- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Насамперед – національні інтереси

На позачерговому засіданні ради обласної організації Партії регіонів спільно з однойменною депутатською фракцією в обласній раді обговорювалося актуальне питання – роз’яснення євроінтеграційних процесів в Україні та підтримка рішень керівництва держави з цього приводу.
– Ми всі є свідками тих подій, які відбуваються в державі, – наголосив голова облдержадміністрації,  керівник обласної організації ПР Олександр Удовіченко.  – Перед нами стоїть завдання донести до людей правдиву інформацію про ризики, які постають перед країною у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС. Тому потрібно активізувати роботу депутатського корпусу, партійного активу з роз’яснення позиції Глави Держави щодо економічної ситуації, ситуації в бюджетній сфері. Всі розуміємо, які труднощі виникнуть, якщо на центральному рівні не знайдемо компенсатори у зв’язку з певними діями наших стратегічних партнерів. Отож влада зобов’язана ухвалювати такі рішення, які відповідають національним  інтересам.
Не секрет, що нині є серйозні проблеми в економіці Полтавщини, зокрема в машинобудівній галузі промисловості, транспортному машинобудуванні. На 50 відсотків знизилися обсяги виробництва на Крюківському вагонобудівному заводі, призупинено відправку готової продукції до Російської Федерації, така ж проблема на інших заводах. Багато втрачають і переробні підприємства. Це значно зменшує надходження до бюджету області, який втрачає значні ресурси, констатувалося на зібранні.
Регіонали Полтавщини вважають своїм головним завданням  широку інформаційну роботу, спрямовану на роз’яснення реальних ризиків, які виникають для вітчизняної економіки в разі підписання на нинішньому етапі Угоди про асоціацію з ЄС.
Мітинги, які проходять у Києві та інших містах, збирають переважно молодь, якій, як кажуть у юнацькому середовищі, цікаво потусуватися, вважає голова обласної ради, заступник голови ПОО ПР Іван Момот.
– А люди старшого віку більш спокійно та зважено підходять до цих питань, адже вони, відкидаючи емоційну складову, обмірковують ті ризики, які вплинуть на їхнє безпосереднє життя в разі поспішних кроків, – зазначив він.
Іван Момот нагадав, що на останній сесії обласної ради депутати прийняли звернення на підтримку курсу керівництва держави на євроінтеграцію. Він зауважив, що це було два місяці тому, ситуація змінилася, не було досягнуто домовленостей щодо компенсацій у разі втрат для економіки. Тому потрібно спокійно, виважено пояснювати, що  курс не змінюється, взято паузу, щоб все обміркувати і прийняти рішення, виходячи з національних інтересів, коли будуть гарантії, що життя людей не погіршиться, переконаний Іван Момот.
Рада обласної організації Партії регіонів прийняла резолюцію, у якій підтримала дії Президента та уряду України.
***
– В інтерв’ю Президента України провідним вітчизняним телеканалам були дані відповіді на багато запитань, – прокоментував журналістам останні події голова облдержадміністрації, голова ПОО Партії регіонів Олександр Удовіченко. – Зрозуміло, що люди мають право висловлювати свою позицію, але там, де гору беруть емоції, а не хоча б елементарний розрахунок, трапляється певне збурення в суспільстві. Однак є багато прикладів того, які ризики сьогодні маємо, зазнаємо в майбутньому, якщо не домовимося про прийнятну схему і нормальні взаємовідносини при підписанні Угоди про асоціацію з ЄС.  Повинні бути компенсатори, і про це сказав Глава Держави. Ми під впливом майданів, певних емоцій і устремлінь підписували документи про вступ до СОТ. Сьогодні маємо колосальні проблеми, практично по понад 350 позиціях нашої продукції, яка неконкурентоздатна, зазнаємо серйозних збитків. Треба знайти алгоритм відносин із Російською Федерацією. Сьогодні промислові підприємства Полтавщини, зокрема Кременчука, мають збитки через те, що призупинена реалізація продукції, яка традиційно відправлялася до РФ. Ми про це говорили вчора, сьогодні роз’яснюємо людям і будемо й надалі це робити.
Думаю, треба відкинути емоційну складову в оцінках і прагматично пройти певний шлях. Ніхто не говорить, що ми міняємо курс на євроінтеграцію. Про це прямо і чесно сказав Президент. Тому треба це людям пояснити, бо коли завтра ми не зможемо забезпечувати той рівень соціальних виплат і стандартів, який сьогодні є в державі (а ми хочемо, щоб він з наступного року був хоч трохи вищий), то будуть більші проблеми. Є багато людей, які залежать від фінансової підтримки держави. При прагматичному розрахунку ми вийдемо з цієї ситуації, – підкреслив Олександр Удовіченко.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]