- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавщина – Нідерланди: черговий крок назустріч

У  Полтаві з робочою поїздкою побував Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Кейс Кломпенхаувер. Голова обласної ради Іван Момот, перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Животенко провели робочу зустріч із паном Послом, у ході якої обговорили нові перспективи економічного, культурного співробітництва між Полтавщиною та Нідерландами.

Кейс Кломпенхаувер обійняв посаду Надзвичайного і Повноважного Посла Королівства Нідерландів в Україні нинішнього року, тож триває його місія з вивчення особливостей українських регіонів. У ході робочої зустрічі в облдержадміністрації керівники області розповіли про промислово-аграрні потужності Полтавщини, наголосивши на тому, що регіон має розвинену структуру економіки. Йшлося, зокрема, про гірничодобувний комплекс, про поклади природного газу, а також про лідерські позиції регіону в аграрному секторі.
Пан Посол відзначив, що серед багатьох секторів, у яких Королівство Нідерландів зацікавлене розвивати партнерські зв’язки з нашою областю, найпершими є сільське господарство, переробка сільгоспсировини, а також впровадження енергоефективних технологій. Він акцентував на тому, що Нідерланди мають у світі авторитет країни з високим рівнем розвитку транспортної галузі. А вигідне географічне розташування України дозволяє використати цю перевагу для спільних проектів у організації транспортних перевезень та подальшого пожвавлення товарообігу. Спираючись на досвід нідерландських компаній, які працюють в Україні, Кейс Кломпенхаувер охарактеризував українських підприємців як трудолюбивих, відповідальних, освічених та відкритих для сприйняття нового партнерів. За його словами, в Нідерландах є значний інтерес до України як великої і багатої природними  ресурсами країни. У свою чергу нідерландська сторона може запропонувати ефективний досвід управління процесами в різних галузях та впровадження новітніх технологій.
Віктор Животенко зауважив, що наш регіон зацікавлений у співробітництві, зокрема в галузі модернізації житлово-комунального сектора, і готовий до діалогу з потенційними інвесторами. Він підкреслив також, що Полтавщина сьогодні успішно співпрацює з багатьма країнами Європейського Союзу. Німецькі, бельгійські, польські бізнесмени – часті гості  у своїх полтавських ділових партнерів.
Іван Момот акцентував увагу на можливості розширення культурних та наукових полтавсько-нідерландських зв’язків, які нині активно розвиває, зокрема, Полтавський національний технічний університет імені Ю. Кондратюка. Висловив сподівання, що перспективним може бути й співробітництво в галузі зеленого туризму.
На завершення зустрічі Кейс Кломпенхаувер повідомив, що за попередніми планами в квітні-травні 2014 року в Полтаві пройдуть Дні Королівства Нідерландів.
Участь у зустрічі взяли директор департаменту економічного розвитку ОДА Олена Адамович, президент Полтавської торгово-промислової палати Володимир Олійник.
***
Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні Кейс Кломпенхаувер також взяв участь у семінарі для підприємців “Торгівля з ЄС в рамках поглибленої та всеохоплюючої угоди  про вільну торгівлю. Роз’яснення переваг угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС”, організованому Полтавською торгово-промисловою палатою з ініціативи Мінекономрозвитку та при підтримці облдержадміністрації.

Вікторія КОРНЄВА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]