- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Напрямки розвитку визначають громади

Рада обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад нашого краю, що проводиться Полтавською обласною радою для стимулювання активності сіл, селищ, міст, районів у вирішенні актуальних проблем своїх територій, розглянула і підтримала винесені на публічну презентацію проекти. Провів засідання голова обласної ради, голова ради конкурсу Іван Момот. Він подякував сільським, селищним, міським головам, представникам міських і районних рад області за активну громадянську позицію, прагнення розв’язати місцеві проблеми. І зазначив, що це не змагання сіл чи районів один із одним, а презентація готових до втілення проектних пропозицій із розрахунками та економічним обґрунтуванням.
– Якщо проект відповідає конкурсним вимогам, його приймуть. Основне – це тематика та направленість. Завдяки їх реалізації будуть вирішені ті чи інші проблеми населених пунктів, – наголосив Іван Момот.
Для оцінювання поданих пропозицій громад створили спеціальну експертну групу фахівців – фінансистів, економістів, будівельників, спеціалістів житлово-комунального господарства, інших профілів, які попередньо розглядали подані матеріали, за потреби направляючи авторам на доопрацювання, та підготували експертні висновки. Тож рівень розроблених територіями проектів був цьогоріч досить високим. Презентуючи проекти, представники органів місцевого самоврядування відповідали на запитання членів конкурсної ради. Багато хто розповідав, що за допомогою цього конкурсу, сподіваючись отримати фінансування, громада продовжує розпочаті раніше роботи з утеплення, ремонту шкіл, клубів, дитсадків, ФАПів, інших закладів соціальної сфери.
Такий конкурс проводиться в нашій області вчетверте. Іван Момот відзначив позитивну динаміку збільшення учасників конкурсу з кожним роком. Починали його проведення з 6 проектів. Торік переможцями було визнано 40 проектів, із обласного бюджету на їх реалізацію спрямували 1 мільйон 220 тисяч гривень.
Нині на конкурс подано 73 проекти із 23 районів: 51 – від сільських рад, 15 – від районних, 7 – від міських і селищних. Більшість із них – за напрямком впровадження енергозберігаючих технологій на об’єктах соціальної сфери. Інші – ремонту (реконструкції) будинків культури, проведення й реконструкції вуличного освітлення, систем водопостачання та водовідведення в населених пунктах.
Найбільшу активність у конкурсі 2013 року виявили органи місцевого самоврядування Лохвицького, Чорнухинського, Козельщинського, Новосанжарського, Кобеляцького та інших районів.
Під час розгляду рада конкурсу найбільшу увагу звертала на соціальну значимість проектів, рівень передбаченого фінансування учасниками конкурсу (місцевими радами) і партнерами (агроформуваннями, фермерами, громадськими організаціями тощо).
– Хочемо підтримати з обласного бюджету ініціативи громад щодо вирішення нагальних питань розвитку територій, залучити для цього додаткові інвестиції, – наголосив голова обласної ради. – Важливо, що серед проектів зустрічаються такі, де фінансова частка учасника конкурсу значно перевищує частку обласного бюджету.
Прикладом цього він назвав проект “Центр дитячої творчості, розвитку дошкільного виховання та впровадження енергозберігаючих технологій в ДНЗ “Ялинка” на батьківщині Миколи Лисенка в селі Гриньки Глобинського району”, в якому учасник конкурсу гарантує фінансування у сумі 687 тисяч гривень, організації-партнери – 39,6 тисячі, обласний бюджет – 25 тисяч гривень.
Рада конкурсу прийняла безпрецедентне рішення, яке ще не приймалося за всі роки його проведення, визнавши переможцями усі 73 проекти загальною вартістю 8,2 мільйона гривень: із обласного бюджету – 2,3 мільйона гривень, із бюджетів учасників конкурсу – 4,3 мільйона, від організацій-партнерів –1,6 мільйона гривень.
Цікавими були чимало проектів, зокрема Лохвицької міської ради – “Світле місто – світле майбутнє”; Пирятинської райради – оптимізація використання теплової енергії в чотирьох школах району; Онишківської сільради Оржицького району з відновлення електромереж сільського Будинку культури; Миргородської міськради з переоснащення системи вуличного освітлення натрієвими лампами високого тиску; Диканської райради з капітального ремонту покрівлі музичної школи. Козельщинська селищна рада планує пробурити артезіанську свердловину на одній із вулиць; Новогалещинська селищна рада цього ж району прагне за допомогою конкурсу впровадити проект “Селищній культурі – міські умови”; Куйбишевська сільрада Шишацького району пропонує активізувати молодь через відродження сільського клубу; Омельницька сільрада Кременчуцького району запропонувала унікальну пропозицію капітально відремонтувати виставкову залу і створити картинну галерею на честь академіка Вернадського; Карлівська райрада зініціювала проект придбання комп’ютерів, інтерактивних засобів навчання в школи, і, хоч цей напрямок виходить за рамки конкурсу, зважаючи на суспільну значимість, також був підтриманий.
