- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Ласкаво просимо до Батурина

Гостинно запрошуємо до знайомства із дивовижним містом – гетьманською столицею Батурином! Славетне місто-пам’ятка козацького краю багато століть стоїть на березі річки Сейм на стародавньому торговельному шляху. Ще в ХІ столітті з метою контролю північно-східної ділянки кордону Київської Русі тут була побудована фортеця. Згодом містечко стало офіційною резиденцією гетьманів Лівобережної України – Дем’яна Многогрішного (1669– 1672 рр.), Івана Самойловича (1672– 1687 рр.), Івана Мазепи (1687–1708 рр.), Кирила Розумовського (1750–1764 рр.). Завдяки своїй давній історії у 2001 році Батурин було включено до списку історичних населених пунктів України.
Тут цікаво і романтикам, і шанувальникам козацьких подвигів, і просто закоханим у красу… Справді, помилуватися в Батурині є чим. Палацово-парковий ансамбль останнього гетьмана України Кирила Розумовського, цей архітектурний шедевр шотландця Чарльза Камерона, є, безперечно, візитівкою міста. Парк, дивовижної краси пейзаж, який відкривається на річку Сейм, – все це зачаровує і змушує зупинитится у замилуванні.
Велична цитадель Батуринської фортеці, ретельно відтворена гетьманська резиденція дають уявлення про те, де і як вершилися важливі державні справи у другій половині XVII – початку XVIII століть, розповідають про історичне минуле нашого краю. Музей археології Батурина не залишить байдужими любителів артефактів, за допомогою яких висвітлена історія поселення від найдавніших часів до Батуринської трагедії 1708 року.
У Будинку генерального судді Василя Леонтійовича Кочубея можна ознайомитися із діяльністю Генерального суду Гетьманщини, родоводом Кочубеїв, почитати сповнені романтикою кохання та ніжністю листи Мазепи до Мотрі. Вразить своєю могутністю і таємничою красою Кочубеївський парк, звивистими стежками якого гуляли Іван Мазепа та Мотря Кочубей. Дерева-старожили повідають допитливим гостям таємниці історії кохання цих непересічних людей.
Неподалік Батурина знаходиться старовинний духовний осередок – Батуринський Миколо-Крупицький монастир. Звідусіль приїздять паломники вклонитися святині обителі – іконі Миколи Чудотворця.
Все це створює незабутню атмосферу та викликає неабияке захоплення. У музеях національного історико-культурного заповідника “Гетьманська столиця” завжди гостинно і дуже затишно, проводяться екскурсії, лекції, тематичні виставки, концерти, а також урочисті церемонії реєстрації шлюбів. Тут можна відпочити від постійної метушні великих міст, у тиші й спокої доторкнутися до вікової мудрості нашого краю. Тут легенди живуть на кожному кроці, ховаються за рогом кожної вулиці.
Не гайте часу – мерщій до Батурина! Пориньте в історико-романтичну атмосферу цього загадкового і чаруючого своїми казковими обрисами містечка.

Ірина ШЕПЕЛЬ
Науковий співробітник національного історико-культурного заповідника
“Гетьманська столиця”

Print Friendly, PDF & Email [1]