- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Козацькі знамена, Шевченкове слово

DSC_0016 [1]Свого часу Гадяч відіграв в українській історії не менш важливу роль, ніж славетний Батурин. Спочатку він був центром козацького полку. З підписанням у 1658 році гетьманом Іваном Виговським знаменного Гадяцького договору, в якому чітко простежувався європейський вектор розвитку України, полкове місто перетворилося на центр козацької держави. Однак найбільшого розквіту Гадяч досяг при гетьманові Іванові Брюховецькому: в 1663 році він отримав статус гетьманської резиденції й став першою столицею Лівобережної України.

Три з половиною століття минуло відтоді, як Гадяч був проголошений гетьманською столицею і став осередком політичного розвитку Української держави. І ось знову над гадяцькими вулицями й майданами гордовито залунали козацькі сурми – то нащадки козаків вшановували пам’ять своїх предків, які воювали під знаменами славетного Богдана Хмельницького.
Урочисті заходи з нагоди відзначення пам’ятної дати відбулися за сприяння облдержадміністрації та обласної ради, Гадяцької райдержадміністрації, районної та міської рад. До святкових заходів із цієї славної нагоди долучилися місцеві промислові й сільськогосподарські підприємства, приватні підприємці, навчальні,  культурно-освітні заклади і загалом вся дружна гадяцька громада.
Розпочалися урочистості з покладання квітів до меморіального знака, присвяченого пам’ятній події. Його відкрили цього року на свято Покрови Пресвятої Богородиці – покровительки українського козацтва. Автором оригінального проекту став архітектор Іван Сидоренко. На площу біля міської гімназії, де знаходиться меморіал, прийшло чимало гадячан та гостей міста.
– Нарешті відновлено історичну справедливість, і наш рідний Гадяч посяде гідне місце у плеяді гетьманських столиць, – зазначила міський голова Тетяна Савченко, вітаючи присутніх зі святом.
Інша знаменна подія урочистостей – відкриття пам’ятника видатному синові українського народу Тарасові Шевченку. Монумент встановлено на виконання Указу Президента України Віктора Януковича “Про заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка”.
Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, який взяв участь у відкритті пам’ятника Кобзареві, привітав гадячан від імені всієї полтавської громади і нагадав, що 2014 рік згідно з указом Глави Держави проголошений Роком Тараса Шевченка.
– Ідеї, висловлені Кобзарем у своїх творах, продовжують згуртовувати український народ, формують його як націю, і ми повинні їх берегти та примножувати, – підкреслив керівник області.
Голова райдержадміністрації Володимир Беседа наголосив:
– Вільну й незалежну Українську державу прагнули будувати Богдан Хмельницький і його сподвижники. Такою бачив нашу Вітчизну й Тарас Шевченко. Тому не випадково відкриття пам’ятника Кобзареві відбувається у ході урочистостей із нагоди 350-річчя проголошення Гадяча гетьманською столицею.
Автор монумента, член Національної спілки художників України, скульптор Микола Посполітак в ексклюзивному інтерв’ю “Зорі Полтавщини” розповів про роботу над пам’ятником:
– Я розробив більше 10 ескізів майбутнього монумента. На них – Шевченко в різних іпостасях і в різному віці. Але остаточний варіант, який і був втілений у камені, – Шевченко зі своїм безсмертним “Кобзарем” у руках – обрали гадячани шляхом голосування.  Робота над пам’ятником тривала понад півроку. Висота монумента – 3 метри 60 сантиметрів. Його виготовлено з граніту, який привезли із Житомирської області.
Відкритий у Гадячі пам’ятник став 42-м в області монументом Тараса Шевченка. Під час церемонії відкриття до його підніжжя урочисто заклали капсулу із землею, привезеною з могили Кобзаря у Каневі. Пам’ятник освятив секретар Полтавської єпархії УПЦ отець Михаїл.
Урочистості продовжилися у кіноконцертному залі “Дружба”. Гадячани згадали земляків, які протягом багатьох років щоденною працею, трудовими здобутками прославляли рідний край, зокрема першого Почесного громадянина міста, колишнього директора місцевої школи-інтернату, Героя Соціалістичної Праці Михайла Андрієвського, академіка НАНУ Бориса Стогнія, заслуженого лікаря України Василя Огризька, семиразового чемпіона світу з гирьового спорту Миколу Брикіна та багатьох інших. Групі представників гадяцької громади за вагомий внесок у розвиток міста і району було вручено почесні відзнаки. Приємним подарунком для всіх став святковий концерт, підготовлений майстрами мистецтв і аматорами сцени.

Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email [2]