Слово – учасникам конкурсу.
Віталій Сидоренко, міський голова Червонозаводського Лохвицького району:
– Ми не новачки у написанні й реалізації проектів розвитку громад. Чотири роки поспіль виграємо всеукраїнський конкурс проектів і програм місцевого самоврядування. В обласному заході беремо участь другий рік, перший раз виграли, вирішене питання по впровадженню енергозберігаючих технологій у двох дошкільних закладах нашого міста, освоєно близько 300 тисяч гривень. Замінено вікна й двері. Зараз розробили проект запровадження енергозберігаючих технологій у нашому Будинку культури, який є унікальною спорудою, збудованою у 1929 році, коли споруджувався Лохвицький цукровий завод. Будівля красива, з ліпниною й оздобленням, але дуже постраждала у роки Великої Вітчизняної війни. 70 літ тому Будинок культури оновили, й до цього часу вікна та двері не замінювалися. Ми вже освоїли майже 400 тисяч гривень – провели електроопалення, виконали оздоблювальні роботи – і докладемо максимум зусиль, щоб усе завершити.
Марія Шевченко, Мгарський сільський голова Лубенського району:
– Представляю проект першого етапу реконструкції вулиці Радянської в селі Вільшанка – водовідведення, налагодження стоків поверхневих вод. Це село має складний рельєф, знаходиться на болотистій місцині. Дощі й талі води затоплюють, розмивають дорогу. Зараз у нас поруч проходить реконструкція траси державного значення Київ–Харків, усе розрите, використовуються наші землі. Тож на сходках люди висловлюють незадоволення тим, що сільські дороги залишаються в поганому стані. Ми – дотаційна сільська рада і не маємо можливості їх ремонтувати своїми силами, тому взяли участь у конкурсі, щоб нам допомогли в цьому питанні. Наступний крок у нас буде – дорога з твердим покриттям.
Олександр Кривенко, голова Чорнухинської районної ради:
– Торік наш район представив 4 проекти, нині вони всі реалізовані. Тепер сільські голови побачили вигоди, і громади нас самі спонукають до участі в конкурсі. В цьому році ми представили 1 районний проект, 1 – селищний і
8 – сільських. Районний підготовлений щодо нашого центру культури і дозвілля, йдеться про ремонт фасаду, гурткових кімнат, освітлення та озвучку сцени, придбання сценічних костюмів. Інші також спрямовані на реконструкцію закладів соціальної сфери.
Анатолій Лук’янов, Лучанський сільський голова Лохвицького району:
– Наша сільрада реалізувала вже три проекти за міжнародною програмою ЄС-ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”: замінили водонапірні вежі; проклали два кілометри водогону; провели вуличне освітлення в селі Лука. Залучили приблизно 450 тисяч гривень. На обласний конкурс подали проект реконструкції вуличного освітлення села Юсківці, з використанням сучасних енергозберігаючих ламп, вартістю 52 тисячі гривень. У нас добре працює громадська організація “Водограй”, яка закупила на 20 тисяч обладнання, воно вже монтується. Допомагають нам за умовами соціальних угод місцеві агроформування. В освітлення Луки за три роки вкладено близько 700 тисяч гривень, це село освітлене тільки наполовину, тож є над чим працювати.
Віра Олефір, Микілківський сільський голова Котелевського району:
– На нашій території – 5 населених пунктів, усі потребують уваги, в кожному є своя інфраструктура – клуб, ФАП. Дитсадок, щоправда, один, але великий. Два клуби ми вже відремонтували. Зараз підготували проект ремонту клубу в Тернах, який потребує допомоги коштами з обласного бюджету. Там уже розпочатий ремонт, зокрема замінено вікна і двері, перекрито дах. Проект ми подали на 50 тисяч: 25 – дає обласна рада, 10 – наші партнери і 15 тисяч гривень – наша сільська рада. У перспективі будемо вишукувати ще 90 тисяч і на наступний рік повністю відродимо заклад культури в Тернах, дамо йому нове життя.
Анатолій Лісний, Високовакулівський сільський голова Козельщинського району:
– Ми запланували прокласти вуличне освітлення в селі Довге. Село невелике, але там мешкають молоді сім’ї, багато дітей, хочемо, щоб людям там було комфортніше жити. Проект на конкурс подали на 57 тисяч гривень, із них внесок обласної ради – 24 тисячі, понад 30 тисяч – сільської ради. Технічні документи виготовлені, роботи будуть виконуватися в 2014 році.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [1]