руху: заслуженого працівника фізичної культури та спорту, начальника центру “Інваспорт” з 1993 року, заслуженого тренера України з футболу Олександра Верещаку; заслуженого працівника фізкультури та спорту України, директора дитячо-юнацької реабілітаційно-спортивної школи Сергія Калайду; начальника учбово-спортивного відділу  центру Геннадія Давидка; тренера з легкої атлетики ДЮРСШІ Анатолія Аксьонова; спеціаліста по роботі з інвалідами з вадами зору Миколу Пересичанського; тренера з плавання вищої категорії Ганну Келембет; тренера з легкої атлетики вищої категорії Ірину Зикову; майстра спорту з шашок, тренера вищої категорії Юрія Верещаку. Вони виховали когорту видатних спортсменів. Ярославу Денисенку, чемпіону та чотириразовому призеру чемпіонатів світу з плавання, вручено орден “За заслуги” ІІІ ступеня. Вшанували параолімпійців та дефлімпійців. Легендою інвалідного спорту Полтавщини став неодноразовий дефлімпійський чемпіон з настільного тенісу, заслужений майстер спорту України  Микола Закладний. Першим параолімпійським чемпіоном з Полтавщини був Дмитро Кузьмін, який у 2004 році в Афінах виборов І та ІІ місця з плавання, а зараз готується виступити на ХІ зимових Параолімпійських іграх 2014 року в Сочі.
Гордість Полтавщини – чемпіони й призери Параолімпійських ігор з плавання у Китаї та Лондоні Дмитро Виноградець, Євгеній Богодайко, Оксана Хруль, Андрій Голівець, дефлімпійські чемпіони та призери з карате Інна Мажара, Максим Беленок, Олександр Кальник; з футболу – Олександр Верещака, Родіон Причина, Ігор Хазяїнов; з настільного тенісу – Геннадій Закладний; з легкої атлетики – Олег Білоконь, Валерій Береговий.
Подарунками, квітами та дипломами відзначено велику групу активістів спортивного руху, призерів та рекордсменів світу, Європи, України, кращі команди.
Великі перемоги неможливі без дитячого спорту. Цьогоріч 49 дітей-інвалідів області взяли участь у Всеукраїнській спартакіаді “Повір у себе”.  Полтавці вибороли 43 золоті, 15 срібних та 12 бронзових медалей.
Життєстверджуючі відеокадри, що відобразили, як мужні спортсмени, долаючи біль і неймовірні зусилля, досягають недосяжного, зворушливий концерт, який також підготували артисти з обмеженими фізичними можливостями, ще раз показали, наскільки відносна грань між поняттями горе і щастя, недуга і здоров’я. Полтавський регіональний центр “Інваспорт” прийняв безліч подарунків, відзнак та привітань з нагоди пам’ятної дати.

Ольга ЩЕГЛОВА
“Зоря Полтавщини”

 

Print Friendly, PDF & Email [1]